łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka (np. Almette, ja użyłam Tartare z czosnkiem i ziołami) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 7 ziemniaczków przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, bazylia/oregano Przygotowanie: Kurczaka marynujemy w 1 łyżce oliwy z oliwek oraz przyprawach (sól, pieprz, papryka, czosnek). Zostawiamy na 10-15minut Obieramy
Kitchens AlphabetMarchewkowy, z Jabłkiem i gruszką :) i coś na obiadek na pewno Wam zasmakują,wcinaliście je nie raz a teraz macie okazję upichnić je w domu razem ze wspaniałymi ziemniaczkami domowym sposobem i tanio Nuggetsy z Puree ziemniaczanym :) Mam nadzieję, że będą Wam smakować :) Pozdrawiam i Polecam
pichcisztograham stąd ten beżowy kolor. Składniki: na 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki łyżeczka soli Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy póki ciepłe, coby się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już posolone trzeba będzie dodać więcej mąki a przez to kluski wychodzą twardsze. Przeciskamy ziemniaki przez praskę
prawdziwe jedzenieKochani! No to po męczącym balangowym weekendzie, czas na jakiś prosty i szybki obiadek. A co! Zostały Wam może ugotowane ziemniaczki? Nie wyrzucać! Broń Panie Boże i wszyscy święci;-) W Restauracyjce Literackiej z resztek jedzenia, wykonuje się nowe dania pierwszej klasy;-) A jak! Dziś proponuję zapiekankę, która będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu
Restauracyjka LiterackaZiemniaczanej serii ciąg dalszy.Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze
Kulinarny karnet Christopheraprzeliczał ile trzeba zapłacić za takie proste w wykonaniu danie w restauracji. Zainteresowanym mogę podać adres restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki. I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby. Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci
Kulinarny karnet Christopherasolą i pieprzem. Ułożyć na grubym plastrze pomidora , na wysmarowanej oliwą blaszce i zapiekać w piekarniku do ścięcia białka. Podawać posypane szczypiorkiem ,solo lub z bagietką albo z ziemniaczkiem
Kulinarny karnet Christopherasmażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki pokrojone w cienkie plasterki. Pod koniec posypać rozmarynem i solą. Kiełbasę z winogronami można podać również z tostem
Kulinarny karnet Christopheragorących ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia. Składniki. 600g wędzonego łososia, plastry 350g małych ziemniaczków 150ml śmietany 36% 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną
Kulinarny karnet ChristopheraChristopher potatoes. Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek. Składniki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól szczypta
Kulinarny karnet Christopherarównież cebulę. Awokado pokroić w drobną kostkę. Połączyć kmin z awokado, cebulą, chilli, sokiem z cytryny i oliwą. Rybę podawać z sałatką i grillowanymi pomidorkami. Smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Sałatkę przyrządzić tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało
Kulinarny karnet Christopheraczwartek odbył się u nas grill. Oprócz całej masy mięsnego wypełnienia grillowego menu na stole zagościły ziemniaczki Witalika. Na samo wspomnienie robi mi się błogo na serduchu. Z racji, że pomysł wyszedł spontanicznie w przepisie brak jest konkretnych ilości. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Nieboskładniki dobrze doprawiamy solą i pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny aromat. Mieszamy śmietanę z mąką i mieszamy z resztą gulaszu. Pyszny z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub z gotowanym kalafiorem . Można też go przygotować w kociołku przy ognisku, smakuje wyśmienicie
Apetyczna babeczkawrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie
Apetyczna babeczkaniewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży 130ml gazowanej wody mineralnej sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy
Gorący kąsek