ziemniaczki - 3857 przepisów (strona:195/258)

Schabowe i smażone ziemniaczki 118

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI: 5 ziemniaków RED LADY 1 łyżka oliwy mielone chilli świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie lubczyk suszony Umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki wymieszać z oliwa i przyprawami. Przełożyć do misy multicookera i ustawić opcję FRY i czas 15 minut. Zamknąć pokrywę po 5 minutach przemieszać i ponownie zamknąć. czynność powtórzyć po kolejnych 5 minutach. Gotowe :) SKŁADNIKI

ClauditteMissCooking
Wołowina po mojemu 117

bulion ( jak się skończy może być woda ) Nie ma potrzeby dodawać mąki czy śmietany, cebula się rozpuści, a sos się ładnie zredukuje. Smacznego   tak bo Tomulek wol ał ziemniaczki

Gaździnka warzy
Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem 266

dniu nie mam zbyt dużo czasu na przesiadywanie w kuchni, dlatego też danie to przygotowywuję dzień wcześniej, a potem tylko odgrzewam :) Jako dodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy pieprz ziele angielskie sól  1 łyżka koncentratu pomidorowego olej

zielonacukinka
ZUPA CZOSNKOWA 137

kostkę  przesmażyć na maśle.Ściągamy cebulkę z patelni i na tym samym masełku podsmażamy  czosnek  w łupinach . Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy cebulkę ,pokrojone ziemniaczki w kostkę i przetarty przez sito usmażony czosnek. Do zupy czosnkowej dodajemy też boczek pokrojony w cienkie paseczki i wytopiony na patelni. Gotujemy około pół godziny. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku

w mojej kuchni
Kalafior w mięsie mielonym 189

dokładnie mieszamy. Przygotowanym mięsem dokładnie oblepiamy całego kalafiora. Z wierzchu oblepiamy go plastrami szynki. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego a po jego bokach układamy obrane i przyprawione w całości ziemniaczki. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Na około 10 minut przed końcem posypujemy całe danie startym żółtym serem

Krakowskie smaki Ani
Barszcz czerwony- najlepszy 182

barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Na każdą porcję barszczu można dodać kleks kwaśnej śmietany. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Karkówka zapiekana z warzywami 328

zalewam wszystko w brytfannie do pełna. Przykrywam pokrywą i zapiekam w piekarniku przez ok 2h w spokojnej temperaturze 170-180oC. Karkówkę w warzywach podałem na obiad tylko z ziemniaczkami, wystarczyło aby wymiatać. Przecier z papryczek chilli w kilku słowach: Jest to bardzo pikantna przyprawa której zazwyczaj używam niewiele aby uzyskać odpowiednią pikantność, z którą jednocześnie można się bardzo prosto

Mechanik w kuchni
INDYCZA PIERŚ Z masłem 132

spinamy . Mięso wkładamy do brytfanki ,lub naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pozostałe masło. Zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 oC piekarnika na ok. 35-40minut. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.SMACZNEGO

w mojej kuchni
JAK Z OGNISKA -PIECZONE ZIEMNIAKI 114

pszennej 0,5-1 łyżki soli w zależności jak kto sól lubi OPCJONALNIE -lecz nie koniecznie 0,5 łyżki przyprawy do ziemniaków łyżka papryki wędzonej do posypania ziemniaczków

w mojej kuchni
Udka gęsie---Goose gambe 105

przepłukaną, kiszoną kapustę. Następnie podlać soku jabłkowego i dusić ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem.  Upieczoną gęś podzielić na porcje. Podawać na kapuście z ziemniaczkami posypanymi nagietkiem... ps. mięsko z wierzchu pięknie zarumienione ,a zarazem bardzo miękkie ,kruchutkie...pycha

w mojej kuchni
Zapiekanka bawarska 288

czasie kiełbasę odcedzamy na sitku. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut - chcemy żeby ziemniaczki trochę zmiękły, ale się nie rozgotowały. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Ser ucieramy na tarce o grubych oczkach. 3. Przygotowujemy beszamel. w garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy mąkę i smażymy (nie mieszając) przez

My Culinary Art
Dlaczego WEGANIZM? - cz. 2 145

się 8 miesiąc. Żyję i mam się dobrze, jestem zdrowa, uśmiechnięta, nie odczuwam żadnych braków w jedzeniu, podobno wyglądam coraz lepiej :) Kiedyś myślałam, że będę tęsknić za kotletami do ziemniaczków i roladkami do klusek, a że bez sera żółtego jakaś część mnie umrze to byłam wręcz pewna... Dziś nie jestem w stanie nawet wyobrazić sobie zjedzenia mięsa w jakiejkolwiek postaci

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa krem z cukinii z miętą 159

pożywna i orzeźwiająca zupka :) można podawać na ciepło oraz na zimno. Bulion ugotowałam z dwóch małych ziemniaczków, małej cebulki, marchewki, pietruszki i selera naciowego.  Warzywka te zmiksowałam razem z cukinią. Składniki: -1,5 bulionu warzywnego -1 średnia cukinia -1-2 łyżki jogurtu greckiego -garść listków świeżej mięty -płatki migdałów do posypania -sól pieprz, gałka muszkatołowa -ewentualnie: groszek ptysiowy

KasiekGotuje
Restauracja Orient Express - opinia 155

szkoda), migdały też niestety są w miodzie tylko z nazwy.  Golonka - chociaż nie prezentowała się zbyt pięknie - była naprawdę smaczna. Do tego świetna kapusta zasmażana i opiekane ziemniaczki. Porcja w sam raz dla głodnego mężczyzny, bo ja na pewno bym sobie z nią nie poradziła. Tę pozycję w menu mogę zdecydowanie polecić, bo była bez zarzutu. I tutaj

Pasja Smaku
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą (gotowane na parze) 637

posiekane suszone pomidory.  Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny.   Ja używam piętrowego parowaru, gotując  jednocześnie brokuły  i ziemniaczki z czosnkową oliwą ( przepis tu ) i ziołami. Oczywiście możemy ugotować roladki na metalowym sitku.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje