oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL. Smalec gęsi może być poddany obróbce nawet powyżej 200 stop.C Jest doskonały do confit, smażenia i okraszania ziemniaczków, nie wspominając o pajdzie chleba.Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi. A jak pomyślimy o cieplutkich ,mięciutkich poduszeczkach to jeszcze bardziej
Kulinarny karnet Christopheradwiema łyżkami śmietany, jak gęste dodajemy zimnej wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min. Karkówkę ciepłą kroimy na grube plastry. Podajemy z ziemniaczkami, kluskami śląskim i surówką. Przepis na surówkę tutaj Surówka Colesław SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyPrzysmak Podlasia wraca w innej odsłonie. Na wiosnę przygotowany z młodych ziemniaczków dodatkowo wzbogacony odrobiną kiełbasy jałowcowej GTS. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że kiszka jest lżejszą formą tradycyjnej babcinej opcji. Dodatkowo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka
Malinowe Pocałunkimłoda kura, która jest tuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina
Malinowe Pocałunkibobem i szczypiorkiem Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni, soczewicą i suszonymi pomidorami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią
Moja smaczna kuchniabędzie polska,najzwyklejsza i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana.Ale również zapiekanka, któą serwuje się we Włoszech z białą kiełbaską właśnie. Ta będzie z polskich ziemniaczków mojej babci. Składniki -ziemniaki -marchewka -przyprawy Skworcu- liście kolendry, pieprz ziołowy,papryka płatki zielone, cebula suszona płatki, suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, -suszone pomidory wraz z olejem Ole! -biała kiełbasa -ser żółty w kawałeczkach -parmezan
Z Kuchni Do Kuchniminut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie mięso wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, żeby odetchnęło. Kroimy na plasterki i podajemy z warzywami i ziemniaczkami :) Smacznego
My Culinary Artłyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka (np. Almette, ja użyłam Tartare z czosnkiem i ziołami) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 7 ziemniaczków przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, bazylia/oregano Przygotowanie: Kurczaka marynujemy w 1 łyżce oliwy z oliwek oraz przyprawach (sól, pieprz, papryka, czosnek). Zostawiamy na 10-15minut Obieramy
Kitchens AlphabetMarchewkowy, z Jabłkiem i gruszką :) i coś na obiadek na pewno Wam zasmakują,wcinaliście je nie raz a teraz macie okazję upichnić je w domu razem ze wspaniałymi ziemniaczkami domowym sposobem i tanio Nuggetsy z Puree ziemniaczanym :) Mam nadzieję, że będą Wam smakować :) Pozdrawiam i Polecam
pichcisztograham stąd ten beżowy kolor. Składniki: na 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki łyżeczka soli Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy póki ciepłe, coby się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już posolone trzeba będzie dodać więcej mąki a przez to kluski wychodzą twardsze. Przeciskamy ziemniaki przez praskę
prawdziwe jedzenieKochani! No to po męczącym balangowym weekendzie, czas na jakiś prosty i szybki obiadek. A co! Zostały Wam może ugotowane ziemniaczki? Nie wyrzucać! Broń Panie Boże i wszyscy święci;-) W Restauracyjce Literackiej z resztek jedzenia, wykonuje się nowe dania pierwszej klasy;-) A jak! Dziś proponuję zapiekankę, która będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu
Restauracyjka LiterackaZiemniaczanej serii ciąg dalszy.Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze
Kulinarny karnet Christopheraprzeliczał ile trzeba zapłacić za takie proste w wykonaniu danie w restauracji. Zainteresowanym mogę podać adres restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki. I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby. Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci
Kulinarny karnet Christopherasolą i pieprzem. Ułożyć na grubym plastrze pomidora , na wysmarowanej oliwą blaszce i zapiekać w piekarniku do ścięcia białka. Podawać posypane szczypiorkiem ,solo lub z bagietką albo z ziemniaczkiem
Kulinarny karnet Christopherasmażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem
Kulinarny karnet Christophera