Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób W pierwszej
Kuchenne Wariacjeznowu wieje chłodem. I to ciągłe odśnieżanie. Jak ja nie cierpię zimy. Lubię za to w takie dni mieć w lodówce garnek pysznej zupy gulaszowej na rozgrzewkę. Z wołowiną, ziemniaczkami i zielonym groszkiem. Gęstą, sycącą nieco pikantną. Zapraszam.” Czytaj więcej
Wiem co jemalternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte aromatem ziół z przepysznymi pieczonymi ziemniaczkami smakują znakomicie, a ich przyrządzenie nie zajmuje sporo czasu. Do ich przygotowania użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest on najczęściej stosowanym tłuszczem
Wiem co jemKruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Coś bardzo smacznego i bardzo prostego. Coś co dzięki smalczykowi zyskało zupełnie nowe oblicze – pieczone ziemniaki z rozmarynem. Uwielbiam takie ziemniaczki z zsiadłym mlekiem, ale też często są u nas dodatkiem do różnych mięs i ryb. Zazwyczaj robiłam je z rozmarynem, teraz po dodaniu smalczyku z ziołami mają zdecydowanie bogatsze walory smakowe
Wiem co jemdalszym ciągu królują szparagi. Sezon na nie jest tak krótki, że staram się go maksymalnie wykorzystać. Ale maj to nie tylko szparagi, to także mnóstwo innych świeżych warzyw. Młode ziemniaczki, koperek, rzodkiewka. Czytaj więcej
Wiem co jemczym zjeść młode ziemniaczki? Oczywiście z błyskawicznym chłodnikiem i smażoną kiełbasą :) Błyskawiczny chłodnik na kefirze Składniki: 400 g kefiru (2% tłuszczu) 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki koncentratu buraczanego (u mnie Pińczów) 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz sok z cytryny do posypania posiekany cienki szczypior Wykonanie: Kefir, śmietanę i koncentrat buraczany dokładnie wymieszałam
Kuchenne zapiski Edytyśmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika
Kuchenne zapiski Edytyrozmarynu, uznałam, że zwiększenie jego ilości nie powinno w niczym zaszkodzić. Nie zawsze takie eksperymenty smakują wybornie, ale tym razem smakowały :) Potrawkę podałam z pieczonymi z rozmarynem młodymi ziemniaczkami i surówką z pekinki i ogórka w greckim sosie . Składniki: 70 dag piersi z indyka łyżka oleju – do marynaty przyprawa do grosa – nie za dużo, zawsze można przyprawić w trakcie
Kuchenne zapiski EdytyKrokiety powstały na skutek mojej choroby. Nagotowałam sobie gar rosołu, a że na mięso z niego nikt nie miał ochoty, więc zmieliłam je, wymieszałam z ziemniaczkami, usmażyłam naleśników i oto są. A właściwie były i to niezbyt długo :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytykażdym razie przekonałam się, że gotowanie rosołu podczas wysokiej gorączki to nie jest najlepszy pomysł. Ostatkiem sił i przytomności umysłu przygotowałam na patelni grillowej odświętny obiad: łososia z cytryną, ziemniaczkami, cukinią i pieczarkami. Do rybki podałam oryginalną w smaku sałatę lodową z miechunką i likopenowym dressingiem. Szybko dzielę się przepisem i zmykam z powrotem pod kołderkę, bo czuję, że leki
Kuchenne zapiski Edytysmażone to smażone :) Ale jak odnajdzie się tę ukrytą subtelną nutkę to potem naprawdę ciężko jest się obyć bez parowara. A owe wspomniane warzywa to bakłażan, cukinia i ziemniaczki. I jeszcze sałata karbowana – ale raczej na surowo – nie z parowara :) A dla wyjaśnienia – dla tych co nie znają – parowar to (jak sama nazwa mówi) urządzenie do gotowania na parze
Marder&Marder Manufacturełyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki maku Najpierw oczywiście gotujemy ziemniaki. Jak ugotujemy to przeciskamy przez praskę, czy też w inny sposób gnieciemy. Prosto do miski. Teraz ziemniaczki nam stygną, a w tym samym czasie stygnie też woda po ziemniakach. Jak stygnięcie będzie się mieć ku końcowi to bierzemy szklankę i nalewamy do niej 2 łyżki wody
Marder&Marder Manufacturepyszne! Niby nic wielkiego, zwykłe ziemniaki, ale taki mi zasmakowały, że często będę je robił :) Otóż wracam sobie z pracy, a tu Magda już czeka na mnie z tymi ziemniaczkami. Pachniało na całe mieszkanie, poważnie :) A do zrobienia ziemniaków potrzebujemy: ziemniaki, przyprawy i olej. Ziemniaków nie obieramy. Tylko myjemy. Kroimy na pół lub na ćwiartki - zależy jak duże
Marder&Marder Manufacturepierdziele, napisz, że to (tutaj głośne mlaskanie) jest zaje**ste!" Mateusz: "Napisz, że nie masz pojęcia jak to smakowało, bo goście przyjechali i ci wszystko zjedli!" Agnieszka: "Dla mnie ziemniaczka, zostawcie mi jeszcze jednego!" Noooo, a ja siedziałem i się uśmiechałem. Bo to miłe widzieć jak ludzie jedzą i im smakuje. 11 udek kurczakowych 125 g miodu 150 g musztardy
Marder&Marder Manufacturedodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie
Marder&Marder Manufacture