ziemniak - 9653 przepisów (strona:485/644)

Podgrzybki w śmietanie 131

Podgrzybki w śmietanie - mniam, mniam.Każde wspomnienie o grzybach to oczywiście podgrzybki w śmietanie.Do ryżu, makaronu, ziemniaków i grzanek pasuje idealnie.Składniki-ok. 30 dkg podgrzybków-2 cebule-szczypiorek-1/2 l słodkiej śmietany 12% lub 18%-5 dkg masła-warzywko i pieprz   Cebulę kroimy w drobną kostkę.Podgrzybki w kawałki.   Cebulę posypujemy delikatnie warzywkiem

Maminek kulinarny
Śledziki w papryce 177

   Mała odmiana, czyli śledziki w papryce konserwowej.   Składniki:-konserwowa papryka pomidorowa-filety śledziowe ( mogą być marynowane lub w oleju )-ogórek kiszony-szczypiorek

Maminek kulinarny
Sałatka Nicejska 230

Składniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w estragonie 234

pozostały na patelni płyn doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku.   Polewamy sosem kurczaka i posypujemy świeżym estragonem. Podajemy z fasolką szparagową lub ziemniakami

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone bataty 146

Bataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla.   Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 201

pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik litewski 140

kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo lub z ziemniakami

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 189

drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi

Smakowity Blog Kulinarny
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 337

zmarnowało, z warzyw przygotowałam sałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko wykorzystane. Przepis znaleziony na blogu u Margarytki   , mnie ten smak odpowiada idealnie, ilości octu (cytryny) i ksylitolu zależą

Smaczne Zdrowe
Cukinia duszona-leczo-bigosik z cukinii 179

ilość zawartych kalorii.  Dodatek  w postaci jadalnych kwiatów cukinii lub dyni czyni je niepowtarzalnym i egzotycznym przysmakiem.  Świetnie smakuje jako samo danie lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa.    SKŁADNIKI 4 duże cukinie lub kabaczki 2 cebule 50 dkg kiełbasy kwiaty cukinii ( niekoniecznie ) sól pieprz oliwa z oliwek  SPOS Ó B PRZYGOTOWANIA Pokroić cukinie

zielonacukinka
Dynia duszona- zucca 162

pietruszkę poczym przemieszać i chwile pogotować. Dodać 1/2 szklanki wody, sól do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo 15-20 minut. Podawać jako dodatek do ziemniaków,  mięsa,  ryby.                                          SMACZNEGO

zielonacukinka
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 166

przez około 30 minut.  Zdjąć przykrycie, odparowac ewentualny sos jesli chcemy aby żeberka były chrupiące. Dla zwolenników sosu zaciągnąć łyżką mąki. Podawać na gorąco np. z brokułami,  ziemniakami. SMACZNEGO

zielonacukinka
Ćevapcići z sosem tzatziki 209

Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita

W poszukiwaniu inspiracji
Kurczę pieczone z warzywami 276

tydzień, nadzianego gałązkami rozmarynu i z rożna. Jeśli jednak ma się takiego kurczaka orginalnego , to się go robi w domu, z piekarnika w towarzystwie- albo mieszanki warzyw albo samych ziemniaków. My sobie dziś zrobimy ćwiartki kurczaka z warzywami IglotexW piekarniku tradycyjnie, aby nic nam z tego dobra nie uciekło. Dlatego po raz kolejny, do mojego dania użyję brytfanny Toscana

Z Kuchni Do Kuchni
Aromatyczna zupa z kurczakiem 305

dodajemy cukinię i mięso. Kroimy drobniutko pietruszkę i koper. Doprawiamy solą i pieprzem. (Można lekko podbić śmietaną z mąką). Jeżeli ktoś chce to w można dodać również ziemniaki, ale zupa już nie będzie tak "dietetyczna" ;DSmacznego

Kuchnia moimi oczami

Proponowane wyszukiwania