czwartek odbył się u nas grill. Oprócz całej masy mięsnego wypełnienia grillowego menu na stole zagościły ziemniaczki Witalika. Na samo wspomnienie robi mi się błogo na serduchu. Z racji, że pomysł wyszedł spontanicznie w przepisie brak jest konkretnych ilości. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Nieboskładniki dobrze doprawiamy solą i pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny aromat. Mieszamy śmietanę z mąką i mieszamy z resztą gulaszu. Pyszny z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub z gotowanym kalafiorem . Można też go przygotować w kociołku przy ognisku, smakuje wyśmienicie
Apetyczna babeczkawrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie
Apetyczna babeczkaniewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży 130ml gazowanej wody mineralnej sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy
Gorący kąsekodparuje po czym dodaj bulion. Smaż całość przez 5 minut, dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Pokrój steki w plastry i podaj go z warzywami i frytkami bądź opiekanymi ziemniaczkami. Smacznego! English version Beef steak with pumpkin, mushroom and caramelized onion (2 servings) Ingredients: 2×150-200 g beef tenderloin steaks 2 medium onion sliced 2 cups pumpkin
karmelowysłodko... więc dzisiaj postanowiłam Wam pokazać jeden z moich obiadków, nie jest on może jakiś skomplikowany, ale ja takie lubię :) pyszna, słodka marchewka z pieczoną karkówką a do tego ziemniaczki... Składniki:1 kg karkówki,przyprawa do karkówki,6 marchewek,2 łyżki masła,1 łyżeczka cukru,sól,pieprz.Przygotowanie: Karkówkę myjemy i tniemy na kawałki ok 10 cm. Posypujemy
Aga w kuchniwidelcem, dodajemy śmietanę, mleko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Mieszamy, przyprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki myjemy w skórkach i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Każdy sobie sam obiera ziemniaczki, a takie w mundurkach są o wiele lepsze, niż obrane przed gotowaniem
Aga w kuchnipyszny, a dzisiaj postanowiłam zrobić panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj.Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie
Aga w kuchniPyszne zapieczone ziemniaczki przypominające kolce jeża. Tak na prawdę jest to nadkrojony ziemniak, który po upieczeniu lekko się rwie,a po oderwaniu powstają nam frytki. Podpatrzyłem ten przepis na jednym z rosyjskich kanałów na YouTube i bardzo mi się spodobał więc postanowiłem go zrobić. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego ciekawego przepisu. Składniki: Ziemniaki (u mnie 5) 100 g masła
Kuchnia Łukaszawędzonej kiełbasy i boczku powoduje, że pachnie bardzo apetycznie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g młodej kapusty 1 cebula 0,5 wędzonej kiełbasy 75 g wędzonego boczku 3 młode ziemniaczki 1,75 l bulionu drobiowego sól, pieprz łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy przez ok. 5 min na małym
Kuchnia Łukaszaskórka będzie pomarszczona przy brzegach. Trzeba uważać aby nie spalić fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda
Nerds Kitchensmaku doprawić solą i pieprzem. Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z kalarepki i marchewki
Monia miesza i gotujeziemniaki z marchewką, na wierzch kiełbaski vege. Następnie po boczkach nieco ketchupu i...do piekarnika na około 15 minutek. Po tym czasie ułożyłam łodyżki selera na półmisku, połozyłam ziemniaczki, dodałam kiełbasek vege. Pokroiłam tofu marynowane Polsoja w plasterki i...pyszna przekąska gotowa. Właściwie można to uznać za danie pełne typu obiad , kolacja. Bo bardzo syte i pyszne
Z Kuchni Do KuchniZróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze! Składniki -kilka ziemniaczków -szparagi -pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części -pieczarki -ser żółty wędzony -czosnek -przyprawa-suszone pomidory i czosnek niedzwiedzi-to opcjonalnie -3 łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret -sól,pieprz,oliwa z oliwek Do sitka, w którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy
Z Kuchni Do Kuchnibazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek -sól, pieprz -ziarna prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola -ugotowane lub sparowane wcześniej malutkie ziemniaczki, młode najlepiej Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz
Z Kuchni Do Kuchni