ze śmietaną - 548 przepisów (strona:19/37)

Prosta tarta jabłkowa 190

było trzeba. Mało pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru  ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Jeśli tak jak ja nie macie prostokątnej foremki do tart, możecie sami uformować spód

Przysmaki Karolki
Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem 134

mało dla innych. Dla mnie to ogromna ilość i zobowiązanie. W podziękowaniu dla wszystkich lubiących i tych którzy zaglądają tu do mnie wyjątkowe ciasto. Ciężkie, czekoladowe, połączone z bitą śmietaną, słonym karmelem i orzechami wyszło obłędne. Polecam, warto na jego

Polska Zupa
Pierś z kurczaka w porach 901

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszny obiad czyli pierś z kurczaka zapiekaną w porach z dodatkiem śmietany i żółtego sera. Podałam ją z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Post Pierś z kurczaka w porach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pagórki jabłkowe 131

Razem ze mną ciasto piekły:... Składniki na prostokątną blaszkę (taka od piekarnika): 80 dkg mąki pszennej 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie) Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Z podanych składników

Moje domowe kucharzenie
kalafiorowa zupa z koperkiem 144

kalafiora. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut Zupę doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na talerze i dodajemy szczypior oraz koper. Do potrawy można również dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany

Miód i pieprz
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 287

mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już w paczce drobniutko pokrojona. Cienkie plasterki surowej cukinii, wędzony surowy boczek w plasterkach, czerwona cebula i serek ricotta ubity jak śmietana, ze świeżym czosnkiem i ziołami. Sos pomidorowy jest bajecznie prosty – wszystkie składniki wkładamy do rondla, blendujemy, stawiamy na ogień i na malutkim ogniu, bez przykrycia, gotujemy sos aż odparuje ¼ płynu

Karo in the Kitchen
Babeczki przekładane kremem i owocami 208

100ml letniej wody. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszać wodę i gotową mieszankę na krem. Ubijać minutę na najwyższych obrotach. Od razu dodać do ubitej śmietany, krótko zmiksować. Babeczki przełożyć kremem i owocami

Z miłości do słodkości
Ciągutki śmietankowe czyli domowe cukierki 330

krówki, ale smakiem są raczej podobne do "werthers orginal". Mocno śmietankowe, mocno słodkie, i mocno wciągające:) Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia, wszystkie mi niemal zjedli od razu:) Składniki: 400 ml śmietany 30% 200 g cukru 100 g masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przełożyć do rondla o grubym dnie. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. Należy uważać aby masa nie przywarła

na moim stole...
Ryba w cieście naleśnikowym 141

pieczenia 1/3 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu   Filety pokroić na 3 - 4 części. Z podanych składników przygotować ciasto,  powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę.Kawałki osuszonej ryby maczać w cieście i smażyć  na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach

Moje domowe kucharzenie
Blue Cheese dresing najlepszy z selerem i skrzydełkami Buffalo 302

obietnicy i zamieszczam przepis. Dresing z serem pleśniowym Składniki (na 4-6 osób) : 2 grube plastry sera pleśniowego typu Gorgonzola 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany ) 1/4 szklanki majonezu sok z 1/2 cytryny sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Zebrać razem wszystkie składniki. W małej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać ; doprawić do smaku solą

Jem więc Jestem
Kruche Ciasto z Truskawkami i Delikatną Budyniową Pianką 262

Delikatną Budyniową Pianką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny. Po tym czasie blaszkę

Słodka Strona
Nadziewane babeczki z dynią i kremem 126

kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego serka homogenizowanego Krem: 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo: wiórki białej czekolady do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą

Mała Cukierenka
Sałatka na talerzu-pomysł na obiad 570

zielone 3 jajka na twardo pieczony kurczak,lub duża pierś z kurczaka podsmażona w kawałkach z przyprawą do kurczaka, na sos: ząbek czosnku 3 łyżki majonezu  3 łyżki śmietany sól,pieprz PRZYGOTOWANIE: na dużych talerzach,układamy najpierw sałatę lodową pokrojoną w kawałki,potem resztę warzyw-pomidory,ogórki,papryka pokrojone w dużą kostkę,cebula w pół plasterki,feta w kostkę

Swojskie jedzonko
Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole 235

większe podzielone na połówki (można zamienić na pieczarki) 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 szklanki startej mozzarelli 1 łyżki posiekanej bazylii Składniki sosu: 1/2 szklanki majonezu 1/3 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz Przygotowanie: Wymieszaj w misce lekko osoloną cukinię i odstaw na pół godziny. Dopraw piersi solą i pieprzem, pokrój

karmelowy
Schab po meksykańsku 172

podlewając co raz odrobiną wody. 3. Dodać keczup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdyby sos był za rzadki - zostawić jeszcze na chwilę na ogniu żeby odparował. Sos można zaciągnąć śmietaną albo mąką (ja tego nie robiłam

Kto ugości moich gości?
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 185

Pyszne gnocchi rozpływające się w ustach z dodatkiem zielonego groszku, marynowanych karczochów , pomidorków i dojrzewającej szynki! Rany jakie to było pyszne! My dla jeszcze większej dekadencji dodaliśmy do sosu śmietany kremówki, comfort food w najlepszej odsłonie! Musicie spróbować! Składniki: ok. 600 g ziemniaków, 1 żółtko, 6 łyżek mąki, sól 200 g zielonego groszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów

Plate of Joy
PAPPARDELLE Z DYNIĄ I PARMEZANEM W SOSIE MAŚLANYM 113

robić Pappardelle śmiało możecie sięgnąć po inny makaron – tagliatelle, świderki czy też kokardki. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * makaron pappardelle – ok. 200 g * dynia – 200 g * śmietana słodka 18% – ok. 200 ml * duża cebula – 1 szt * masło – 150 g * parmezan – 4 łyżki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku * świeża natka pietruszki SPOSÓB

