Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 332najbliższych postów jakie się pojawią na blogu ;)A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób.Roladki z polędwiczki wieprzowej:1 polędwiczka
W kuchni Katie
Chleb kaszubski na podmłodzie 380prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977).Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie
Grahamka, weka i kajzerka
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 381wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki.Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni.Formę do tarty wysmarować masłem
Zgrabne Gotowanie
Bitki w sosie chrzanowym 397Duszona szyneczka w sosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami.składniki:700 g szynki1,5 l wody2-3 listki
Monia miesza i gotuje
Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów 263Pewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach. Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję z ziemniakami, gotuję zupę grzybową, przygotowuję sos grzybowy. I to jest taki najprostszy sos do wszelkiego rodzaju kluch.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Złocisty kurczak z pieczonymi ziemniaczkami i musem ananasowym / Golden chicken with baked potatoes and pineapple mousse 229form of baking paper and smear a butter. We put chicken into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake his 40 minutes. Przepis na pieczone ziemniaki / Recipe for baked potatoes Przepis na mus ananasowy / Recipe for pineapple mousse
Projekty ze smakiem
Kotlety mielone z rodzynkami i migdałami 244bułkę oraz rodzynki i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Ręką wyrobić mięsną masę. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z ziemniakami
Pasja Smaku
Żeberka teriyaki 232minut lub dłużej, jeżeli żeberka są bardzo mięsne.Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika. Pozostawić na min. 10 minut. Dopiero, gdy mięso odpocznie, pokroić żeberka na porcje.Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub samodzielnie z sosami.Smacznego
kolorowotorcikowo
Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach 162Jest to przepis na gotowe danie.Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.htmlGdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę, ostudzone,dodaliśmy kolejno żółtka, ser parmezan, gałkę muszkatułową i masło oraz wymieszaliśmywszystko razem(BEZ MĄKI), Odkładamy troszkę ciasta do blendera lub miksera.Dokładamy bazylię w ilości jakiej chcemy, im więcej tym smak bazylii będzie
Pasje Jolki
Zupa z dorsza 236wolnym ogniu.Po tym czasie wszystkie aromaty się uwolnią. Wyjmujemy warzywa i wkładamy wyfiletowane ryby.Na małym ogniu zostawiamy około 20 minut i znowu odcedzamy. W między czasie obieramy 3 średnie ziemniaki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa
Pasje Jolki
Sos Grzybowy 216ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek. Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ...Smacznego.CMOK
Pasje Jolki
Wątróbka Wołowa z jabłkiem na ostro 173jednej strony na wysokim ogniu 1 minutę, po czym mieszamy i smażymy kolejną minutę, dodajemy podduszonącebulę z jabłkiem, mieszamy i wyłączamy ogień.SMACZNEGO!! Warto jeść wątróbki:))Podajemy z ziemniakami, ryżem, różnymi rodzajami kasz, a także i z chlebem.Masło klarowane nie podnosi poziomu cholesterolu i dlatego je tutaj użyłam, ale można również smażyć na smalcu.Pozdrawiam z Mojej Kuchni.CMOK
Pasje Jolki
Piersi w sosie curry 254minut odwracamy i zalewamy zmiksowanym sosem, zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu dusimy 10 minut. Jeżeli jest za gęsty sos podlewamy wodą i mieszamy.Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami i surówką.Smacznego.CMOK
Pasje Jolki
Zupa Czosnkowa z grzankami / Patato soup with garlic 224była moja praca, wyjścia nie miałam.ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA IROZGRZEWAJĄCA.POTRZEBUJESZ na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki czosnku i jedną cebulę,pół szklanki słodkiej śmietanki, pieprz,sól do smaku, dwie bułki pszenne.Warzywa obierz, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Nie musi być pięknie, gdyż
Pasje Jolki