ze śmietaną - 548 przepisów (strona:11/37)

krem z brokuła 105

zupa krem z brokuła Zupa krem z brokuła Składniki   Przepis dla czterech osób 1 spory brokuł 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego 100 ml słodkiej śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz dodatkowo  paluchy chlebowe lub grzanki Sposób przygotowania Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i wkładamy do garnka, dolewamy bulion, i gotujemy pod przykryciem  około 15 minut(...)rozgotować brokuła).  Następnie  za pomocą blendera całość miksujemy, dodajemy słodką śmietanę i na chwilę znów zagotowujemy. Doprawiamy zupę szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem, rozlewamy na talerze, i podajemy z paluchami chlebowymi lub grzankami

Miód i pieprz
Papryka nadziewana mięsem i kaszą jęczmienna 124

torebka kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pęczek szczypioru 1 pęczek pietruszki kilka liści selera 2 łyżki masła 1 łyżkę przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu paprykowo -pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 3/4 litra bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę szczypiorek(...)bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C zapiekamy około 40 minut. Pod koniec zapiekania odlewamy z naczynia 1/2 szklanki wywaru dodajemy przecier pomidorowy sos paprykowo - pomidorowy oraz śmietanę. Dokładnie mieszany z sosem, zalewamy paprykę i wstawiamy na parę minut do piekarnika. Podajemy na gorąco polewając sosem. Smacznego

kgwjanczewo
Kapuśniak po kijowsku 159

wywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce(...)skropić wodą, udusić do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z obranymi z osłonek i pokrajanymi w plasterki parówkami, kapustą, buraczkami, warzywami i śmietaną. Chwilę pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natka

Camilla w kuchni
Rogaliki krucho - drożdżowe 203

rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej 3 g suchych drożdży 1 łyżka cukru pudru 8 g cukru waniliowego 250 g masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18% Nadzienie rogalików: Marmolada o dowolnym smaku Dodatkowo na glazurę : 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i pokrojone

Na słodko lub wytrawnie
rolada kakaowa z kremem malinowym 173

śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody 3 – 4 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ją do miksowanych malin i mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę a następnie maliny. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Biszkopt delikatnie rozwijamy. Rozprowadzamy krem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy

Domowy Smak Jedzenia
Pleśniak z wiśniami 134

więcej jeśli ktoś lubi) 200 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ziarenek prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie pozostałe po zrobieniu nalewki, wtedy najlepiej wysmażyć je na patelni przez kilkanaście minut(...)straciły posmak alkoholu) 3 białka + szczypta soli + 3łyżki cukru pudru cukier puder do posypania  Z mąki, cukru pudru, masła, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (jedna większa i dwie równe), do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy by kolor był jednolity. Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę

Mango Papaja
Sernik śmietankowy z malinami. 118

śmietankowy z malinami. Sernik jest puszysty i mięciutki. Maliny zatopione w owocowej galaretce nadają mu smaku lekko kwaskowatego.  Składniki: duży jogurt naturalny (mój miał 350 ml) duże opakowanie śmietany 30% (moje miało 330 ml) 100 g cukru 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 2 czerwone galaretki (ja kupiłam z serii mocno(...)opakowanie malin POST NIE JEST SPONSOROWANY :) Wykonanie: Małą tortownicę wstawiamy do lodówki.W zimnej sernik będzie szybciej zastygać. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę lekko ubijamy mikserem, dodajemy cukier i cukier z wanilią i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dolewamy jogurt i miksujemy do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody

Smak mojego domu
Jeżynowe Fale Dunaju. 97

margaryny 5 jajek 30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany jeżyny z kompotu KREM: 0,9 litrowy słoik kompotu z jeżyn (cały słoik jeżyn+5-6 łyżek cukru+woda, zakręcamy, pasteryzujemy 5-8 minut- kompot na zimę, i do ciasta, gotowy(...)puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto. Odsączone z kompotu jeżyny układamy na cieście po dwie sztuki w jednym miejscu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika

Rozpustne gotowanie
Muffinki pełnoziarniste z gruszką i cynamonem 84

mojewypieki.com :) Składniki: 125 g pszennej mąki pełnoziarnistej 125 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 140 ml kwaśnej śmietany 18 % 120 ml oleju 2 jajka 3 gruszki pokrojone w drobną kostkę Suche składniki dokładnie mieszamy. W osobnej misce widelcem roztrzepujemy jajka, olej, śmietanę i miód.  Mokre składniki wlewamy

Chocolate Muffin Blog
Zupa ziemniaczana po rycersku 94

wywaru z mięsa i warzyw 4-5 ziemniaków 10 cebul szalotek tłuszcz łyżeczka miodu 2 łyżki fasoli Jaś 2 łyżki startego chrzanu łyżka musztardy strąk papryki konserwowej 2/3szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, gotować. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać miód, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami(...)połowie gotowania. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować i połączyć z ziemniakami, chrzanem, musztardą, zmieloną papryką i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Żurek Ułański z wędliną 95

wywaru z mięsa i warzyw 1/2 szklanki fasoli perłowej 2 cebule tłuszcz 15 dag okrawków z wędliny 2/3 szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki żur kiszony z żytniej mąki natka pietruszki sól pieprz majeranek przyprawa do zu  Fasolę należy przebrać, opłukać, zalać zimna wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć(...)zalać wywarem, dodać pokrojoną w paseczki wędliną, odcedzoną fasolę, śmietanę wymieszaną z mąką oraz żur i przyprawy, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi skwarkami ze słoniny

Camilla w kuchni
Zupa pomidorowa na rosole 164

tygodniu! Postanowiłam zrobić ją na rosole. Składniki -porcja z kurczaka -zupa pomidorowa z ryżem SYS -Zioła Małgorzaty i Kuchmistrz od  SKWORCU -cebula -2 ząbki czosnku -sporo marchewki -śmietana -oliwa z oliwek -bazylia lub szczypiorek,pieprz z młynka Myjemy kurkę i wraz z warzywami gotujemy z niej rosół.Dodajemy przyprawy, zieleninkę oraz trochę oliwy z oliwek. Kiedy rosół będzie gotów(...)ręcznym na krem.  Następnie wsypujemy do niego zawartość kartonika SYS- kompletnie bez chemii! I gotujemy tak, jak nakazuje producent na opakowaniu. Podałam na Porcelanie Bogucice  z kleksem śmietany i szczypiorkiem. Zupa jest gęsta i pożywna. Aromatyczna i bardzo zdrowa. Dzieci kochają pomidorówkę

Z Kuchni Do Kuchni
Babcine parowce z sosem karmelowym domowej roboty. 109

przykryć wypukłą pokrywką dopasowaną do garnka, lub innym garnkiem o tej samej średnicy. Bułeczki parować 8-10 minut. ****** Sos karmelowy: 4 kopiaste łyżki cukru 1,5 szklanki wrzącej wody śmietana 100 ml  1 spora łyżka mąki pszennej Wykonanie: Do małego garnka wsypać cukier. Około 4 łyżki, dno musi być zakryte. Postawić na gazie, mieszać aż do rozpuszczenia i zbrązowienia(...)cukru. Odsunąć się od garnka, zdecydowanym ruchem wlać wrzącą wodę. Szybko zamieszać by karmel nie przywarł do dna. Mąkę rozkłócić z śmietaną, można dolać troszkę mleka do roztworu by był bardziej lejący. Wlać do garnuszka, zagotować mieszając. Parowce polewać sosem i podawać jeszcze ciepłe :) Smacznego! Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szarlotka z płatkami kukurydzianymi 123

skórki otartej z cytryny 4 jajka pół szklanki cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kukurydziany wierzch ciasta: 50g masła 6 łyżek śmietany 12 lub 18% 100g płatków kukurydzianych  1/4 szklanki cukru Składniki na warstwę jabłkową: 600g jabłek (waga po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać(...)niej ciasto, na cieście układamy pokrojone w słupki jabłka. Pieczemy ciasto ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.  Wykonanie kukurydzianego wierzchu: Masło (50g) wkładamy do rondelka, dodajemy śmietanę i 1/4 szklanki cukru. Gotujemy przez 3 minuty ciągle mieszając. Wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy. Wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy całość jeszcze 15 minut.  Przepis pochodzi z "Kolekcji

Mania Wypiekania
Muffinki czekoladowo -piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn 104

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Krem śmietanowy: 300 ml śmietany kremowej 30% 2 czubate łyżki serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Domowa konfitura jeżynowo-borówkowa Wykonanie: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając(...)naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c. Wystudzić. Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach dowolny wzór, polać konfiturą jeżynowo-borówkową i podawać.  Smacznego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania