sprawdzeniu, że mięsko jest już miękkie sosik można dopawić łyżką śmietany (jeśli wolimy jaśniejszy i delikatniejszy) i posypać koperkiem.Podawać najlepiej z kaszą. U mnie jednak królowały.... ziemniaki
Walijskie PichceniePół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi.Do tego obowiązkowo ziemniaki gotowane w mundurkach....Pyycha
Walijskie Pichcenieczasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku.Podajemy z bagietką, ale można oczywiście z ziemniakami lub kaszą - wg upodobań smakowych
Walijskie Pichceniemiękkości schabu. Zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę 18% wcześniej zahartowaną sosem i dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego.Podajemy z ryżem albo z ziemniakami
Walijskie Pichcenieuformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym...Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej TUTAJ, którą wszyscy bardzo lubimy
Walijskie Pichceniegóry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem. Podajemy z ziemniakami
Walijskie Pichceniepodsmażamy ok. 10 minut i dodajemy do wywaru.Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze śmietaną. Zupkę można serwować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, drobnym makaronem, grzankami, groszkiem ptysiowym - czyli tak jak lubimy najbardziej. Smacznego
Walijskie Pichceniepłyn. Czas duszenia uzależniony jest od gatunku naszej wołowiny. Gdy już mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką... czyli z tym co lubimy :) U mnie z kluseczkami francuskimi, przepis na nie TUTAJ
Walijskie Pichceniemiesiącu serwuję rodzince na obiad smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad. Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką.Składniki:ok 1kg cebuli600 g wątroby drobiowej łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuliolej do smażenia wątróbkisólpieprz majeranekWykonanie
Walijskie Pichceniedodatkiem ryżu.Tak mnie jakoś naszło na małą modyfikację. Zupka wyszła pyszna i myślę, że już na stałe ta odmieniona wersja zagości z moim menu.Wersja z ziemniakami i makaronem została oficjalnie wyparta przez ryż! Polecam.przepis na zupę TUTAJ. Z tym, że wersja dzisiejsza została ugotowana na bulionie drobiowym, który miałam zamrożony
Walijskie Pichcenienastępnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu.Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. na sos pieczarkowy wykładamy nasze frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego
Walijskie Pichceniekoniec gotowania, dodać pokrojonego w paseczki ogórka kiszonego oraz śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty, uzupełnić wodą. Podawać na gorąco z bagietką lub ziemniakami
Walijskie Pichceniesurowe jajko i wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, z ziemniakami i sałatą - jak u mnie
Walijskie PichceniePyszna wiosenno-letnia zupa z młodym kalafiorem w roli głównej. Podkreśleniem jej lekkości są delikatne lane kluski zamiast tradycyjnego makaronu czy ziemniaków.Polecam!Składniki:1/2 kg skrzydełek1 mały kalafior2 młode marchewkikawałek selerałodyga selera naciowegoświeży koperekśmietana 18%sólziele angielskieliść laurowyna lane kluski:2 jajka3 łyżki mąkiszczypta soliWykonanie: Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy
Walijskie Pichceniezimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy do sosu sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Sos i paluchy podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody. Smacznego
Walijskie Pichcenie