Ostra na Słodko
Sernik z karmelizowanymi śliwkami 137

razem użyłam niewykorzystanych wcześniej blatów biszkoptowych) 80 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki

Malinowa Kawiarenka
ZUPA BULION ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 201

jest całkiem zwyczajna pomidorówka. Taka forma bulionu. Bez zagęszczania. Bez śmietany. Lekko słodkawa i lekko kwaskowata. Mocno czosnkowa, więc raczej nie dla tych, którzy czosnku nie lubią. Bardzo ożywcza i aromatyczna.… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką. 174

kruchym spodzie. Składniki na ciasto; 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1 margaryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka amoniaku 0,5 szkl. cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek  (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy) 1 szkl. cukru kryształu

Radość kipiąca uśmiechem.
Jajka faszerowana na 3 sposoby 443

RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM jajka gotujemy ,wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy widelcem jak wyżej  dodajemy pokrojone drobniutko rzodkieweczki, szczypioreczek, trochę serka twarożkowego np.mój ulubiony trochę majonezu i trochę śmietany 18% doprawiamy do smaku i nadziewamy jajeczka JAJKA Z PRAŻONĄ CEBULKĄ jajka gotujemy i kroimy na połówki,solimy dajemy po łyżce majonezu na każde i odrobinę ketchupu posypujemy cebulką prażoną

Swojskie jedzonko
Proste rogaliki drożdżowe 154

BARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki  (żeby nie były mdłe) PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkruszamy do mąki , dodajemy margarynę i pozostałe składniki zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na 3 części najpierw rozwałkowujemy pierwszą

Swojskie jedzonko
Włoska zupa pomidorowa-w pół godziny 148

SŁODKĄ I OSTRĄ ORAZ ULUBIONYMI  ZIOŁAMI,SZCZYPTĄ CUKRU,GOTUJEMY OK 20 MIN WYŁĄCZAMY,DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK BAZYLII, MIKSUJEMY, PODAJEMY Z DODATKAMI(GRZANKI,GROSZEK PTYSIOWY,MAKARON) MOŻNA DODAĆ ŁYŻKĘ ŚMIETANY JUŻ NA TALERZU SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
TORT KOMUNIJNY-KSIĄŻKA 184

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE, CHCIAŁABYM POKAZAĆ WAM TORT KTÓRY ZROBIŁA DZISIAJ MOJA MAMA  DLA SWOJEJ WNUCZKI NA KOMUNIĘ TORT JEST BARDZO DUŻY I POSZŁO NA NIEGO PRAWIE 4 L ŚMIETANY KREMÓWKI WAŻY OK 6 KG ALE TAK PIĘKNIE JEJ SIĘ UDAŁ ,ŻE POSTANOWIŁAM WAM GO POKAZAĆ ZRESZTĄ ZOBACZCIE SAMI... JUTRO BĘDZIEMY GO WCINAĆ,JUŻ MI ŚLINKA LECI- POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE

Swojskie jedzonko
ZUPA KREM Z PORA 168

wodą, tak żeby dalej była dość gęsta,wrzucamy rosołki(2-3 szt) dodajemy trochę vegety,gotujemy do miękkości jak już warzywa są miękkie-doprawiamy solą ,pieprzem ,maggi,i dodajemy śmietanę i miksujemy na gładką masę blenderem jak chcemy zrobić grzanki to kroimy chlebek,najlepiej czerstwy w kostkę i smażymy na suchej patelni aż się zrumieni podajemy koniecznie ze świeżym szczypiorkiem

Swojskie jedzonko
Chłodnik -najprostszy i najszybszy 155

cały gar,idealny na ta upalną pogodę,prosto z lodóweczki,naprawdę polecam SKŁADNIKI: pęczek botwinki 2-ogórki zielone(jak małe to 3) pęczek rzodkiewki duży jogurt grecki(albo śmietana 18%) dwa ząbki czosnku 2-3 jajka koperek sól pieprz ocet PRZYGOTOWANIE: Botwinkę płuczemy i kroimy,razem z łodyżkami i liśćmi,zalewamy wodą ,tak żeby przykryło solimy i pieprzymy i gotujemy

Swojskie jedzonko
Bułeczki drożdżowe z czosnkowo-ziołowym nadzieniem 180

odrobina startego sera żółtego do posypania bułeczek  Przygotowanie :  Do miski dać 3 łyżki mąki, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać ciepłym mlekiem tyle żeby było gęste jak śmietana(resztę mleka dodamy później).  Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn trochę podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia

Swojskie jedzonko
Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce 213

minut lub do miękkości. Dolej wody jeżeli to będzie konieczne. W małej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przelej wraz ze śmietaną do kapusty. Duś kapustę przez kilka minut, po czym wmieszaj koperek i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Smacznego! English version Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

karmelowy
Krem czekoladowy z nutą pomarańczy 207

Niedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser

W kuchni Katie
KUBECZKOWE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI 184

ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu -  skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

Walijskie Pichcenie
Rogaliki z grzybami 105

oliwa sól pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag margaryny 2 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa ogórkowa - łatwy przepis 125

miękkości. W tym czasie przyprawiamy zupę do smaku i możemy dolać wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista. Gotową zupę podajemy w miseczkach z łyżką śmietany. Zupa ogórkowa - łatwy przepis

Pyza i Surówka
Rurki z bitą śmietaną 124

podanych składników i nie chciało trzymać się , więc dodałam jajko i wtedy już poszło lepiej.Takie upieczone i wystudzone rurki można nadziać czym się chce...u mnie nadziane bitą śmietaną... Razem ze mną rurki piekły : Agnieszka ,  Joasia ,  Agnieszka . Marzenka. . 25 dkg maki 3 łyżki jogurtu naturalnego 20 g masła szczypta soli 1 jajko Z podanych składników szybko zagnieść ciasto.Uformowa

Moje domowe kucharzenie
Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z płatkami migdałowymi 152

rozgrzewa Wasze podniebienie...poezja! :) Składniki: (forma na tartę o średnicy 28 cm) Ciasto kruche: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym) szczypta soli Sos śmietankowy: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 2 żółtka

Nastoletnie Wypiekanie
Filet z Piersi Kurczaka z orzechami W Aksamitnym sosie z Karmelizowanymi Gruszkami 162

przypraw wrzucamy do blendera powstałą pastę łyżeczką nakładamy do kieszonek czosnek i cebulę szatkujemy wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiamy gałką i pieprzem kurczaka obsmażamy, zalewamy śmietaną wymieszaną z miodem i cynamonem, dodajemy pokruszoną Gorgonzolę zapiekamy wstawiamy wodę na ryż gruszki obieramy i kroimy w ćwiarteczki na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy gruszki podsmażamy, aż będą apetycznie

Luźna Kuchnia
Potrawka z kurczaka (bez śmietany) 186

Zazwyczaj takie potrawki robię zabielone śmietaną, bo lubię. Ale tym razem, chcąc trochę odchudzić efekt końcowy) nie dodałam jej wcale. Smaku nie ujęło, a było troszkę bardziej dietetycznie :) Często też od razu w potrawce jest kasza lub makaron.. tym razem potraktowałam danie bardziej jako sos i ugotowałam osobno kaszę jęczmienną. Aj było pysznie... :) Ps. Pasuje tu każdy rodzaj kaszy

Kolorowy Przepisownik
Tarta z gruszkami 148

tortowej) 100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca) szczypta soli 3 łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 590

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM

Mała Cukierenka
Piersi z kurczaka w cieście 155

Smażymy na maśle na nie za dużym płomieniu. Pierwszy usmażony kawałek smakujemy czy aby nie jest mało słony. Mizeria: 2 duże ogórki garść posiekanego kopru sól, pieprz cukier gęsta śmietana 12% Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i smakujemy, ewentualnie dosalamy lub dosładzamy, ja daję bardzo dużo pieprzu

Pelusiowa Kuchnia
Tort bezowy Dacquoise z orzechami i migdałami 147

wyłożone papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem  140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem dodawać

Lili w kuchni
Zemsta Teściowej 216

160C. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie. Dodajemy sok i wiśnie. Jak ostygnie wkładamy do lodówki, aż stężeje. Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Gotową masę układamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto dokładnie przykrywamy i   wkładamy do lodówki

Passion of Cooking
Barszcz ukraiński z fasolą 146

Kolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kruche ciasto z pianką i borówkami 190

podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany 12%. piana: 5 białek, szczypta soli, 2 budynie waniliowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia .  150 g borówek amerykańskich. Przygotowanie

Aga w kuchni
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 185

spód: 125 g płatków kukurydzianych 60 g masła 50 g miodu masa serowa: 600 g serka kremowego 6 listków żelatyny ziarenka z 1 laski wanilii 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g cukru pudru dodatkowo: 400 g borówek amerykańskich 1 opakowanie galaretki porzeczkowej 500 ml wrzątku Masło z miodem rozpuścić. Dodać do płatków, wymieszać. Masę przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek ze śliwkami - drożdżowo francuski placek ze śliwkami 107

węgierki), 300 g cukru, cynamon, Mąka powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać trochę mąki i ciepłego mleka – powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijać z cukrem a następnie dodać roztopione masło i dalej ubijać. Dodać rozczyn, stopniowo mąkę, mleko. Ciasto dobrze

królestwo garów
Placki ziemniaczane z cukinią 145

przypadku gdy masa jest zbyt rzadka dodać mąkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki nakładając je za pomocą dużej łyżki. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną , jogurtem lub ulubionym sosem. placki ziemniaczane z cukinią

O kuchni z uczuciem
z suszonym koprem ze świeżych pomidorów klopsikowa zupa... 112

barszczu, żurku, ogórkowej i do wielu innych potraw: sosy, gulasze, gołąbki, zawsze mam sporą ilość tego kopru w zapasie na zimę zupa jest smaczna, syta, można podać ze śmietaną.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym oraz Galaretką 173

Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli   Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze

Słodka Strona
tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą 172

jajka gotujemy na twardo 10 minut pod koniec gotowania dodajemy majeranek oraz świeżo zmielony pieprz, a ugotowaną kiełbasę kroimy w plastry 1-1,5cm można na koniec dodać nieco śmietany i mąki, ale zdrowiej będzie w wersji niezabielanej i niezagęszczanej dodatkowo barszcz możemy podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami, jajkiem na twardo oraz łyżką wcześniej podsmażonej cebuli z boczkiem

zobacz ich smak
Pieczeń wołowa z kminkiem 186

chwili gdy piekarnik nagrzeje  się  do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu,  sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego

Stare Gary
Mleko owsiane 91

powodu alergii naszego starszego dziecka bardzo rzadko używam do gotowania mleka, jogurtów, śmietany, sera. Dlatego też często sięgamy po mleko roślinne. Mleko owsiane jest ostatnio naszym ulubionym mlekiem. Dzieci lubią je pić zaraz po przygotowaniu, poza tym mleko owsiane świetnie nadaje się do ciast, deserów, nawet kawy - choć nie pieni się jak zwykłe mleko. Najlepsze jest oczywiście domowej roboty

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ciasto francuskie z masą malinową 338

składniki na ciasto francuskie: składniki na ciasto podstawowe: 250 ml kwaśnej śmietany 350 g mąki 1 jajko wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. składniki na ciasto maślane: 250 g schłodzonego masła 100 g mąki wykonanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Wszystko siekamy i zagniatamy. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy w kształcie kwadratu. Na środek dajemy rozwałkowane ciasto maślane i zwijamy boki

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z budyniem i lukrem 173

łyżeczka proszku do pieczenia, 125g zimnego niesolonego masła. Ponadto: 620g już obranych i z usuniętym środkiem jabłek, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka jogurtu greckiego ( można zastąpić śmietaną 18%), 1 szklanka cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml), budyń śmietankowy z cukrem, 500ml mleka. Przygotowanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto

W kuchni u Moniki
Bułeczki ze śliwką i borówkami 133

miski pokruszyć drożdże , dodać 3 łyżki cukru , cukier waniliowy i 1/2 szklanki mleka  wymieszać .Dodać kilka łyżek mąki i jaszcze raz wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto , na końcu dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy , ciasto ma odchodzić

Sama słodycz i szczypta chili
Bitki wieprzowe w sosie (jak u mamy!) 198

koniec, aby do końca doprowadzić tradycyjną formę dania, sos zagęszczamy. Połowę szklanki wody mieszamy z kilkoma łyżkami mąki pszennej i dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi

Kuchenna Kontrrewolucya
Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową 183

orzeźwiający wypiek.  Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową - Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml mleka budyń waniliowy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 300 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej

Słodka Strona
Budyniowy biszkopt 129

temp. 160st. do suchego patyczka.Przez pierwsze 25minut nie otwieramy piekarnika ,bo może opaść.. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.Biszkopt jest pulchny ,wilgotny.U mnie przekładany  z bitą śmietana i malinami.:) przepis

w mojej kuchni
Babeczki z bananem 135

ofiarodawcy 10 %  Czekamy zatem cierpliwie, bo przecież zawsze ktoś wygrywa :) Taki deser możemy podać go w formie babeczek, ale równie efektownie wyglądać będzie w pucharkach z dodatkiem bitej śmietany lub polany sosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany 15 dag masła 2 łyżki kakao 1/5 szklanki cukru paczka herbatników bakalie

Proste Potrawy
Batoniki a`la Bounty z Maliną lub Jeżyną - moje ulubione! 170

lodówki na około godzinę i dopiero jak ją twarde obtaczam w czekoladzie. Teraz jednak skupię się na wypełnianiu foremek czekoladowych.   Składniki: 100 g wiórków kokosowych 50 ml śmietany kremówki 35 g cukru pudru 35 g masła 1 łyżka likieru kokosowego, typu mlecznego ja użyłam Canari Dodatkowo: ok. 100 g czekolady do rozpuszczenia ( ja użyłam ok.70 g gorzkiej

Blondynka Gotuje
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 169

poniedziałek :-)! Początek tygodnia i dużo pracy przed nami. Chciałam Wam osłodzić dzisiejszy dzień dobrym ciastem ucieranym ze śliwkami, ale niestety wypiek się nie udał. Ciasto było na śmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś gazetki. Piekłam je około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Żytnia tarta z kurkami, porem, cebulą i koperkiem 188

woda odparuje. Na podpieczony spód wykładamy gotowy farsz. Zabieramy się za robienie sosu a'la beszamel. Składniki na a'la beszamel: - 190ml mleka (krowiego, sojowego) - 2 jajka - 2 łyżki śmietany 12% - 2 łyżki parmezanu - pół pęczka koperku - 2 łyżeczki ziół prowensalskich Rozbełtujemy jajka, dodajemy resztę składników, mieszamy i wylewamy na farsz. Ozdabiamy i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach

Be Fit Be Strong
Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Camembert 151

średni brokuł  zioła np. bazylia, zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 150 g serka camembert kruche ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) żółtko 1-2 łyżki śmietany pół łyżeczki soli lub  opakowania ciasta francuskiego  200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski

Słodka Strona
Pierś kurczaka w sosie jogurtowym 146

wprost uniwersalne mięsko . Delikatne ,smaczne i najważniejsze szybko jest gotowe.  To ostatnie decyduje że ta część drobiu , króluje w mojej kuchni. Dzisiaj zrobiłam w sosie jogurtowym . Kiedyś używałam śmietany i był to sos  śmietanowy . Składniku  ( 4 osoby) 2szt piersi ( jeśli są małe to 4szt) 1 jogurt 200g  ( najczęściej używam typu greckiego) 1 cebula, 2 łyżeczki papryki

Eli Gotowanie
Mortadela w cięśćie 172

szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mortadela Sposób wykonania Mortadele pokroić na grube plastry ( ok. 1 cm) Z reszty składników  przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. plastry mortadeli zanurzam w cieście i smażę   na gorącym tłuszczu po minucie z każdej strony . Gotowe jeszcze tylko kilka plasterków pomidora lub ogórka i jest śniadanko

Eli Gotowanie
Łosoś w sosie z bobu 121

Wygląda i smakuje świetnie Składniki na 1 porcję 1 kawałek łososia 2 łyżki ugotowanego i obranego bobu 200 g jogutru gęstego ( może być śmietana) 1/2 cebuli białej 1/2 cytryny  3 łyżki wody sól, pieprz do smaku Sposób wykonania Lososia  smażę na rozgrzanym tłuszczu , 3 min od strony skórki , 2 min po przekręceniu . w rądelku podsmażam cebulę , po chwili

Eli Gotowanie
Chłodnik 86

jogurtu 200g kefiru 100g śmietanki 2 szt ogórki 1 ogórek kiszony 6 młodych ziemniaków ( zostały z obiadu wczorajszego i są zimne) pęczek szczypiorku pęczek koperku Sposób wykonania Kefir,jogurt, śmietanę wymieszać . Dodać pokrojone w kostkę ogórki i ziemniaki ,wymieszać. Dodać zieleninę , wymieszać . Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gotowe . Idealny na taki dzień

Eli Gotowanie
Pekińska z pieczarkami 310

warzywo do obiadu , to robię sałatkę z kapusty pekińskiej i pieczarek. Szybko i smacznie. Składniki połowa główki kapusty pekińskiej 10 pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka musztardy jogurt lub śmietana 1 łyżka oleju do smażenia Pieczarki i cebule pokroić w paski i lekko podsmażyć . W granicach 2 minut.Pekińską pokroić w poprzek w drobne paski Pokrojona kapusta i pieczarki z cebulą

Eli Gotowanie
Kisiel z jabłek 112

gotuje się ok,10 minut) wlewam do niego rozpuszczona mąkę energicznie mieszając .Jeszcze przez 2-3 minuty kisiel się gotuje i gotowe . Przelewam do salaterek ,mały kleksik z bitej śmietany i  SMACZNEGO

Eli Gotowanie
Placki ziemniaczane na ostro 126

Placki ziemniaczane to żaden wynalazek ,każdy je zna i każdy je robi i na inny sposób . Osobiście  nie przepadam za plackami ziemniaczanymi z cukrem i śmietaną .Niestety mam w domu jednego osobnika który tylko tak jada i nie wyobraża sobie inaczej . Ale jak wiemy w większości siła ,a reszta rodziny lubi na ostro ,więc takie goszczą na moim stole

Eli Gotowanie
Jabłko w cieście 128

kefir , miksuję. Jak masa jest już jednolita ,ubijam z bialek pianę i dodaje do masy ,ponownie wszystko mieszam . Ciasto musi być gęste  (coś w rodzaju bardzo gęstej śmietany). Do ciasta wkładam krążki jabłka dokładnie je w cieście zanurzam i przekładam na rozgrzana patelnię .Jeśli na wierzchu jest mało ciasta to go troche dodaje ( ścianka z ciasta po usmażeniu musi

Eli Gotowanie
Placki z twarogiem 168

placuszki Skladniki  na 10 plackow 1,1/2 szklanki mąki 150 g kefiru 2 jajka 1 łyżeczka  proszku do pieczenia 1 kostka twarogu chudego 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 pomidor 1/2 ogórka  gruntowego 1/2 ogórka kiszonego  sól ,pieprz Wykonanie Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia ,1/2 łyżeczki soli,wlewam kefir i wbijam jajka . Wszystko miksuję

Eli Gotowanie
Kotlet ziemniaczany 118

szczypta),pieprz,podsmażoną paprykę cebulę i skwarki , dokladnie mieszam . Formuję kotlety i smażę je z obydwu stron na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty . Podaję z ostrymi dipami lub śmietaną , keczupem albo jakimś sosem

Eli Gotowanie
Racuchy z ogórkiem 112

grecki .) Krok 3  Na rozgrzaną patelnie nakładam placuszki i smażę na rumiano                        Podaje z twarożkiem rozrobionym śmietaną i z odrobina szczypiorku

Eli Gotowanie
Placki jabł-zioki 146

jabłka mają dużo soku ,można dodać 1 czubatą łyżkę mąki .  Kłaść na rozgrzany tłuszcz male placuszki i smażyć aż będą mialy ciemno brązowy kolor.  Można podawać ze śmietaną , serkiem homogenizowanym , na zdjęciu są z serkiem mascarpone. Można jeść bez dodatków . Jabłka nadają im kwaskową słodycz

Eli Gotowanie
Szynka pieczona 167

rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ,przez około 2 godziny. ( sprawdzać wykałaczką )Od czasu do czasu podlewać pieczeń puszczonym sosem i przekręcać. Krok 7 . Warzywa po pieczeniu można zmiksować podprawić śmietaną i wykorzystać jako

Eli Gotowanie
Biszkoptowe naleśniki 178

jajka 1 szklanka mleka  1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 łyżki oliwy  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz 1/2 kg twarogu mielonego 100 g śmietany cukier wanilinowy 1 czubata łyżka cukru pudru   brzoskwinie z puszki.(pokroić w drobną kostkę - 1 szklanka) Wykonanie Krok 1 .   Do miski wbić żółtka (białka do osobnej) wsypać proszek

Eli Gotowanie
Surówka migiem 164

grubych oczkach  Krok 3 . Do z tartych warzyw dodać sól,cukier i dokładnie wymieszać .            Można dodać łyżkę gęstej śmietany i jeszcze dosolić. Lub łyżkę majonezu . Smacznego

Eli Gotowanie
Budyniowa szarlotka 125

innego jak budyń wymieszany z jabłkami i upieczony. Ale za to smak --jest wyjątkowy. Coś jakby gęsta słodka śmietana z jabłkiem.        Składniki 1 i 1/2 kg jabłek  2 budynie  600 ml mleka 4 łyżki cukru ( można więcej )   Ciasto  1 kostka margaryny lub masła 3 szklanki mąki krupczatki 3 jajka

Eli Gotowanie
Roladki drobiowe 136

minut         Na koniec włożyć roladki i jeszcze  dusić ok   10 minut na wolnym ogniu.    Sos można podprawić śmietana lub jogurtem .  Wersja tu przedstawiona jest bez       podprawiania

Eli Gotowanie
Kapuśniak 142

Posypać posiekana pietruszką.               Można zaprawić śmietaną , lub jogurtem

