ze śmietaną - 548 przepisów (strona:12/37)

risotto z krewetkami i cukinią 157

cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około(...)ryż zrobi się miękki dodajemy do niego szklankę zielonego groszku, krewetki z cukinią oraz sok z cytryny doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy, dodajemy starty parmezan, a także łyżkę śmietany podając posypujemy natką pietruszki risotto doskonale smakuje ze świeżą rukolą oraz awokado

zobacz ich smak
Placki ziemniaczane po węgiersku. 153

placków to naprawdę żadna filozofia , spróbujcie sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele(...)powstały krochmal dodać do startych ziemniaków) dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz a także startą cebule i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.  Ja dodatkowo dodaję 2 łyżki gęstej śmietany 18%, dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana nie ciemnieje. Na patelni rozgrzać ok 2-3 łyżki oleju. Ale ilość oleju zależy od wielkości patelni. Ja placki piekłam na małej patelni

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladowe ciastko z nutką mięty 202

gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy. Rozsmarowujemy ją  na biszkopcie.  Warstwa śmietanowa: tabliczka czekolady mlecznej śmietana 30% 330 ml  2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki czekolada gorzka 2-3 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podobnie postępujemy z żelatyną. Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy

Cynamonowe szczęście
Kolorowy makaron 133

puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2 świeże marchewki mały brokuł 20 dag pieczarek lub innych grzybów przyprawy typu sól, pieprz, curry 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 3 łyżki śmietany WYKONANIE Makaron gotuje w osolonej wodzie. Tak, jak lubimy. Przelewamy zimną wodą. Marchewkę obieramy, strugamy w paski, brokuł dzielimy na małe różyczki, paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki w paski(...)dusimy, aż warzywa zmiękną. Pomidor sparzamy wrzącą woda ,ścigąmy skórkę, kroimy w kostkę dodajemy do warzyw.Wrzucamy również kukurydzę i groszek. Smażymy jeszcze ok 10 min. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku, mieszamy , jeszcze chwilę smażymy. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki 169

świeży kminek majeranek sól i pieprz olej do smażenia Buraczki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości sól, pieprz, cukier lub miód, ocet jabłkowy, ? łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Sos tzatziki: 1 kubek jogurtu greckiego 1 długi ogórek szklarniowy 1-2 ząbki czosnku posiekany koperek i szczypiorek 3-4 łyżki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz kiełki(...)cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz do smaku cukier i ocet jabłkowy. Zestawić z palnika. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu, dodając

Czerwień i błękit
Zupa dyniowa z jabłkiem. 159

skóry i pestek) 2 średnie jabłka 2 marchewki 1 cebula 1,5 l wywaru warzywnego 2 średnie ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ostre płatki chilli 200 ml śmietany kremówki 4 łyżki pestek z dyni 1 liść laurowy Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać ziemniaki i marchewkę i chwilę smażyć, a następnie włożyć(...)warzyw. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować 5 minut. Wszystko zmiksować na gładko. Ponownie zagotować, doprawić płatkami chilli, pieprzem, solą  Na talerzu dodać kleksa śmietany i posypać pestkami z dyni. Zupa dyniowa z jabłkiem

O kuchni z uczuciem
Czerwone curry z kurczakiem i kalafiorem 287

cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz łyżeczka mąki ziemniaczanej sos sojowy łyżka śmietany 18 % natka pietruszki sok z cytryny szklanka wody + 1/2 szklanki mleka + ryż lub kasza jaglana do podania Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, rozbić lekko tłuczkiem(...)dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu ze śmietaną i mąką. Wymieszać z potrawą. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą natką pietruszki. Curry podawać z ryżem, makaronem, a nawet kaszą

Kuchnia Ellie
krem z cukinii z prażonymi migdałami 181

Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  świeża bazylia sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę oliwy, pozwalając cebuli się zeszklić. Cukinię(...)stron na pozostałej oliwie. Na drugiej patelni prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę. Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypujemy migdałami i ozdabiamy posiekaną

Miód i pieprz
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 186

wodnej. Dzięki temu sernik jest aksamitny, mazisty i, co najważniejsze, nie pęka i jest równiusieńki jak stół. Zawsze :)  Możecie go udekorować kleksami bitej śmietany albo polać karmelem lub po prostu oprószyć cynamonem. Przekonajcie się sami, to najlepszy sernik dyniowy jaki jadłam :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ(...)czasie wyjmij sernik z piekarnika, wylej wodę i pozostaw do ostudzenia. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik udekoruj kleksami bitej śmietany i oprósz je cynamonem. Smacznego! * Jak zrobić miąższ z dyni:   Dynię o wadze  1-1,2 kg  umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki

Słodko-Słony Świat Ilony
Udka z indyka pod pierzynką z pora 210

można w łatwy sposób kość usunąć sami. Inny mój przepis na mięso z indyka  znajdziecie Tutaj Składniki: 2 udka indycze 4 łyżki majonezu 2 duże pory 3 łyżki śmietany 100 g żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz Udka po usunięciu kości rozłożyć na płasko i rozbić delikatnie.. Powstanie nam w ten sposób duży kotlet, który dzielimy(...)Pora pokroić w półplasterki  i dodać do niego ser starty na tarce o grubych oczkach. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem, a następnie ułożyć na mięsie. Wierzch pora posmarować śmietaną lekko posoloną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. W przypadku gdy por zacznie nam zbyt mocno się przyrumieniać należy przykryć naczynie folią

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych 149

szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki cukru - szczypta soli masa twarogowa: - twaróg półtłusty - 1 żółtko - 3 łyżki cukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera) - 1 cukier waniliowy - śmietana (jeśli masa jest za gęsta)   dodatki: - mieszanka skórek i owoców kandyzowanych (u mnie mieszanka skórek Naturlich GoldPack: skórka pomarańczowa, skórka cytryny, papaja, skórka owoców cedru) - olej do smażenia Przygotowanie: Jajka(...)stron. W między czasie przygotowuję masę twarogową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Cukru dodaję zależnie od tego jak słodki jest twaróg. W przypadki twardego i zbitego dodaję też śmietanę.  Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładam gotową masę i ją rozsmarowuję. Na wierzchu umieszczam skórki owoców. Najlepiej wybrać mieszankę skórek, bo różnokolorowe będą dobrze wyglądać po przekrojeniu naleśnika. Zaginam dwa przeciwległe

Kuchnia co dnia
Ogórkowa przystawka z twarogiem 168

ogórek zielony 3 szt · twaróg 50 dag · śmietana 18 proc 150 g · sól · pieprz · czosnek 1 ząbek · rzodkiewka · koperek  Twaróg utrzeć ze śmietaną. Ogórki umyć, zostawić kawałek do dekoracji, resztę obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z masą twarogową i roztartym ząbkiem czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na talerz, schłodzić w lodówce ok 1,5 godz

Camilla w kuchni
Ogórkowa 168

Pyszna prosta zupa którą każdy lubi Składniki - 3 l rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej  tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry  Dodać(...)podsmażyć aż odparuje woda 3. - Gdy warzywa w zupie są miękkie. Dodać podsmażone ogórki chwilę  gotować doprawić kostką rosołową  ( lub solą i pieprzem) Dodać do zupy dać śmietanę. Wszystko razem zagotować.Na koniec dodać  natkę pietruszki

W królestwie smaków Beaty
Żeberka z jabłkami 167

żeberek wieprzowych ·          4 jabłka ·          2 szklanki śmietany kremówki ·          2 szklanki bulionu ·          2 garście rodzynek ·          2 łyżki majeranku   mąka(...)przyprawą korzenną. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy rodzynki, jabłka pokrojone w ósemki. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. ·          Ilość porcji: 4-5 Czas przygotowania:  1,30h Koszt wykonania:  ok. 22 zł Źródło

Pobite gary Barbary
Zalewajka z grzybami 206

żur, 1 marchew, 1 pietruszka cebula, 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, czarny pieprz świeżo mielony, sól do smaku, płaska łyżeczka majeranku, 50 ml słodkiej śmietany. Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plastry, boczek i cebulę w drobną kosteczką, podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy litrem wody, dodajemy liście(...)około 30 minut). Podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą dodajemy do zupy, doprawiamy przyprawami, wlewamy zakwas, dodajmy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty, chwilkę gotujemy. Na koniec wlewamy śmietanę, aby zupę zabielić, oraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. W razie potrzeby możemy doprawić jeszcze zalewajkę do smaku. Zupę dekorujemy świezym majerankiem lub tymiankiem. Smacznego.   The post Zalewajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię