Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos a potem zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec wlac śmietankę i wymieszać gulasz. Gulasz można podać z ziemniakami i surówką
Ewa w kuchnipoprzednich. Jest to makaron 4 - jajeczny. Moja rodzinka uwielbia makaron, ja uwielbiam kurki, kalafior więc zrobiłam pierwszy raz zupę kalafiorową z makaronem. Zawsze kalafiorowa była u mnie z ziemniakami ale eksperyment okazał się smaczny i na pewno będzie powtórka. Tylko czy dostanę makaron Międzybrodzki u siebie ? Bo na wsi jak to na wsi asortyment ograniczony.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisobotę byliśmy u rodzinki na wykopkach. Miałam nadzieję na zbiory kurek ale nie znam tamtych lasów i nie było z kim iść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część
Ewa w kuchniżycie myślałam, że nie lubię dyni choć nie przypominam sobie abym ją kiedykolwiek jadła. Postanowiłam w końcu się o tym przekonać i ugotowałam zupę krem z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Zupka wyszła smaczna, lekko pikantna. Tak wiec od dziś moje zdanie na temat dyni się zmieniło. Na pewno częściej będę coś z niej przyrządzała.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki
UgotujmyTo.plsprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina: powinno się do gorącego tłuszczu wrzucać co pewien czas kawałki surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala.Przepis na faworki (chruściki) – składniki:wszystkie w temperaturze pokojowej:ok 1,5 szklanki mąki4-5 żółtek2 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżki cukru pudru1 łyżka spirytusu
UgotujmyTo.pljestem przekonana, że potrawka jest doskonała:) Aromatyczna i kremowa z delikatnym mięsem… Jest idealna zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad. Królik w śmietanie może być podawany z ziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)!Królik w śmietanie – składniki:1 królik ok. 1.2 kg1 kostka masła1 cebula1-2 białe części pora5-6 marchewek1 korzeń pietruszkikawałek korzenia selera2-3 liście laurowe2
UgotujmyTo.plpokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się sprawdzi. Jeśli zapraszamy gości i chcemy oszczędzić
UgotujmyTo.plswoje ulubione i ulubione dodatki do nich. Moje ulubione to naleśniki z serem…:) Ale właściwie lubię je i na słodko i na wytrawnie. Ponieważ zostało mi kilka słodkich ziemniaków po przygotowaniu bułeczek z batatami to postanowiłam je wykorzystać do przygotowania naleśników z batatów, który przepis znalazłam na http://codojedzenia.pl/nalesniki-z-batatow/ Pysznie smakują i na prawdę warto je przygotować:)!Naleśniki
UgotujmyTo.plUwielbiam wszystkie sałatki. Te tradycyjne i te nowoczesne… te wegetariańskie i te z dodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam
UgotujmyTo.plmega czekoladowe i bardzo wilgotne. Oczywiście nie czuć w nim buraczka więc nie należy się przedwcześnie zniechęcać. Myślę, że następnym razem zetrę buraki rzeczywiście na tych najmiejszych oczkach do ziemniaków i je bardziej odcisnę… bo na pewno będzie następny raz..:) Zapraszam na pyszne brownie z buraczkami.Brownie z buraczkamiSkładniki:1 szklanka tartych buraków (około 2-3 buraków)200 g gorzkiej
UgotujmyTo.plDawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z ryżu, której głównym składnikiem została cukinia. Ja za nią przepadam, Małżonek zaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie
UgotujmyTo.plTrzeba jednak uważać przy doprawianiu kminem, żeby nie dodać go za dużo… najlepiej zacząć od małej szczypty… Kotleciki z kalafiora można podawać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków czy kasz albo na zimno, jako przekąskę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu.Kotleciki z kalafioraSkładniki:1 mały kalafior1 cebula2 ząbki czosnkumały pęczek koperku (można użyć mrożonego)2 jajkasól, pieprz
UgotujmyTo.plciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia
Ratunku obiadNacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. Pyszny schab z kapustą i śliwką
Moje Kuchenne Rewelacje