Nowalijki już w sklepach :D trzeba korzystać Botwinka SKŁADNIKI pęczek botwinki (z bardzo małymi buraczkami) 1 średnia marchewka, mała pietruszki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, kilka młodych ziemniaczków 1,5 litry wody 1 łyżka masła sól, pieprz, koperek 2 łyżki śmietany szczypiorek i mozzarella (lub feta) Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki
MarciochaKucharzyzółty. Wyłączyć gaz, i mieszać do momentu roztopienia serów, dosypać suszoną pietruszkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, na nich ugotowane szparagi. Zalać sosem serowym a na nim ułożyć ziemniaczki pokrojone w talarki. Piec w piekarniku nastawionym na 190stopni. Pod koniec dosypać do pieczącego się dania sera zółtego. Poczekać aż się trochę zarumieni. Podawać z papryczką chilli. Smacznego
MarciochaKucharzykurczaka rozbić na dość cienkie kotlety. Posolić, popieprzyć a następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia bułki. Podawać z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Smacznego
MarciochaKucharzycieplutki dzień, nie chce się jeść... ale jeść trzeba :D Zupa jarzynowa SKŁADNIKI: udko kurczaka 1 młody kalafior 1 marchewka garść fasolki szparagowej kilka młodych ziemniaczków koperek 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku Oczyszczonego kurczaka gotować w 2 litrach wody przez ok 30 minut,ściągnąć " pianę" i dorzucić ziele angielskie
MarciochaKucharzyząbki czosnku mąka pszenna 200 ml śmietany 18% 1l wody kurkuma 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu sojowego suszony koperek, natka pietruszki, tymianek marchewka oliwa pieczone ziemniaczki surówka z marchewki i jabłka Królika pokroić na kilka kawałków. Odstawić na 15 minut w garnku z osoloną wodą. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Kawałki królika wyjąć
MarciochaKucharzypuściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut). Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym posiekanym koperkiem. U mnie w domu popijamy to zsiadłym mlekiem. Smacznego
MarciochaKucharzyKlasyczny letni obiadek, pierwszy w tym roku zjedzony na tarasie:) Klasyczny obiadek: Kotlet z ziemniakami i mizerią SKŁADNIKI: 2-4 szt. sznycla wieprzowego 0,5 kg młodych ziemniaczków 2 ogórki szklarniowe koperek śmietana jajko bułka tarta Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów powinna mieć około 5 mm. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić. Jajko dobrze
MarciochaKucharzyNajlepsze! Młode ziemniaki z fasolką szparagową i bobem SKŁADNIKI: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg fasolki szparagowej 0,5 kg bobu masło bułka tarta sól, cukier koperek Ziemniaczki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę oczyścić i również ugotować w osolonej wodzie. Podobnie bób, z tą różnicą, że do wody warto wsypać pół łyżeczki cukru. Bułkę tartą
MarciochaKucharzyśrodka wsadzamy udka. Dokładnie spiąć Kurczaka piec ok 50 minut. Po tym czasie odciąć górną część rękawa i podpiec na grillu około 10-15 minut do zrumienienia skórki. Ziemniaczki umyć i podzielić na ósemki. Ja zawsze delikatnie podgotowuje w osolonej wodzie. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wymieszać z rozmarynem i oliwą. Piec do zarumienienia. Podawać z ulubiona sezonową surówką
MarciochaKucharzypowinno być miękkie i kruche. Sos zabielić 2-3 łyżkami śmietany a jeśli jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki . Na samym końcu posypujemy sos pietruszką. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką - dla nas jest to surówka z pora i śmietany :) Smacznego
MarciochaKucharzyPiec w nagrzanym na 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut otworzyć piekarnik i ziemniaki beż jajka posypać tartym serem. Można włączyć funkcję "grill". Ziemniaczki posypać szczypiorkiem. Podać z sosem jogurtowym. Smacznego
MarciochaKucharzyolej do smażenia w głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób
W kuchni wieczoremsmaku, - trochę wody, żeby lepiej się blendowało. Chętnie dołożyłabym pestek dyni ale akurat mi się skończyły, więc to "pesto" to w zasadzie samo zielsko :) Pod spodem kryją się ziemniaczki z piekarnika (zrobione tak, jak tutaj ) upieczone razem z podzielonym na różyczki kalafiorem. Dookoła surowa marchewka starta na drobnych oczkach tarki, na to wszystko kiełki strączków (soczewica, cieciorka, fasolka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpołowę masła i plastry cytryn. Wykładamy na blachę do pieczenia. Wykładamy resztę masła. Możemy tez starkować na rybę. Pieczemy w 170 st. ok 20 minut. Podajemy z pieczonymi całymi ziemniaczkami
Z Majeczką w kuchnikażdej strony roladki. Następnie przekładamy je do brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Roladki serwujemy z chrupiącymi, pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego
Kuchnia Łukasza