robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki.Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni.Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi
Gospodyni Miejskastopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 1 godzinę. Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut. Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej
Gospodyni Miejskaprzyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać barszczem i podawać.Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą
Gospodyni Miejskaostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz. Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów. Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Ja podałam z pieczarkami w sosie śmietanowym . Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamożna zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Z dodatku marchewki można zrezygnować. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami. Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie). Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamatowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami . Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem. Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna. Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora. Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może dodać
Gospodyni Miejskasmażenia.Kotlety z kaszy jęczmiennej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Można też podać z sosem np. z pieczarkami w sosie śmietanowym.Do masy na kotlety można też dodać starte na tarce
Gospodyni Miejskanależy smażyć cały czas na tej samej mocy palnika (na małym ogniu), a gdyby temperatura oleju była zbyt wysoka należy ją obniżać wrzucając do oleju gruby plaster surowego, obranego ziemniaka.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapołówkami jajka. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra botwinki. Ja podaję tę botwinkę z samymi jajkami, ale można również ugotować do niej ziemniaki. Botwinka ta nie wymaga dodawania żadnego tłuszczu czy mięsa podczas gotowania. Jest gotowana na samej wodzie. Ilość śmietany, octu czy cukru można dowolnie modyfikować. Ocet jabłkowy można zastąpić spirytusowym. Źródło przepisu
Gospodyni MiejskaPozostałe 30 minut kurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg. Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę
Gospodyni Miejskamiękkie, od czasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można
Gospodyni Miejskazupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego.Śmietanę można zastąpić serkiem topnionym o smaku śmietankowym (ok. 50 g) lub jogurtem naturalnym.Można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego
Gospodyni Miejskawbić 4 - 6 surowych jajek. Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną. Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Margarynę można zastąpić masłem. Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamleka.Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska