łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła odrobina oleju do posmarowania gofrownicy ulubione dodatki: bita śmietana, cukier puder, owoce, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, dokładnie miksujemy(...)powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukier puder, owocami lub domowy dżem truskawkowy. Smacznego
Słodkie okruszkiśrednicy 18 cm) brownie: 90 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 55 g cukru 50 g masła 60 g ciemnej czekolady (70%) 1 jajko 25 ml śmietany kremówki (38%) masa serowa: 300 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 100 g poziomek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotować na obiad zupę, z kupionych w sklepie pieczarek. Składniki Cztery osoby 500 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 100 ml kwaśnej śmietany 3 ziemniaki 40 g kaszy jęczmiennej drobnej 1,5 l rosołu drobiowego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku szczypta lubczyku 3 łyżki oleju sól, pieprz koper szczypior Sposób przygotowania Cebulę obieramy(...)ciągle mieszając, a następnie wlewamy rosół, i gotujemy zupę przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując kolejne 10 minut. Kwaśną śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koprem, oraz szczypiorem, a następnie rozlewamy do talerzy
Miód i pieprzoleju • 5 jajek • 2 szklanki startych jabłek na grubej tarce • 2 łyżeczki sody (płaskie) • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki kakao polewa • 1/2 kostki margaryny • 5 łyżek cukru • 2 łyżki śmietany • 5 łyżek wody • 5 łyżek mleka w proszku • 1 płaska łyżka żelatyny Sposób przygotowania 1. • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę • Mąkę wymieszać z cynamonem,dodać kakao(...)posmarowaną blachę tłuszczem i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni wymiary blachy 20/40 cm 2. Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier mleko w proszku,śmietanę,i wodę • Mieszać cały czas podgrzewać na wolnym ogniu (gdyby masa robiła się zbyt gęsta dolać kilka łyżek wody) • Gdy polewa prawie będzie się gotować wymieszać
W królestwie smaków BeatySkładniki na 4 osoby 4 kawałki łososia 5 brzoskwiń 1 cebula 150 g śmietany (18%) oliwa sól,pieprz Wykonanie 1 brzoskwinie zmiksować do tego musu dodać pieprzu i soli do smaku oraz łyżkę oliwy . Następnie w tym soku zamarynować kawałki łososia . Odstawiam rybę do lodówki na godzinkę . Niech sobie tam naciąga smaczków brzoskwiniowych. W tym czasie na patelni(...)musi być równo) . Jak już będzie szklista i miękka ( w tym celu można ja trochę posolić) dodaję rozdrobnione brzoskwinie . Ok. 5 minut musi się to dusić ,teraz wlewam śmietanę ( aby się nie zważyła należy ją podgrzać lub patelnie zdjąć z palnika ) jeszcze raz zamieszać i zagotować. Na koniec sos koniecznie trzeba przetrzeć przez sito ( będzie gładki bez grudek i aksamitny
Eli Gotowanietwarożek nie przejdzie . No dobrze mam jeszcze coś dużego zielonego z białym smacznym i kolorową niespodzianką .Było tylko daj,daj,.... ..! Dostały to . Składniki 1 twarożek (kostka) 100 g śmietany lub jogurtu gęstego 1 pomidor 1/2 ogórka 2 i 1/2 papryki sól,pieprz do smaku Wykonanie Umyte warzywa ,( pomidor,ogórek i 1/2 papryki ) kroję w drobną kostkę . Śmietanę wlewam
Eli Gotowaniepotem to już czyszczenie,suszenie ,gotowanie ,zamrażanie . Skladniki 1 kg świeżych grzybów 2 łyżki masła 2 duże cebule 1 pęczek natki sól pieprz 100g śmietany Wykonanie Grzyby czyszczę i dokładnie myję (kilka razy ) . Następnie kroję drobno,cebulę w piórka, W głębokiej patelni (lepszy do tego jest rondel) roztapiam maslo , dodaje cebulę ,podsmażam ,jak zmięknie(...)wrzucam grzyby . Zmniejszam ogień i tak sobie delikatnie grzybki duszą sie. Od czasu do czasu mieszam .Po 1/2 godziny próbuję , jesli są miękkie dodaje pokrojoną natkę i śmietanę jeszcze raz zagotuje doprawiam solą i pieprzem. Grzyby gotowe. Natomiast jeśli są twarde to jeszcze muszą się dusić aż będą miękkie . Można podawać z ziemniakami i kotletem
Eli Gotowaniezetrzeć na tarce (tak jak na placki ziemniaczane) do marchewkowej miazgi dodać jajka,mąkę sól,drożdże i dokładnie wyrobić . Ciasto musi być gęste ale lejące się ( jak gęsta śmietana) Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( pojawiają się pęcherzyki powietrza ). Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto (moje placki mają średnicy ok, 15 cm ) i smażę z obydwu stron az się(...)przykrywam plackiem i znowu sos i placek . Z twarogiem ładniej wygląda ,ale miałam ochotę na na taki sos To są bliny na slodko , czyli z duszonym jabłkiem i odrobiną śmietany
Eli Gotowaniesię sezon jabłkowy , u nas w domu każdego wieczoru były pieczone jabłka. Każdy je jadł na własny sposób . Dodatków było multum . Dla mnie jednak najlepsze było jabłko tylko ze śmietaną i z cukrem pudrem . Niestety na dzisiejszym cukier się z topił się i go nie widać . Sklad Jabłka po jednym dla jednego biesiadnika (teoretycznie) 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka cukru
Eli Gotowaniemięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 jajko 1 kajzerka sól , pieprz do smaku Składniki na sos 200g śmietany 18% 200g jogurtu naturalnego lub bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej sól do smaku Wykonanie Kajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie(...)dokladnie mieszam i formuje kulki wielkości jajka. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę klopsiki z każdej strony na rumiano.Następnie wrzucam paprykę słodką podsmażam ją dodaje ostrą wlewam śmietanę i jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać . Podaje z ziemniakami i sałatką
Eli GotowanieSkładniki 4 litry wody ( może być bulion) 200 g śmietany kwaśnej 4 plastry boczku wędzonego surowego ( może być inna wędzonka ) 1 i 1/2 łyżki majeranku 1 łyżka czubata chrzanu 2 łyżki mąki 6-7 ząbków czosnku włoszczyzna 1 duża cebula sól,pieprz do smaku listek laurowy(...)ogień . Krok 2. Boczek podsmażyć aż do zarumienienia się i dodać do gotującego się wywaru. Cebulę przekroić i podsmażyć na tłuszczu z boczku . Dodać do wywaru. Krok 3. Do śmietany dodać mąkę i dobrze wymieszać ,tak aby nie było grudek . Dodać do wywaru cały czas energicznie mieszać Krok 4. 3 ząbki czosnku rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do garnka
Eli Gotowaniekapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki słodkiej papryki 1 szklanka pomidorowego przecieru 1/2 łyżeczki cykru 1/4 szklanki śmietany 2 łyżki oliwy sól Wykonanie Krok 1 . Umyte i wysuszone filety pokroić w poprzek na cienkie plasterki .Włożyć do miseczki ,wsypać przyprawę i dokładnie wymieszać i odstawić(...)patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy . Gdy papryka zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy , wlewamy przecier pomidorowy , doprowadzamy do wrzenia . Na koniec wlewamy śmietanę dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy
Eli Gotowaniegłowy. Składniki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 jajka mąka 1 szklanka mleka 1 łyzka oliwy 1 opakowanie serka chudego ( moze być inne nadzienie) 2 łyżki cukru pudru 1 lyżka śmietany Wykonanie Krok 1 . do rondelka wlewamy mleko ,wrzucamy połamana czekoladę . Kładziemy na palnik i mieszamy do chwili kiedy czekolada rozpuści się. Otrzymany płyn czekoladowy przestudzamy. Krok 2 . Do ostudzonego(...)dodać do ciasta . Ciasto musi mieć gęstość zwykłego naleśnikowego ciasta .Dodajemy oliwę . Jeśli jest gęste można dodać trochę wody gazowanej. Smażymy naleśniki. Krok 4 . Z sera cukru i śmietany robimy farsz . Nakładamy na każdy ostudzony naleśnik , składamy w trójkąt lub zawijamy . Można posypać cukrem pudrem
Eli Gotowanieciastka . Dość łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne Składniki 100 g mąki 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru kryształu 3 jajka 1/2 gorzkiej czekolady 1/4 l śmietany kremówki 1 serem mascarpone truskawki Wykonanie 1 . Jajka wbić do miski dodać 100 g cukru pudru ,miksować . partiami wsypywać mąkę cały czas miksować aż masa będzie puszysta(...)ciasto się zrumieni. 5 . Upieczone placki zdejmować z blachy i od razu formować rożki. 6 . Czekoladę rozpuścić i maczać w niej brzegi ostudzonych rożków. 7 . do miski wlać śmietanę dodać pozostałą część cukru pudru . Ubijać mikserem aż zgęstnieje . Dodać serek mascarpone ,wymieszać . 8. Truskawki umyć . 5-6 pokroić drobno dodać do masy ,wymieszać . 9 . Napełnić masą rożki . udekorować truskawkami
Eli Gotowaniepęczki botwinki 2 buraki 2 jabłka 1 pęczek szczypiorku, 1 peczek koperku jajko (jedno na osobe) filet drobiowy sół,pieprz do smaku po 250 ml. kefiru ,jogurtu naturalnego, śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska) 1/2 litra rosołu lub bulionu 1 łyżeczka cukru Wykonanie Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować na twardo. Filet(...)Krok3 . Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania. Podać z jajkiem , i kawałkami
Eli Gotowanie