minuty z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki gotowe. Ja podałam z karmelizowaną w cytrynie marchewką oraz sałatą ze śmietaną (też smak dzieciństwa). Młode ziemniaczki również były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek. Warto zastąpić je gotowanym brokułem na przykład lub lekkim i pikantnym sosem warzywnym lub grzybowym czy po prostu ulubioną surówką
Kuchnia po mojemudomu godzina była mega późna. Zjeść jednak coś trzeba. Oto kompozycja jaka powstała w kilkanaście minut. Składniki: 2-3 jajka 1-2 kawałki chudej kiełbasy kilka małych, młodych ziemniaczków ulubiony chłodnik Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy na "prawie miękkie", następnie kroimy na grube plastry. Kiełbasę nacinamy i podsmażamy na dosłownie odrobinie tłuszczu. Pokrojone ziemniaki podsmażamy na rumiano, a jajka
Kuchnia po mojemużaroodpornym. Obkładamy kawałkami mozzarelli. Zalewamy sosem beszamelowym. Szparagi wyglądają przepięknie wg mnie w tym wydaniu. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. My zjedliśmy je wraz z młodymi ziemniaczkami w koperku. ... A niektórzy z nas - jak mój Syn zjedli same ziemniaki ;) Okazało się, że to nie smaki moich chłopaków. Ojciec (w sensie Mąż) pomemłał, pocmokał i stwierdził
Kuchnia po mojemukoniec smażenia - każdy kotlecik oprószamy solą i pieprzem. Kiedy wszystkie kotleciki usmażone wrzucamy do nich cebulkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami w koperku i ulubioną surówką. Prostota i esencja smaku polędwicy wieprzowej. Mięsko jest miękkie, delikatne - rozpływa się w ustach - jak to polędwiczka ;) Smak przeszłości, który warto czasem wskrzesić
Kuchnia po mojemuObtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przynajmniej tak mi się wydaje, ze właśnie w taki sposób powstały te pyszności. Mąż zaserwował mi te fantastyczne zawijańce z ziemniaczkiem i fasolką gotowanymi na parze oraz miksem sałat z vinegretem. No po prostu ŁAŁ, że się tak prostacko wyrażę. Mięsko soczyste, aromatyczne i mięciutkie. Kasza gryczana, która została z wczorajszego
Kuchnia po mojemufolii do 40 minut. Następnie kroimy na plastry. By polędwiczka była soczysta, nie sucha jaką lubi mój Mąż - wystarczy 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z ziemniaczkami, buraczkami i surówką
Kuchnia po mojemuminut - tak by mozzarella się stopiła, a pomidor lekko zmiękł. Tak przekąska doskonale smakuje bez dodatków. Świetnie pasuje na kolację. My z braku laku zjedliśmy na obiad wraz z ziemniaczkami w mundurkach podsmażonymi na koperku. Pyszota. Doczekać się nie mogę sierpniowych pomidorów - wygrzanych w słońcu, słodkich, aromatycznych. Wtedy znów czerwono - białe piramidki zawitają na mój stół
Kuchnia po mojemuPrzepis na prostą sałatkę, która nie wymaga wielu składników. W sezonie na nowalijki, z młodymi ziemniaczkami jest jeszcze smaczniejsza. Sałatka jest sycąca, ale niskokaloryczna, jeśli z podanych składników wyjdą nam 3 porcje, to każda ma tylko 136 kcal. Składniki (na niewielką salaterkę) : 4-5 ziemniaków duży pęczek rzodkiewki mała czerwona cebula pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 12% (lub majonezu) łyżka
e-PrzepisyKulinarnePrzepis wykorzystywaliśmy w Arabii Saudyjskiej ( link do bloga ) Danie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy. Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ? Spróbujcie sami :) Składniki 70 dag piersi z kurczaka 2-3 łyżki drobnego białego sezamu 2-3 rozbełtane jajka 6 łyżek mąki tapioka lub mąki pszennej 400-500 ml rzadkiego jogurtu lub mleka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawczorajszej uczcie pierogowej, zachciało nam się czegoś szybkiego w wykonaniu i niemięsnego. Tym razem: Grillowany camembert z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z rukoli *-* SKŁADNIKI: 2 serki camembert (mogą być smakowe) żurawina 6 ziemniaków sól, rozmaryn, tymianek rukola pomidor orzechy włoskie sól, przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek Dokładnie umyć ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym przyprawić rozmarynem
MarciochaKucharzyDziś przełamuję swoje wspominania o szkolnym "rybnym kotlecie mielonym" :) Mam nadzieje ze zastąpię je tym smakiem :D Klasycznie kotlet musi być podany z ziemniaczkami i surówką SKŁADNIKI: 650 g łososia 1 łyżeczka musztardy garść suszonego koperku i pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pikantny ogórek korniszony 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki jogurtu naturalnego
MarciochaKucharzyNowalijki już w sklepach :D trzeba korzystać Botwinka SKŁADNIKI pęczek botwinki (z bardzo małymi buraczkami) 1 średnia marchewka, mała pietruszki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, kilka młodych ziemniaczków 1,5 litry wody 1 łyżka masła sól, pieprz, koperek 2 łyżki śmietany szczypiorek i mozzarella (lub feta) Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki
MarciochaKucharzyzółty. Wyłączyć gaz, i mieszać do momentu roztopienia serów, dosypać suszoną pietruszkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, na nich ugotowane szparagi. Zalać sosem serowym a na nim ułożyć ziemniaczki pokrojone w talarki. Piec w piekarniku nastawionym na 190stopni. Pod koniec dosypać do pieczącego się dania sera zółtego. Poczekać aż się trochę zarumieni. Podawać z papryczką chilli. Smacznego
MarciochaKucharzykurczaka rozbić na dość cienkie kotlety. Posolić, popieprzyć a następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia bułki. Podawać z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Smacznego
MarciochaKucharzycieplutki dzień, nie chce się jeść... ale jeść trzeba :D Zupa jarzynowa SKŁADNIKI: udko kurczaka 1 młody kalafior 1 marchewka garść fasolki szparagowej kilka młodych ziemniaczków koperek 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku Oczyszczonego kurczaka gotować w 2 litrach wody przez ok 30 minut,ściągnąć " pianę" i dorzucić ziele angielskie
MarciochaKucharzy