ziemniak - 9653 przepisów (strona:490/644)

715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 171

kończę, bo chyba w każdej sytuacji się sprawdza.  Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu..  żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki  makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem   muffinki

More food, love and dreams
Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree 188

Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishKremowe puree z kalafiora(8 porcji)Składniki:2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki3 szklanki bulionu z kurczaka

karmelowy
Udka kurczaka w marynacie ketchupowej 168

mieszamy. Zostawiamy na ok 1 godzinę.Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, wlewamy marynatę,  obsmażmy. Zmniejszamy ogień , przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 30 min. Podajemy z surówką, ziemniakami. Lub tak, jak lubimy.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW 131

Składniki: 3l bulionu warzywnego 5 zimniaków 1 marchew 1 cebula zielona część z pora peczek szparagów,ok.10 sztuk só,pieprz Kamis 2 ząbki czosnku łyżeczka ziól prowansalskich Kamis Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kosteczkę,cebule obieramy,odcinany zielona część pora_wszystko zalewamy woda,doprawiamy.Gotujemy ok.20 minut. Dodajemy pokrojone n amniejsze kawałeczki szparagi.Gotujemy jeszcze 15 minut. Gotową zupke belnderujemy,dodajemy przeciśniety przez

Z Majeczką w kuchni
DŻEM TRUSKAWKOWY Z NUTKĄ WANILII 118

truskawek2 op.Konfitur Fixu Diamant700 g cukru kryształu4 duże łyżki miodu3 łyżki soku z cytryny2 laski waniliiWykonanie:Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut od momentu zawrzenia. Gorące przekładamy do słoików, szybko zakręcamy, odstawiamy do góry dnem

Z Majeczką w kuchni
KARP W GALARECIE 204

Lubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli

Z Majeczką w kuchni
DŻEM Z JABŁEK 151

szklanki wodyWykonanie:Jabłka obieramy,kroimy na cząstki.Wrzucamy do garnka,dolewamy wodę.Gotujemy na małym ogniu,co jakiś czas  mieszamy,ja dodatkowo rozgniatam co jakiś czas tłuczkiem do ziemniaków,żeby się jabłuszka szybciej rozpadały. Co jakiś czas stopniowo dosypujemy cukier,mieszam ,rozgniatamy.Całkowity czas gotowania ok 45 minut,az sie jabłka dokładnie rozpadną.Gorący żem wkładamy do słoików,zakręcamy

Z Majeczką w kuchni
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 137

wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym ogniu. W razem potrzeby jeszcze dosalamy. Podajemy z ziemniakami w mundurkach

Z Majeczką w kuchni
Kluski leniwe 564

1/2-3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli +do podania: bułka tarta, masło, cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków lub przecieramy przez sitko. W misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki

My Culinary Art
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 136

Temat był idealny, bo już zima zagląda do nas i jedzenie ciepłych potraw jest na porządku dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego

Magiczne Życie Marty
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 259

najbliższych postów jakie się pojawią na blogu ;)A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób.Roladki z polędwiczki wieprzowej:1 polędwiczka

W kuchni Katie
Chleb kaszubski na podmłodzie 304

prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977).Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie

Grahamka, weka i kajzerka
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 323

wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki.Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni.Formę do tarty wysmarować masłem

Zgrabne Gotowanie
Bitki w sosie chrzanowym 328

Duszona szyneczka w sosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami.składniki:700 g szynki1,5 l wody2-3 listki

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania