Zdecydowanie. Obiad najważniejszy. Korzystaj póki możesz go zjeść jutro już tak kolorowo i domowo nie będzie. Przygotowania psychiczne do czwartkowego poranego rozstania z kaloryferem czas zacząć...Ale może najpierw obiad? Karkówka, patelnia i ja. Składniki : karkówka Przyprawy sok z cytryny(1łyżka) majeranek tymianek papryka sól pieprz miód(łyżeczka) sos sojowy(1łyżka) 1. Zdobądź grubaśny kotlet z karkówki. Albo(...)zrobić w woreczku!) wwal: sok z cytryny, małą łyżeczkę miodu,odrobine sosu sojowego, ulubione przyprawy... następnie dodaj swojego kotelta lub też kotlety i wymieszaj. Wrzuć do lodówki. Obierz ziemniaki i wstaw je na gaz(nie zapomij włączyć kuchenki!) Zajmij się nauką o swoim ulubionym przestępstwie lub wykroczeniu. 4. Po 30-40 minutach(w zależności od tego jak duże są ziemniaki/na
Fiolka w kuchniNawet, gdy późno wracamy do domu, w krótkim czasie można przygotować coś naprawdę pysznego. W letnich klimatach, ze składników, które mamy w lodówce. I tak dzisiaj
Moja smaczna kuchniaZwykle dorsz mi się rozsypuje na patelni, tzn. kiedy chcę go wyjąć z patelni nie jest taki zwarty i jędrny, aby móc go ładnie podać. No
AZgotuj!Ostatnio jem bardzo dużo zup. Przypomniałam sobie np. pyszną jarzynową z "gałkami", czyli mięsnymi kulkami. Najlepszą robi tato i nie wiem jak on to
Kraina Tysiąca SmakówPrzyznam się szczerze, że inspiracją do powstania tego dania była potrawa Leny z bloga Rhubarb Baby, a mianowicie Roladki z karkówki z
Rozpustne gotowanieSkoro trwa sezon na szparagi to korzystamy. Zmieniamy tylko dodatki, Szparagi ciągle goszczą na naszym stole i wcale się to nam nie nudzi. Tym razem proponujemy
OstryKęsprzygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca. Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy z przyjaciółmi. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Z taką zupą każda impreza będzie udana! Dlaczego warto? Cukinia ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza nasz(...)cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku szczypta pieprzu cayenne/chili
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńMiękka, delikatna, rozpływająca się w ustach - karkówka w sosie śmietanowo-cebulowym. Świetny pomysł na niedzielny obiad. Składniki: 1/2 kg karkówki 1 cebula sól, pieprz przyprawa do gulaszu śmietana 30% olej do smażenia Mieso umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Lekko rozbić i przyprawić solą, pieprzem, a także przyprawą do gulaszu. Przyprawione kawałki mięsa włożyć do miski, zalać odrobiną oleju(...)szklanki śmietany i odrobiną sosu z garnka. Przygotowaną zawiesiną zaciągnąć sos. Na sam koniec ponownie włożyć kawałki mięsa z karkówki i dusić jeszcze około 15-20 minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką
UgotowaćPyszne i ekspresowe mięsko do obiadu znalezione na Po prostu pyszne. Podaję z moimi niewielkimi zmianami. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 niepełna szklanka wody 1 duży por 1 cebula liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy(...)śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje. 5. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z ziemniakami i sałatą. Smacznego!!! Źródło: Po prostu pyszne
Kuchnia domowa AniProsty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie.. 8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej(...)ciasto, odstawić na 30 minut. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Plastry kiełbasy maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać najlepiej z surówką i pieczywem albo ziemniakami z wody lub frytkami. Wersja dla wegetarian Wegetarianie zamiast mięsa mogą wykorzystać steki sojowe, uprzednio ugotowane w esencjonalnym grzybowym rosole z kostki i dobrze odciśnięte. Przepis z książki -Kuchnia Polska
Moje domowe kucharzeniewłoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki : * pół kilograma mięsa mielonego z łopatki * 1/4 główki kapusty * 2 torebki ugotowanego ryżu * cebula * ząbek czosnku * sól , pieprz * jajko * 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej * olej rzepakowy do smażenia(...)Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i całość wlać do garnka z gołąbkami. Gotować całość na małym ogniu 40 minut. Podawać z ziemniakami, ale i same w sobie są pyszne
Magiczne Życie Martygotowanie, albo chcę zjeść coś bezmięsnego. Wystarczy ugotowane na twardo jajka podać z pysznym sosem chrzanowym. Polecam też przepis na ozorki w sosie chrzanowym . Prosty przepis na letni, bezmięsny obiad, jajka w sosie chrzanowym. Składniki na 2 porcje: 4 jajka ugotowane na twardo (jajka gotujemy ok.10 minut gdy wkładamy je do zimnej wody) sos chrzanowy: 250 ml bulionu 4 łyżki(...)zrównoważenia smaku trochę cukru. Jajka kroimy na pół i przekładamy do sosu. Na koniec dodajemy gęstą śmietankę, możemy dodać posiekany koperek i już nie gotujemy. Podajemy np. z podsmażonymi ziemniakami, możemy podać z buraczkami, surówką, marchewką czy też innym dodatkiem. Smacznego! The post Jajka w sosie chrzanowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię pałki z kurczaka zapiekane z warzywami, wrzucam do takiej zapiekanki to co mam akurat w domu i takie połączenie się sprawdza, bo za każdym
Kuchnia u BietkiKiedyś babkę ziemniaczaną robiła moja babcia i do dziś pamiętam jaka była smaczna. Potem na długo odeszła w zapomnienie, aż w końcu sama postanowiłam zmierzyć
Simply Food