kiszonych ogórków. Zresztą zobaczcie sami jak wygląda przepis. Potrzebujemy wywaru mięsno-warzywnego, ok. 3 litry, na pewno marchewka, którą po ugotowaniu ścieramy do środka. Do wywaru dodaję jeszcze ziemniaczki drobno pokrojone i dwie łyżki ryżu. To wszystko musi się ugotować Następnie na masełku podsmażamy starte na drobnej tarce ogórki, ja dodaję sporo ( czasami jest to cały słoik) . Tak podsmażone
W kuchennym oknie Ewymące ( będzie bardziej chrupiąca). Masło rozpuszczamy na patelni. Smażymy pstrąga najpierw na dużym ogniu, następnie na mniejszym, obracamy. Pod koniec smażenia dodajemy cebulkę i lekko podduszamy Podajemy z ziemniaczkami , frytkami itp. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyPodajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami
Moje Kuchenne RewelacjePodajemy mięso z brokułami Albo dodatkowo w towarzystwie ziemniaczków :) SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjetylko trochę cierpliwości i nic poza tym. Jeśli nie przepadacie za serem pleśniowym możecie również wypróbować dipy z fety: z pieczoną papryką lub ziołowy . Dodajcie do tego jeszcze pieczone ziemniaczki i jesteście w niebie :) Więcej
Okolice Palnikaufam warunkom sanitarnym w miejscach, gdzie można kupić prawdziwy turecki kebab, więc postanowiłem zmierzyć się z tym zadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka. Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych
Wyprawy kulinarne180C i piec ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej się przypiekła i była chrupiąca. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i mizeria
Monia miesza i gotujepolewamy przygotowanym wcześniej sosem i przykrywamy resztą składników. Na koniec pęczek świeżej kolendry. Zamykamy i gotujemy na parze 20 minut. Gotowe! :) Wskazówka: Na dolnym poziomie parownika dodatkowo zrobiłam młode ziemniaczki z szalotką. Wspaniale uzupełniają się z naszym łososiem
Tajskie smakiintensywnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza na termoobieg na 30-40 minut. Po pół godziny warto sprawdzić czy ziemniaczki są w środku miękkie, jeśli tak to wyjmujemy i podajemy koniecznie na ciepło! Smacznego
Kolizje Smakównaczynia można wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami
Kolizje Smakówśrodku. Temperatura nie może być również zbyt niska bo będą wyschnięte. Kotlety smażymy z obu stron, aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca. Podajemy np. z mizerią i młodymi ziemniaczkami. Smacznego
Kolizje Smakówwarzyw świeżych, mrożonych i z puszki. Najlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby
Chilli Czosnek i Oliwapowtykałam ziemniaki pokrojone na kawałki. W ten sposób otrzymałam kompletne danie przy małym nakładzie pracy.Ziemniaki piekły się w tłuszczu wytopionym z kurczaka, dlatego stały się super pyszne! Takie pieczone ziemniaczki maczane w sosie tzatziki to prawdziwy przysmak. Do tego dania użyłam całych nóg kurczaka, z kością i skórą. Równie dobrze można wykorzystać same udka lub podudzia. Kurczaka natarłam dobrze solą
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków. Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut
Chilli Czosnek i Oliwawarzyw. I jeszcze ten cudowny zielony kolor... Wypróbujcie koniecznie! Letnie pomidory, cukinie i kabaczki <3 O popularnym w kuchni śródziemnomorskiej zielonym sosie pisałam Wam już przy okazji młodych ziemniaczków z salsą verde i jajkiem sadzonym. Jego francuska wersja nazywa się sauce verte i różni się od poprzednio prezentowanej na blogu wykorzystaniem cytryny zamiast octu winnego jako kwaśnego składnika. Świeże
Chilli Czosnek i Oliwa