robić Pappardelle śmiało możecie sięgnąć po inny makaron – tagliatelle, świderki czy też kokardki. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * makaron pappardelle – ok. 200 g * dynia – 200 g * śmietana słodka 18% – ok. 200 ml * duża cebula – 1 szt * masło – 150 g * parmezan – 4 łyżki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku * świeża natka pietruszki SPOSÓB
Ostra na Słodkorazem użyłam niewykorzystanych wcześniej blatów biszkoptowych) 80 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki
Malinowa Kawiarenkajest całkiem zwyczajna pomidorówka. Taka forma bulionu. Bez zagęszczania. Bez śmietany. Lekko słodkawa i lekko kwaskowata. Mocno czosnkowa, więc raczej nie dla tych, którzy czosnku nie lubią. Bardzo ożywcza i aromatyczna.… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcukruchym spodzie. Składniki na ciasto; 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1 margaryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka amoniaku 0,5 szkl. cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy) 1 szkl. cukru kryształu
Radość kipiąca uśmiechem.RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM jajka gotujemy ,wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy widelcem jak wyżej dodajemy pokrojone drobniutko rzodkieweczki, szczypioreczek, trochę serka twarożkowego np.mój ulubiony trochę majonezu i trochę śmietany 18% doprawiamy do smaku i nadziewamy jajeczka JAJKA Z PRAŻONĄ CEBULKĄ jajka gotujemy i kroimy na połówki,solimy dajemy po łyżce majonezu na każde i odrobinę ketchupu posypujemy cebulką prażoną
Swojskie jedzonkoBARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki (żeby nie były mdłe) PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkruszamy do mąki , dodajemy margarynę i pozostałe składniki zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na 3 części najpierw rozwałkowujemy pierwszą
Swojskie jedzonkoSŁODKĄ I OSTRĄ ORAZ ULUBIONYMI ZIOŁAMI,SZCZYPTĄ CUKRU,GOTUJEMY OK 20 MIN WYŁĄCZAMY,DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK BAZYLII, MIKSUJEMY, PODAJEMY Z DODATKAMI(GRZANKI,GROSZEK PTYSIOWY,MAKARON) MOŻNA DODAĆ ŁYŻKĘ ŚMIETANY JUŻ NA TALERZU SMACZNEGO
Swojskie jedzonkoWITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE, CHCIAŁABYM POKAZAĆ WAM TORT KTÓRY ZROBIŁA DZISIAJ MOJA MAMA DLA SWOJEJ WNUCZKI NA KOMUNIĘ TORT JEST BARDZO DUŻY I POSZŁO NA NIEGO PRAWIE 4 L ŚMIETANY KREMÓWKI WAŻY OK 6 KG ALE TAK PIĘKNIE JEJ SIĘ UDAŁ ,ŻE POSTANOWIŁAM WAM GO POKAZAĆ ZRESZTĄ ZOBACZCIE SAMI... JUTRO BĘDZIEMY GO WCINAĆ,JUŻ MI ŚLINKA LECI- POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE
Swojskie jedzonkowodą, tak żeby dalej była dość gęsta,wrzucamy rosołki(2-3 szt) dodajemy trochę vegety,gotujemy do miękkości jak już warzywa są miękkie-doprawiamy solą ,pieprzem ,maggi,i dodajemy śmietanę i miksujemy na gładką masę blenderem jak chcemy zrobić grzanki to kroimy chlebek,najlepiej czerstwy w kostkę i smażymy na suchej patelni aż się zrumieni podajemy koniecznie ze świeżym szczypiorkiem
Swojskie jedzonkocały gar,idealny na ta upalną pogodę,prosto z lodóweczki,naprawdę polecam SKŁADNIKI: pęczek botwinki 2-ogórki zielone(jak małe to 3) pęczek rzodkiewki duży jogurt grecki(albo śmietana 18%) dwa ząbki czosnku 2-3 jajka koperek sól pieprz ocet PRZYGOTOWANIE: Botwinkę płuczemy i kroimy,razem z łodyżkami i liśćmi,zalewamy wodą ,tak żeby przykryło solimy i pieprzymy i gotujemy
Swojskie jedzonkoodrobina startego sera żółtego do posypania bułeczek Przygotowanie : Do miski dać 3 łyżki mąki, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać ciepłym mlekiem tyle żeby było gęste jak śmietana(resztę mleka dodamy później). Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn trochę podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia
Swojskie jedzonkominut lub do miękkości. Dolej wody jeżeli to będzie konieczne. W małej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przelej wraz ze śmietaną do kapusty. Duś kapustę przez kilka minut, po czym wmieszaj koperek i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Smacznego! English version Sautéed cabbage with creamy tomato sauce
karmelowyNiedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser
W kuchni Katieubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie Pichcenieoliwa sól pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag margaryny 2 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną
Tradycyjna kuchnia Kasi