ziemniaczki - 3857 przepisów (strona:216/258)

Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 181

górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki wody Obrane i umyte

Buniabaje w kuchni
Marchewka z groszkiem i tymiankiem 202

szczyptą soli . Wsypać tymianek i wymieszać. Jarzynka nabiera dzięki tymiankowi i pomarańczy lekko ,, miodowego" smaku i zapachu. Przy podawaniu posypać i udekorować tymiankiem. *    Podałam do młodych ziemniaczków odsmażanych i posypanych tymiankiem z jajkiem sadzonym  **  Można jarzynkę przed dodaniem tymianku zasypać odrobiną mąki ( ok. 2 łyżeczki) i zasmażyć mieszając by mąka straciła posmak surowizny. Dopiero wtedy

Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3347

Młodą kapustę z koperkiem robie od zawsze . Jest przebojem początków lata. Starczy , ze ugotuje do niej młode ziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy

Buniabaje w kuchni
Kalarepki duszone na maśle 182

pokrojona w cieniutkie plastry ( lub pół plastry gdy była duża) kalarepa. Uduszona na maśle bez dodatku wody ale za to  koprem. Doprawiona do smaku i podana z młodymi ziemniaczkami . Czas: 30 minut Składniki: 2 duże kalarepki ( jędrne , nie zdrewniałe) 1/2 pęczka koperku 2 gałązki świeżego tymianku sól do smaku sok z cytryny do smaku szczypta cukru do smaku

Buniabaje w kuchni
Mortadela z pieczarkami 171

podsmażyć na rumiano z obu stron na łyżce oleju i maśle .W trakcie smażenia z plastrów mortadeli  robią się z niej miseczki. Wypełniać miseczki usmażonymi pieczarkami. Podawać z ziemniaczkami puree * Można użyć również gotowej mieszanki przyprawy do żeberek Prymat ( 2 płaskie łyżeczki) ** Proponowała bym kupować dobrej jakości mortadelę ( są bardzo smaczne włoskie)- kiedyś kiedy pierwszy raz robiłam to danie

Buniabaje w kuchni
Przerwa na upał i 80-urodziny Mamy 147

rodzinnej zostało ustalone: 1)--wpisy na blogu  zostają zawieszone do czasu aż się ochłodzi  2)--80-te urodziny Mamy ( 3 sierpień ) obchodzimy przy gotowanym kalafiorze  z ziemniaczkami i maślanką ( kupiłyśmy sobie zielony kalafior) 3)--do czasu kiedy ustąpią upały- odwołujemy wszelkie gotowanie i przestawiamy się na owoce i surówki  4)--leżymy plackiem z mokrymi ręcznikami

Buniabaje w kuchni
Papryka na parze z musem marchewkowo-ziemniaczanym 215

Nadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie ugotowane ziemniaczki. A w lodówce leżała sobie piękna czerwona papryka. Nie miałam wątpliwości , że po połączeniu wyjdzie coś dobrego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kalafiorowe puree 178

osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3 potrawy. Kalafior z wody z bułeczką tartą na maśle z ziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić  puree jako dodatek do II Dania

Buniabaje w kuchni
Prawie cordon bleu ( bez szynki ) wg Buni 399

zapyta stołowników przed robieniem obiadu czy możebyć ...?. I to w sytuacji kiedy pytanie jest retoryczne  bo obiad mamy już zaplanowany. Ten błąd ja popełniłam. Zaplanowałam proste sznycle , mizerię i ziemniaczki. A tu syn radośnie stwierdził , że chce cordon bleu. Piersi z kurczaka było dość bo obiad robiłam na 5 osób- za to szynki nie było pod ręką

Buniabaje w kuchni
Fioletowe ziemniaki 161

intensywnie fioletowy miąższ , a skórkę od niebieskiej do czarnej. Dla tego bywa czasem nazywany chińska trufla choć z tym grzybem nie ma nic wspólnego- tyle , że małe czarne ziemniaczki przypominają wyglądem truflę. Ze względu na mała popularność na rynku są dość drogie ( ja kupowałam po 15 zł za kg  i niestety trafiły mi się już bardzo małe). Więcej informacji

Buniabaje w kuchni
Puree z kalafiora w pomidorach 213

cały kalafior to na 2 osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3 potrawy. Kalafior z wody z bułeczką tartą  z ziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić  kremowe puree jako

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem 214

Pewnie dla wielu osób ta metoda gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto nie lubi młodych ziemniaczków z koperkiem ? Chyba zgodzimy się, że można je w sezonie jadać same ( tylko jeszcze zsiadłe mleko do tego). No ale co jak już skończyło się lato, za oknem szaruga

Buniabaje w kuchni
Tłusty czwartek - droga przez mękę 143

licha z tymi pączkami robić ? Zjem pół i w gardle mi reszta staje . Trudno- zamrożę po prostu to czego nie zjedzą. A sobie na tłusty czwartek upiekę ziemniaczki albo frytki

Buniabaje w kuchni
Udko z kurczaka otulone papryką 202

udusić z młodą kapustką. Potem okazało się, że kapusty jest więcej niż mi się wydawało i w dodatku zrobiłam ja z koprem  zakwaszaną rabarbarem . Starczyło podać ja z ziemniaczkami z wody . No ale udka już były ,, na wolności". Musiałam coś zrobić . Natarłam solą i mieloną papryką , a potem pozbierałam wszelkie rodzaje papryki jakie miałam pod ręką słusznie przypuszczając

Buniabaje w kuchni
Grillowana cukinia do obiadu 174

postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na patelni. Wyszła krucha i tak samo smaczna jak ta z grilla. Polecam jako dodatek do obiadu, u mnie dzisiaj z pieczonymi udkami i ziemniaczkami.  Składniki :* 2 średnie cukinie* sól morska* łyżka klasycznej oliwy z oliwek extra vergine De Cecco Przygotowanie :Cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Polać oliwą

Magiczne Życie Marty