Eli Gotowanie
Ryżowe placki 157

obydwu stron na     zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora

Eli Gotowanie
Placuszki ze śliwkami 335

olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaję mąki "na oko", więc jeśli w podanym przepisie jest jej za mało, można spokojnie sypnąć jeszcze trochę, tak żeby placki nie rozlewały się po całej patelni. Smażymy na dobrze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tęczowa galaretka 122

lodówki. W czasie, w którym niebieska galaretka zastyga, ubić śmietankę na sztywno, po czym stopniownio dodać cukier puder. Można też wkropić trochę soku z cytryny, żeby wyostrzyć smak. Bitą śmietanę nakładać łyżką i dowolnie dekorować. Z tego co wiem w sprzedaży znalazły się ostatnio przeróżne ciekawe kolory galaretek, takie jak bursztynowy, szafirowy, rubinowy czy diamentowy. Można więc kombinować z łączeniem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rastafariańska tortilla 128

wrzucić do osobnych miseczek. Tortille ułożyć na kratce przykrytej folią aluminiową i podgrzać w piekarniuku. Ok. 10 minut w 150 C. Sos czosnkowy 180 g jogurtu naturalnego 100 g śmietany 18% 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy czosnek (według uznania) sól i pieprz  Czosnek dokładnie obrać i przepuścić przez praskę, wymieszać wszystkie składniki na gładki sos. Jeśli nie przepadamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pizza 173

żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 119

tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą lub orzechami. Jeśli komuś natomiast marzy się karmel kremowy, może dodać do cukru śmietanę lub mleko. Intensywność koloru naszego karmelu zależy od tego jak długo będziemy go gotować, zatem trzeba tego bardzo pilnować. Jasny, miodowy karmel używany jest najczęściej jako dodatek do deserów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Quiche Lorraine 144

farsz, pokrojony w nieduże paseczki boczek podsmażyć na suchej patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. 3/4 porcji sera pokroić w kosteczkę, pozostałą część zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Śmietanę potraktować trzepaczką, wciąż mieszając dodać kremówkę, a następnie wbić jajka i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie byłabym sobą, gdybym nie dosypała też innych swoich ulubionych przypraw, ale ostatecznie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Crème brûlée 132

uniknąć wydatku i palnik jest konieczny, być może w przyszłym roku zakupię, albo namówię kogoś, żeby mi zrobił prezent na święta :] Crème brûlée na 5 sztuk 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36% 6 żółtek 1/3 szklanki białego cukru 5 łyżek brązowego cukru 1 laska wanili Do rondelka wlać śmietankę z dodatkiem cukru i lekko podgrzać. Na deseczce przekroić laskę wanilii

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Panna cotta 118

wymysłem swą małżonkę. Podobnie jak on zachwyciła się kremowym i przyjemnie słodkim smakiem. Swój nowy i nietypowy deser nazwali panna cotta, co w najprostszym przekładzie znaczy po prostu gotowana śmietana, a jego sława wkrótce obiegła całe Włochy.  Obecnie podaje się go w najelegantszych restauracjach świata, jako deser tak wykwintny jak leciutki. Dla nas będzie to po prostu mleczna galaretka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Oponki serowe 147

warte czekania. Oponki serowe 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany pół kieliszka spirytusu Ser przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami, wyrobić w miarę gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1,5cm. Z tak przygotowanego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Łososiowe powitanie 168

soli) bazylia cytryna (do skropienia) kilka różyczek brokułów (~300gr) żółty ser My podajemy z podpiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym mały jogurt naturalny  ząbek czosnku pieprz 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) por, jarmuż - do smaku (opcjonalnie) 1. Łososia skropić cytryną, obtoczyć w bazylii i odrobiną pieprzu (przy okazji sprawdzić czy na pewno nie ma ości!) i do lodówki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Calzone 166

pewno też by mu smakowało) jesteśmy wielkimi fanami Calzone i polecamy go nie tylko miłośnikom smaków Italii. Calzone 80g drożdży łyżeczka cukru/zdrowszego słodzidła żółtko jajko 200g masła 5 łyżek śmietany 5 łyżek mleka 500g mąki pszennej sos: pomidory/ przecier pomidorowy + passata + wybrane zioła kulka mozzarelli 3-4 łyżki kukurydzy 200g piersi z indyka upieczonej w ziołach z oliwą 1 ogórek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśnikowy tydzień: Zielone naleśniki 152

cytryny. Na koniec dodać odparowany i rozdrobniony na papkę szpinak (można zblendować). Po dodaniu szpinaku można jeszcze dosypać mąki, jeśli uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym serkiem. Mimo, że naleśniki mają w sobie szpinak, doskonale komponują się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pancakes II 150

jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Najbardziej klasycznym sposobem podania jest kawałek masła położony na jeszcze ciepłego placuszka i syrop klonowy - jest to wyjątkowo smaczne połączenie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe lody jagodowe (bez maszyny) 190

miodu, czy syropu klonowego, albo cukru jeśli ktoś nie ma w stosunku do niego obiekcji. Jagody są dość kwaśne i w formie lodów ciężko się je je nieosłodzone :) Śmietanę ubić na sztywno, można ją też trochę dosłodzić syropem. Na koniec dodać mus jagodowy, zostawiając z niego mniej więcej pół szklanki. Do foremek na lody, które można kupić w IKEI, Empiku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z jagodami. 124

Jagody - owoce które nie raz uratowały mnie z opresji. Mnie a także członków mojej rodziny podczas zdrowotnych niedyspozycji... Wiadomo o co chodzi ;-) Pozatym wymieszane z cukrem i śmietaną smakują idealnie. Ale dziś podzielę się z Wami przepisem na pierogi, przepisem na ciasto które gości w mojej rodzinie od lat. Niby żadna filozofia, ale czasami spotykam ludzi którzy nie potrafią

