Gulasz drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik. Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe. Składniki: 500g filetu z kurczaka 300g brązowych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy olej
Walijskie PichceniePrzyznam, że nie bardzo lubię robić gołąbki. To dość czaso i pracochłonna czynność. Ale za to, uwielbiam je jeść! Na zimno i na ciepło. Z ziemniakami na obiad ale i bez zbędnych węglowodanów - na kolację. Oczywiście najbardziej pyszne są takie z młodej kapustki. Dziś w trochę innej odsłonie zamiast ryżu - dodatek kaszy jaglanej. Zamiennik był strzałem
Walijskie PichcenieCałość dusimy pod przykryciem ok 40 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, aby płyn (sos) zredukował się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami
Walijskie Pichceniepuściły nam filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem.Dla urozmaicenia możemy przełożyć rybę ugotowanym na sypko ryżem i wtedy całość zalać sosem
Walijskie Pichceniemąkę, mieszamy aż wytworzy nam się zasmażka. Zasmażkę wlewamy na gotujące się warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą i cukrem. Posypujemy koperkiem. Zjadamy na ciepło jako dodatek do ziemniaków i mięsa
Walijskie Pichceniegotującej się wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem
Walijskie Pichceniedusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami
Walijskie Pichcenietradycyjnie smażonej, ale dla mnie jakoś tak mało ... jajeczna :)) Ja chyba naprawdę jestem tradycjonalistką, bo smaku jajecznicy smażonej na maśle nic nie przebije ... Poniżej moja wersja obiadowa - z ziemniakami i mizerią z rzodkiewką. Składniki: 2 łyżeczki serka mascarpone 3 jajka sól pieprz koperek lub szczypiorek Wykonanie:Na patelni rozgrzewamy serek, kiedy się roztopi wbijamy rozkłócone jajka. Mieszamy, solimy, pieprzymy
Walijskie Pichceniesama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-) Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz przyprawa do karkówki majeranek słodka papryka ziele angielskie liść laurowy 3-4 łyżki
Walijskie Pichceniewody tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem
Walijskie Pichcenieświeżych warzyw jako baza do zupy nie stanowi dla mnie problemu :)) W garażu, a którym już od października jest zimno jak ... w ziemiance zawsze trzymam zapas marchwi, cebuli, ziemniaków, pora czy selera naciowego. Są jednak warzywa, których zakup w UK jest problemem, a mianowicie seler i korzeń pietruszki. Oba warzywka mogę kupić tylko w Lidlu
Walijskie Pichceniemrożoną mieszankę warzyw w której znajdowały się: kalafior, brokuł oraz mała marchewka (można użyć również świeżych warzyw). Dodatkowo dodałam do niej zieloną fasolkę szparagową i ziemniaki. Wyszła bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Post Zupa jarzynowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesoku jabłkowego. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia gęsi. Po wyjęciu gęsi odstawiamy ją na kwadrans, a potem kroimy na plastry. Podajemy z gruszką napełniąną żurawiną i ziemniakami z wody. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemojego prywatnego jedzenia. Są rzeczy jakich w życiu nie zjem i nie spróbuję. Jednak jak to się mawia - nigdy nie mów nigdy! Jadłam Pyszną sałatkę Najsztuba z ziemniakami i wątróbką z dorsza, krwistego steka z sezonowanej wołowiny, nawet przepiórki. Co tego dnia jedliśmy przygotowywaliśmy wspólnie, pod czujnym okiem wspaniałych kucharzy takich jak Jerzy Sobieniak, Jakub Provenzano z Grzegorzem Łapanowskim
Malinowe Pocałunkiowocami, dżemem... Farsz: 250 g sera białego mielona wanilia cukier 1 żółtko można dodać jeszcze np rodzynki Ser zemleć w maszynce do mięsa, można przepuści przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec doda żółtko, lub całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe. Sos: 200 ml wina czerwonego
Malinowe Pocałunki