przyprawa ognista Kamis czosnek świeżo tarty parmezan. Sok z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Brukselką wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny.Gotujemy aż będzie dleikatnie miękka.Ziemniaczki obieramy kroimy w księżyce i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i przyprawą ognistą Kamis. Skrapiamy ziemniaki oliwą i wstawiamy do narzaneo do 180 stopni piekarnika.Gdy będą już złociste
Wielki apetytwysmarujcie oliwą i ułóżcie warstwowo bataty (przyprawione solą i pieprzem), ser kozi i pokrojony w kosteczkę boczek.Następnie znowu bataty i tak w kółko, aż do wyczerpania składników. Kończymy ziemniaczkami. Zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytserem, bazylią i śmietanką i przyznam szczerze podbił moje kubki smakowe. Idealnie zrównoważone smaki delikatnie pikantny- super. Danie główne to soczysty kurczaczek z warzywami gotowanymi na parze i pieczonymi ziemniaczkami. Wielki plus za to, że ziemniaki nie są przygotowane z mrożonych gotowców, są pyszne. Na deser cudowna, lekka Panna Cotta z sosem malinowym W Trio można zjeść smacznie, szybko
Wielki apetytjeszcze kilka minut aż papryka zmięknie, lekko zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie (jak ktoś lubi - a ja lubię) przecierem z papryczek chilli. Podałem z ziemniaczkami i natką pietruszki
Mechanik w kuchniSkładniki: dwa steki po 200 gram z antrykotu sól pieprz łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno dwie łyżki masła dodatki: zapiekane ziemniaczki, surówka z marchewki, natka pietruszki Steki pozbawiłam błon. Rozbiłam delikatnie pięścią. Doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i solą z każdej strony. Rozgrzałam patelnię z dodatkiem łyżki oleju i łyżki masła. Z zegarkiem w ręku smażyłam steki
Mango PapajaMiękki, soczysty grillowany filet, marynowany w ziołowo-pomidorowej zaprawie, pachnący suszonymi na słońcu pomidorami, bazylią i oregano. Do tego lekka sałatka, ewentualnie chlebek lub ziemniaczek. Przy takim daniu kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się karkówka :) Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ½ słoiczka pomidorów marynowanych w oleju z ziołami (około 10 połówek pomidorów) 3 łyżki oleju
Trzeci talerzodpowiednie sery. Z dipem z koziego sera wszystko dobrze smakuje i ja mogłabym go dodawać do wszystkiego. Szczególnie dobrze komponuje się z grillowanymi szparagami, polecam go również do młodych ziemniaczków. Grillowane warzywa z dipem z koziego sera przepis własny Składniki (dla 4 osób): 300 g jogurtu naturalnego 100 g sera koziego o intensywnym smaku 1 ząbek czosnku listki
Chilli Czosnek i Oliwakroimy w plasterki. Rzodkiewki też tak samo kroimy. Koperek siekamy drobno. Jogurt grecki mieszamy z mlekiem, dodajemy warzywa, koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczonymi całymi ziemniaczkami
Z Majeczką w kuchnigotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba można lekko dosolić. Wyłączyć gaz i dodać posiekany koperek. Wymieszać. U mnie młodą kapustę na słodko jada się zawsze z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi
Trzeci talerzKotlety mielone to danie które gości na każdym polskim stole, praktycznie ta sama receptura a u każdego smakują inaczej. Kotlet mielony, ziemniaczki, mizeria lub czerwone buraczki – to dla wielu smak dzieciństwa . Ponieważ na tradycyjne kotlety każdy ma swój opracowany patent ja skupię się na zmodyfikowanej nieco wersji dania. Mielone w wersji można by rzec włoskiej, z dodatkiem suszonych pomidorów
Mania GotowaniaGuacamole to wspaniały dodatek nie tylko do chrupiących kukurydzianych tortilla chips, ale również świetny dodatek do warzyw z grilla (zwłaszcza grillowanych ziemniaczków) lub idealna pasta do kanapek. Przepisów na guacamole jest cała masa, każdy meksykański dom ma swoją własną recepturę. Dziś pokażę Wam swoją wersję, w której czerwoną cebulę zastąpiłam młodą dymką i dodałam pomidora. Guacamole sprawdziło się zarówno
Pełna Lodówkaczas w domu, wraz z najbliższymi warto przygotować coś nietypowego w kuchni. W oczekiwaniu na danie główne ja i moi bliscy zajadaliśmy się pieczonymi grzybkami i talarkami z ziemniaczków. Chrupiąca, smaczna, lekko pikantna przekąska... Zapraszam i Was do spróbowania. Smacznie, lekko, chrupiąco... Składniki: 4 średnie ziemniaki 6 pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu
Słodkie okruszkismakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy na parze (około 10 minut), bądź pieczemy w folii aluminiowej (20 minut w 180 stopniach). Najlepiej smakuje w towarzystwie parowanych warzyw lub młodych ziemniaczków z koperkiem. Pamiętajcie tylko, że niektóre warzywa na parze potrzebują 40-45 minut, podczas gdy ryba jest gotowa już po 10. Trzeba je zawsze wstawić odpowiednio wcześniej. Smacznego :) Skomentuj
MamaOskarkaszybko. Dziś sałatka porowa. Połączenie pora, groszku i jabłka uniwersalnie pasuje zarówno do wędliny, kanapek jak i do grillowanych kiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :) Składniki - 1 por ( tylko biała i jasno zielona część ) - 1 mała puszka groszku konserwowego - 1 większe kwaskowe jabłko - 2 jajka - zielona pietruszka -natka- - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję
Kuchnia z widokiem na ogródzupę z liści rzodkiewki. Porcja dla 4 osób. Przygotowanie 15 minut. Gotowanie 25 minut. Potrzebne nam będą : liście z pęczka rzodkiewki, 1 szalotka lub mała cebulka, 2 małe ziemniaczki, 30 g masła, 500 ml rosołu lub po prostu 2 szklanki wody i sami nagotowujemy sobie rosół na jakimś kawałku mięsa bezpośrednio w zupie – ja tak robię). Ewentualnie bagietka
MODA NA BIO