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych. 134

jesien. A jak jesień to pierwsze ciasto któe przychodzi mi do głowy to szarlotka. Ta z dodatkiem powideł śliwkowych. Polecam!   Skłądniki; 2.5 szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki śmietany 20 dag margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 kg jabłek słoiczek powidła śliwkowego ( 280 ml) 3 łyzki cukru łyzeczka cynamonu   Wszystkie składniki ciasta połaczyc ze sobą i wyrobić kruche

Radość kipiąca uśmiechem.
ciasto kruche z jabłkami 161

składniki na cisto: 190 g mąki 20 g cukru 100 g masła 1 żóltko 2 łyżki śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. składniki na obłożenie: 4 jabłka 1/2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 141

dobrymi polskimi jabłkami. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 2 szkl. mąki tortowej 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta 5-6 dość sporych jabłek sok z cytryny cynamon do smaku Składniki na kruszonkę: 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki

Gotowanie...to proste !
Knedle serowe ze śliwką 152

cukrze. Dokładnie zlepić, formułując kulki. Wrzucamy po kilka sztuk na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy od razu posypane cukrem, polane śmietaną, roztopionym masełkiem czy podsmażoną bułką tartą. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki z serem i czekoladą 179

woda 2 łyżki  Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrami. Smarujemy twarogiem naleśniki i składamy. Układamy na talerzu. wszystkie składniki sosu rozpuszczamy w garnuszku, nie gotujemy. polewamy naleśniki

Camilla w kuchni
Domowe gołąbki 146

godziny. Następnie gołąbki wyciągamy na talerz, staramy się wyłowić wszystkie liście(!) i kulki i dodajemy koncentrat. Można zredukować sos, gotując bez przykrycia lub zaciągnąć mąką ze śmietaną. I gotowe

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką 227

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru  2 jajka  2 żółtka  2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek lub innych owoców Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę

Pelusiowa Kuchnia
Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi 508

słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu preparowanego 0,5 szklanki orzechów włoskich 200 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 60 g masła 2 łyżki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladą i śmietanką. Dodać uprażone orzechy i dmuchany ryż. Wymieszać i wilgotnymi

Oryginalny smak
Placki ziemniaczane 95

tłuste i lepiej strawne można je wyciągać do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym. Także utarte na grubej tarce ziemniaki będą wciągać mniej tłuszczu. Placki ziemniaczane p odajemy ciepłe z keczupem, śmietaną, lub sosem. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Zupa buraczkowa 134

Zalewamy wodą tak, by ledwo przykrywała warzywa.W rzucić kostki rosołowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem polewamy odrobiną śmietany i posypujemy natką pietruszki. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Sposób na przesoloną zupę 102

surowe ziemniaki wrzucone na około 10 minut go garnka, wyciągną nadmiar soli, jeśli to nie pomoże wyjmij poprzedniego ziemniaka i wrzuć nowego, jeśli dodamy do niej mleko lub śmietanę, słony smak zupy złagodnieje, wrzucić do gotującej się zupy kilka suchych skórek chleba, wchłoną one sól, a zupa odzyska swój prawdziwy smak, przed podaniem trzeba wyją ć skórki chleba, dodaj

Smaczne Potrawy
Krewetki z makaronem w sosie śmietankowym 107

wieczorne spotkania w gronie przyjaciół. Składniki: 2 szklanki makaronu typu świderki 20 dkg. krewetek królewskich 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju 3 ząbki czosnku 15 dkg. tarkowanego sera żółtego śmietana 18%, pół szklanki natka pietruszki świeżej lub suszonej, 2 łyżki stołowe sól pieprz Przygotowanie: Ugotować makaron w osolonej wodzie na al dente i odcedzić. Al dente znaczy po włosku niedogotowany

Smaczne Potrawy
Zapiekane ziemniaki z niespodzianką 111

Zapiekane ziemniaki z niespodzianką, czyli ziemniaki z serem, szynką i bekonem. Przepis ciekawy na pyszny i syty obiad. Najlepiej smakują ze śmietaną lub z sosem czosnkowym. Pięknie i elegancko prezentują się na stole. Składniki: 5 ziemniaków 50 gr. szynki 100 gr. bekonu 50 gr. sera edamskiego sól pieprz oregano Przygotowanie: Pokroić w plasterki szynkę i bekon natomiast ziemniaki obrać

Smaczne Potrawy
Placuszki z cukinii i ziemniaków 93

Placuszki z cukinii i ziemniaków to szybka do zrobienia odmiana placuszków ziemniaczanych. Dzięki obecności cukinii są pyszne i delikatne w smaku. Placuszki można podawać same, z gęstą śmietaną, jogurtem naturalnym, lub cukrem. Składniki: 30 dag. cukinii 30 dag. ziemniaków 10 dag. cebuli 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka oleju słonecznikowego sól pieprz przyprawa w płynie

Smaczne Potrawy
Kapuściana zapiekanka 111

kapustę, posypać ztarkowanym serem i wstawić jeszcze na 15 minut. Kiedy kapusta jest już miękka, danie jest gotowe. Gotowe danie można polać keczupem, sosem pomidorowym lub sosem z kwaśnej śmietany. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
Szybki Deser Dla Ochłody ! 370

szklanek kruszymy po 1 ciastku, następnie nakładamy masę ciemną po równo do każdej szklanki, kruszymy znów po jednym ciastku i nakładamy masę mleczna. Na koniec zdobimy bita śmietaną i starta czekoladą. Zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć czekolady białej i wtedy odwracamy kolejność nakładania mas.  Smacznego

Gotowanie...to proste !
Maślane Rogale Śniadaniowe - Krok po kroku 120

ostudzonego masła 25 gr świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajo 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogali 3 łyzki cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżeczki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego zapach waniliowy W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawiamy do ruszenia. Resztę składników oprócz masła rotop. mieszamy w misce (mąka, jajo, zapach waniliowy, pozostałe

Gotowanie...to proste !
Szarlotka 190

razem w misce. Jajka wbijamy do miseczki, zostawiamy sobie 1 białko (będzie potrzebne później). Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest za kruche, można dodać nieco śmietany do uzyskania jednolitej konsystencji (ja używam kremówki). Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę dociskając mocno do spodu i brzegów

Ciastkozercy
Torcik cappuccino 116

szkl · mąka ziemniaczana 1 szkl · proszek do pieczenia 2 łyżeczki · kawa cappuccino 1 szkl · cukier 1,5 szkl · woda 8 łyżek Masa: · śmietanka 36% 700 ml · zagęstnik do śmietan 2 op · galaretka cytrynowa 1 op · cukier puder 2 lyżki Poncz: · capuccino 100 ml Dodatkowo: · wiórki czekoladowe · kakao  Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka wymieszane z wodą. Następnie

Camilla w kuchni
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 196

cukru lub ksylitolu 80 g mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka gorącej wody Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżki rumu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka szparagowa po bretońsku 101

czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Cupcakes 119

moje pierwsze podejście. Na ciasto (10 sztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: 100g mascarpone 100ml śmietany kremówki 1 łyżeczka esencji waniliowej Kilka łyżek cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Przygotować blachę do babeczek I wyłożyć papilotkami. Białka ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier

Smaki Przyprawy i Kolory
Fasolka szparagowa po bretońsku 125

czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Butternut Squash Soup - Zupa dyniowa 97

oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków chili.  Zupę można posypać prażonymi pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni

Smaki Przyprawy i Kolory
Pierogi z serem 95

łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć ser, potem należy ulepić pierogi. Po ugotowaniu polać masłem, lub też podać ze śmietaną ubitą z cukrem i wanilią. v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal

Smaki Przyprawy i Kolory
Śledzie ze śliwką, goździkami i cynamonem 158

Śledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko.  Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę

Smaki Przyprawy i Kolory
Tarta cytrynowa 188

jest tak pyszna, że warto próbować ją na różne sposoby.  Składniki: 1 1/2 szklanki mąki, 1/4 kubka cukru, 1/8 łyżeczki soli, 10 łyżek masła, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii.  Krem cytrynowy: sok z 2-3 cytryn, 1/2 szklanki wody, skórka z 2 cytryn, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 łyżek cukru, 100 g masła

Smaki Przyprawy i Kolory
Racuchy z jabłkami 144

bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami.  Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną. Polecam! Składniki 500 g mąki 1,5 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka wódki 1 łyżeczka jogurtu 2 jabłka sól olej

O kuchni z uczuciem
ŚWIDERKI SEROWE Z CZARNUSZKĄ 155

Proste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną . Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku

Przepisy Aleksandry
Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) 230

Orzeźwiający, słodko-kwaskowy, idealny mrożony deser na letnie dni. Domowy Sorbet Malinowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Jego smak jest wyjątkowy a podany z bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia. Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Składniki: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny łyżka wódki (w wersji dla dzieci

Słodka Strona
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką 159

deser dla całej rodziny. Ciasto do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 1,5 łyżki masła 5 dag mąki 5 dag masła Dodatkowo: 30 dag śliwek 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników zagniatam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8411

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM

Mała Cukierenka
Top 7 sierpnia - najpopularniejsze przepisy 185

cytrynowej marynacie i ekspresowa surówka 4. Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym A teraz czas na podium: 3. Mrożona kawa z lodami waniliowo-czekoladowymi, przyprawami zwieńczona bitą śmietaną i jagodami  2. Owsianka pod musem z kiwi 1. Puszyste i ekspresowe placuszki kefirowe Dziękuję Wam za każdy komentarz, mail, wiadomości na fanpage. Dziękuję, że jesteście, gotujecie razem

Słodkie okruszki
Ciasto ucierane ze śliwkami 135

zwykłego cukru 180 g mąki pszennej 4 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 90 g śmietany 18% polewa 1 szklanka cukru pudru około 3 łyżki przegotowanej, ciepłej wody Miękkie masło utrzeć ze zwykłym cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę (około kilkanaście minut). Następnie wbijać

Ugotować
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 163

rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ (5 słoików 0,2 l)   1 kg truskawek  cukier żelujący

Marder&Marder Manufacture
Czosnkowe kotlety z PATISONA 186

żelazo czy magnez patisony to świetna alternatywa dla mięsnego obiadu. Wraz ze świeżo przetartym czosnkiem tworzą smaczny duet. Wystarczy podać warzywko z młodymi ziemniaczkami oraz np. sałatą masłową ze śmietaną i w ten czas posmakować prawdziwie letniego posiłku. Szukajcie tego smacznego krewniaka dyni na lokalnych stoiskach warzywnych lub w marketach sieci kaufland które co roku we wrześniu dodają patisona

Kuchnia PROzdrowotna
Sos majonezowo czosnkowy. 172

majonezowo czosnkowy jest zdecydowanie moim ulubionym sosem.  Składniki: mała śmietana 18%, dwie czubate łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, pieprz, kilka wyciśniętych ząbków czosnku ( ilość ząbków czosnku zależy od tego kto jaką intensywność smaku woli - ja daję ok.7 dużych ząbków). Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ja używam blendera. Sos wychodzi dość gęsty

W kuchni u Moniki