ze śmietaną - 548 przepisów (strona:6/37)

Rogale świętomarcińskie 193

cukru pudru (ja nie dodawałam, gdyż nadzienie wydawało mi się samo w sobie wystarczająco słodkie) 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 3 biszkopty lady fingers 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania rogalików lukier posiekane migdały na posypkę Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić(...)można dodatkowo lekko wycisnąć. Zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę marcepanową rozetrzeć delikatnie, dodać zmielony mak i bakalie, dosypać rozkruszone na drobno biszkopty i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda, jej konsystencję reguluje się poprzez stopniowe dozowanie śmietany. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt 65x34cm i przeciąć wzdłuż, każdy z dwóch

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makowe krakersy 149

imprezę do pochrupania, albo zamiast chipsów czy popcornu w czasie filmowego wieczorku. Makowe krakersy 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka maku 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 12% 160g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka mleka + 1 łyżka śmietany 12% na glazurę Przesianą mąkępołączyć z solą, makiem i cukrem. Dodać roztarte w palcach masło i delikatnie wymieszać(...)Następnie dodać mieszaninę mleka i śmietany. Zagnieść gładkie, twarde ciasto i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na średniej grubości prostokąt i pokroić na nieduże kwadraciki. Przenieść krakersy na blachę i przygotować glazurę, posmarować nią krakersy i posypać gruboziarnistą solą. Piec ~20 minut w 165-170C. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makaron ze szpinakiem 248

razie cicho sza! Dzisiaj makaron penne ubabrany malowniczo w szpinakowym „sosie”. Makaron ze szpinakiem dowolny makaron 5-7 brykietów szpinaku mrożonego 100g serka śmietankowego lub śmietany 18% ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki zmielonych na mąkę nerkowców przyprawy: u nas mieszanka pomidorów suszonych, czosnku, czarnuszki i pieprzu ziołowego Makaron ugotować tak, jak lubimy najbardziej (u nas al dente(...)pozwolić mu się powoli rozmrozić, dorzucić wybrane przyprawy, wlać sok z cytryny, wsypać mąkę z nerkowców i sprasowany czosnek. Na koniec wrzucić do miseczki albo szklanki serek bądź śmietanę i wymieszać kolejną z jedną, dwoma i z trzema łyżkami ciepłego szpinaku, aż się ogrzeje, po czym wmieszać w resztę szpinaku (polecam tak zrobić po to, żeby śmietana się nie zważyła

Przepysznik - BLW i nie tylko
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 191

Jako zwieńczenie Trylogii pierogowej wrzucam wam dzisiaj przepis na moje ukochane pierogi z dzieciństwa, z farszem serowym na słodko, podawane polane suto śmietaną z cukrem (tak wiem wiem, że to niezdrowe, piszę tylko jak podawała mi je mama w dzieciństwie ;) ). Ja swojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając

Przepysznik - BLW i nie tylko
Knedle z truskawkami 213

zapraszam i zachęcam do bacznej obserwacji bloga. Knedle z truskawkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (tylko do młodych ziemniaków) ~30 średnich truskawek cynamon śmietana 18% syrop klonowy (jeśli ktoś lubi słodsze) Ziemniaki obrać i ugotować (gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą już(...)trochę dłużej), na małym ogniu, woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Wyjmujemy łyżką cedzakową i możemy podawać. Pyszne są same w sobie, ale u nas w domu króluje wersja ze śmietaną z cukrem. Jako, że jednak postanowiliśmy odstawić rafinowany cukier, podaliśmy knedle ze śmietaną wymieszaną z syropem klonowym. Są równie pyszne jak te z mojego dzieciństwa! Smacznego! A na koniec trzeba

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pomidory ze śmietaną 169

dzieciństwa, połączenie trzech smaków, które uwielbiałam jako dziecko i uwielbiam do tej pory. Może komuś jeszcze uratuje kolację tak jak mnie? Tosia w każdym razie nie narzekała. Pomidory ze śmietaną 1 pomidor 1/2 cebuli 1 łyżka śmietany 18% przyprawy (pieprz, bazylia, oregano) Pomidora dokładnie umyć i osuszyć, wykroić zielony kawałek, pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Tak samo postąpić(...)cebulą i wszystko razem wrzucić do miski. Dodać śmietanę i zioła, wymieszać. Gotowe sycące śniadanie bądź kolacja. PS. Na zdjęciach cała wielka mich dla pięcioosobowej rodziny, z trzech gigantycznych pomidorów :D Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe lody bananowo-orzechowe (bez maszyny) 132

moim domu to absolutny hit nad hitami, są przepyszne i wszyscy są w nich zakochani. Delikatne i aksamitne, mają zdecydowanie lepszą strukturę niż klasyczne lody na bazie samej bitej śmietany lub jogurtu i dodatków. To wszystko za sprawą bananów, magicznego składnika, który słodzi, nadaje puszystości i delikatności. Od dzisiaj kupujemy banany na kilogramy :) Lody bananowo-orzechowe 4 dojrzałe banany 400g(...)śmietany 30% 2 łyżki masła 100% orzechów Banany pokroić w półplasterki, wrzucić do pudełka i wstawić do lodówki na kilka godzin (4-5), po wyjęciu wrzucić do blendera i zmiksować na gładko. W zasadzie taki sorbet bananowy sam w sobie jest już świetnym deserem :) Ja natomiast ubiłam jeszcze śmietanę na sztywno, dorzuciłam do niej zmiksowane mrożone banany, a na koniec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa jagodowa (gumijagodowa!) 142

zupą zachwycą ;) Zupa jagodowa (porcja na dwa obiady dla trzyosobowej rodziny - z dokładkami) 0,5kg jagód 3l wody syrop klonowy bądź cukier kokosowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% dowolny makaron Jagódki trzeba dobrze umyć i przebrać z niepożądanych gałązek, listków czy robaczków. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zostawić leciutko pyrkającą(...)ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i szybko mieszając miotełką bądź łyżką, wlać do zupy zestawionej z ognia. Następnie do tej samej miski, w której mieszaliśmy mąkę, wlać śmietanę, dolać do niej łyżkę zupy i zamieszać, dodać trzy łyżki, po chwili pięć i za chwilę jeszcze raz pięć. Kiedy śmietana się nieco ociepli, można ją wlać do zupy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Deser z mascarpone i truskawkami / Dessert with mascarpone and strawberries 142

Składniki / Ingredients: 250 g serka mascarpone / 250 g mascarpone 250 g truskawkek / 250 g strawberries mus truskawkowy /  strawberry mousse 1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36 % 200 g ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies 3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar 1 żółtko / 1 egg yolk Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, schłodzenie(...)blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy truskawki do dekoracji

Projekty ze smakiem
Paszteciki z mięsem 20032

barszczu i na przekąskę. Składniki na ok. 40 sztuk: 300 g mąki + 50 g do podsypania kostka masła (200 g) 1 jajko ½ łyżeczki soli 100 g gęstej, kwaśnej śmietany Nadzienie: ok. 0,5 kg mięsa (np. łopatka)  2 cebule  ząbek czosnku  sól, pieprz  majeranek Vegeta lub włoszczyzna  olej do smażenia Dodatkowo:  1 jajko(...)mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.  Mąkę zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę, aby nie było jasnych plamek z masła bądź śmietany. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.)  Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż

Pelusiowa Kuchnia
Pierś z indyka w boczku 122

zbyt dużo czasu, a chcemy zjeść coś pysznego. Składniki: 60 dkg. piersi z indyka 20 dkg. boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry sól pieprz czarny mielony 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki 2 jajka 20 dkg. tartego sera 15 dkg. ser topiony kremowy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Piersi z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroi ć w drobną kostk(...)Posolić, popieprzyć i odstawi ć ( sól zmi ę kczy piersi z indyka). Do miski wbi ć jaja, 3 łyżki kwaśnej śmietany, mąki, dokładnie wymiesza ć , aż b ę dzie gładkie, doda ć ser topiony kremowy, tarty ser, pokrojone w kostk ę piersi i posiekany czosnek. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką, po bokach oraz spód układamy cieniutkie plastry bekonu. Wlewamy

Smaczne Potrawy
Knedle z serem 115

Puszyste serowe nadzienie, słodkie, idealnie komponuje s ię z delikatnym ciastem. To bardzo szybka i łatwa do zrobienia potrawa, a przy tym niesamowicie smaczne. Knedle możemy podać zarówno ze śmietaną i cukrem, polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem. Knedle można zamrozi ć, rozkładając je w zamrażalniku na ściereczce. Należy to jednak robić umiejętnie inaczej mogą się posklejać(...)woreczku. W ten sposób knedle na pewno nie będą posklejane. Składniki: 1 kg. ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 2 łyżki stołowe gęstego jogurtu lub śmietany 2 jajka 2 kostki twarogu sól mąka do podsypywania cukier cynamon Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku aż do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy je, studzimy, przeciskamy przez

Smaczne Potrawy
Deser biszkoptowy 115

Deser biszkoptowy z polewą czekoladową, kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest szybki w wykonaniu, lekki, pysznie rozpływa się w buzi i znika błyskawicznie. A przy tym można go efektownie podać i zrobić wrażenie. Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego(...)mleka 400 gr. biszkoptów bita śmietana Przygotowanie: Wlej pół lita mleka do garnka i postaw na ogniu do zagotowania. Nie wlewaj jednak wszystkiego, odlej szklankę do kubka. Wsyp zawartość torebki z budyniem waniliowym do kubka, gdzie odlałeś szklankę zimnego mleka. Rozmieszaj dokładnie budyniowy proszek z mlekiem. W międzyczasie przygotuj salaterki i włóż trochę do każdej połamane (na dość duże kawałki

Smaczne Potrawy
Tarta z musem z mango i borówkami 196

miękkiego) 5 żółtek ½ szklanki brązowego cukru ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej ½ szklanki zmielonych otrąb owsianych szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Żeby nie uświnić blatu, siebie i diabli wiedzą czego jeszcze, wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną kulkę, owinęłam w folię(...)podpiec 10 min w 190 stopniach. Mus z mango: puszka pulpy z mango lub 3 duże owoce zmiksowane na gładko pudełko (400 g) jogurtu naturalnego greckiego dwie szklanki bitej śmietany – wynalazki w aerozolu się nie nadają dwie łyżki miodu – jak ktoś nie lubi można dodać cukier dwie łyżki rozpuszczonej żelatyny Pulpę łączymy z jogurtem, miodem i żelatyną. Jak już będzie

ladykitchen
Bajka wg. Siostry Anastazji 1734

ciemny : 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Składniki na masę śmietanową : 1 l śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki przegotowanej wody około 40 dag galaretki(...)pieczenia Przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .    Wykonanie masy śmietanowej : Galaretki rozpuścić i żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając mikserem dodawać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę mieszać. Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać. Czekoladę rozpuścić

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania