się rozpuścił. Sosem polać zawartość naczynia żaroodpornego i posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35 minut. Mięsko podałam z ziemniakami i sałatką warzywną ze słoiczka
Monia miesza i gotujeobiad przepyszna zapiekanka, niezbyt pracochłonna. Przez dodatek jajek scalających pozostałe składniki jest oryginalna i smaczna. Charakteru i smaku nadaje jej ser feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego3 cebule2 papryki (kolor dowolny)1 puszka pomidorów1 łyżka słodkiej czerwonej papryki1
Szefowa kuchniSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki
Oryginalny smakmożliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE!Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM!...........bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem!Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę! Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków
Z Kuchni Do Kuchniobiecywałam znowu pojawia się kasza jaglana :) i to w wersji obiadowej zamiast ziemniaków. Kotleciki są świetnym dodatkiem do obiadu ale również są pyszne same w sobie, a z dipem jogurtowym smakują obłędnie. Przepis jest banalnie prosty tak jak wykonanie, dlatego gorąco polecam.Porcja na 12 kotlecikówSkładniki:0,5 szklanki kaszy jaglanej pęczek pietruszki1 cebula 1 ząbek czosnku3 łyżki
Niezły MłynekMoja euforia związana ze śniegiem poszła w zapomnienie....Trwała 1 godzinę, po tym czasie śniegu już nie było ani grama. Także za oknem
pieprzny smaczeksmażę. Przeważnie używam skórki od słoninki, taki babciny sprawdzony sposób. Można również pędzlem maczanym w oleju smarować patelnię lub wymyślony przeze mnie sobie taki oto sposób: połówka ziemniaka zamiast pędzla :-) Soczewicę zalewam 1,5 szklani osolonej wody i gotuję na wolnym ogniu do momentu odparowania jej. Kiedy już będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę, dodaję czosnek
pieprzny smaczeksmutna, to trzeba sobie ciut rozpogodzić ten dzień.Będą warzywa, będzie ser a dodatki podania zostawiam oczywiście Wam:-)Gotujmy razem !!!Składniki: zielona oraz żółta cukinia dwie małe cebuledwa małe ziemniaki 4 mniejsze pomidory pietruszkamarchewka mozarella lub inny ser do posypaniaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki kroję w cienkie plasterki, ser ścieram na tarce.Formę smaruję olejem/oliwą i układam składniki
pieprzny smaczekząbki czosnku camembert (opcjonalnie)kiełki brokuła (opcjonalnie)pestki dyni (opcjonalnie)Sposób przyrządzenia: Tak naprawdę ile kucharek tyle przepisów na kremy. Zazwyczaj podsmażam cebulę, zalewam wodą i dodaje włoszczyznę i ziemniaki, dziś jednak byłam leniwa i zagotowałam tylko wodę z kurkumą, curry i solą, wrzuciłam różyczki brokuła i gotowałam kilka minut pod przykryciem.Kiedy brokuł jest miękki blenduję, podlewam dwoma chochlami wody
pieprzny smaczekktóre są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)Składniki:3 kalarepy 1 marchewka 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki200 g bobu natka pietruszki parmezan
pieprzny smaczekząbki czosnku duża garść orzechów włoskich 4 duże łyżki śmietany 18%pół cukinii sól, pieprzoliwa z oliwekSposób przyrządzenia:Cukinie pokroić w plastry, zamarynować w przyprawie do ziemniaków z łyżką oliwy. Grillować na suchej patelni. Cebule i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać orzechy, oraz pokrojonego w kawałki wędzonego łososia, delikatnie mieszać. Kiedy łosoś zacznie przyjmować
pieprzny smaczekpolsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek
pieprzny smaczeknaprawdę jest to samo zdrowie. Bardzo ważną informacją odnośnie kaszy, jest fakt, że jest pomocna w profilaktyce nowotworowej.Przy tym można wyczarować z niej wszystko. Zastąpi mąkę w ciastach, ziemniaki do obiadu i pieczywo na śniadanie. Smakuję przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane. Składniki:1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku0
pieprzny smaczekKotlet schabowy panierowany, to klasyk polskiej kuchni. Czy jest ktoś kto go nie lubi ? Chyba nie...W zestawie z gotowanymi ziemniakami i dodatkiem mizerii lub innej surówki to jeden z typowych niedzielnych obiadów w naszych tradycyjnych domach.Istnieją dwie wersje panierowania kotletów, jeden ten przedstawiony poniżej, i drugi do którego nie użyjemy bułki tartej
Kulinarne przygody GatityMizeria to nieodłączny element polskiego obiadu. Wraz z kotletem schabowym z dodatkiem pure z ziemniaków to obowiązkowy zestaw niedzielnego obiadu w sporej ilości polskich domów. U nas też często gości na stole, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno. MizeriaProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 minutSkładniki:600 g świeżych zielonych ogórków
Kulinarne przygody Gatity