ze śmietaną - 548 przepisów (strona:10/37)

Jeżynowiec Joli 124

jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto: 2 galaretki - w zależności od użytych owoców - tutaj owoce leśne owoce sezonowe; tutaj jeżyny  Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu, gorące jeszcze przekrawamy wzdłuż na 2 części. Na dolny, gorący jeszcze blat wylewamy śmietany wymieszane z cukrem waniliowym (lejąca masa)., przykrywamy wierzchnią, jeszcze gorącą częścią biszkopta. Odstawić do całkowitego ostudzenia na bok. Po całkowitym ostudzeniu na wierzchu układamy owoce, jakie mamy w posiadaniu

kgwjanczewo
Sałatka z brokułów i fety-pyszna 49915

naprawdę  często bo jest wyjątkowo pyszna-spróbujcie koniecznie SKŁADNIKI: BROKUŁ(ŚWIERZY LUB MROŻONY) SŁONECZNIK ŁUSKANY PIERŚ Z KURCZAKA(JAK MAŁA TO 2) SER FETA  KUKURYDZA MAJONEZ I ŚMIETANA 18% CZOSNEK PRZYGOTOWANIE: BROKUŁ LEKKO OBGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE PIERŚ POKROIĆ W KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ Z ULUBIONYMI PRZYPRAWAMI SŁONECZNIK UPRAŻYĆ NA SUCHEJ PATELNI FETĘ POKROIĆ W KOSTKĘ, WSZYTKO RAZEM WYMIESZAĆ(...)DODAĆ ODCEDZONĄ KUKURYDZĘ I PRZYGOTOWAĆ SOSIK CZOSNKOWY,PÓŁ NA PÓL MAJONEZ ZE ŚMIETANĄ,SÓL PIEPRZ CZOSNEK-WYMIESZAĆ  I DODAĆ DO SAŁATKI GOTOWE I PYSZNE

Swojskie jedzonko
Sałatka z kurczakiem i żółtym serem 439

WYMYŚLIŁAM OSTATNIO I SMAKOWAŁA WSZYSTKIM PROSTA I SMACZNA  SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: GOTOWANA LUB PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA ŻÓŁTY SER KUKURYDZA OGÓRKI KONSERWOWE SŁOICZEK SELERA CZERWONA PAPRYKA SZCZYPIOREK MAJONEZ, ŚMIETANA I ODROBINA KETCHUPU SÓL , PIEPRZ  PRZYGOTOWANIE: PIERŚ,PAPRYKĘ I OGÓRKI KROIMY W KOSTKĘ, SELER ODCEDZAMY I WYCISKAMY Z WODY, SZCZYPIOREK KROIMY DROBNIUTKO, SER ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH(...)DODAJEMY MAJONEZ,ŚMIETANĘ(PÓŁ NA PÓŁ) ŁYŻKĘ KETCHUPU DOPRAWIAMY SOLĄ MIESZAMY DOKŁADNIE SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 101

cukru+3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml mleka 100 g masła+3 łyżki 250 g miękkiego twarożku 150 g kwaśnej śmietany 60 g cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku 250 g truskawek 4 łyżki wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: MIKSUJEMY 150 G MĄKI ,100 G CUKRU,CUKIER WANILIOWY,PROSZEK DO PIECZENIA(...)JAJKA,60 ML MLEKA,ORAZ 100 G ROZTOPIONEGO MASŁA-NA GŁADKĄ MASĘ,WYLEWAMY JĄ NA WYSMAROWANĄ I WYSYPANĄ MĄKĄ KWADRATOWĄ BLASZKĘ, TWAROŻEK MIKSUJEMY ZE ŚMIETANĄ,CUKREM PUDREM,BUDYNIEM I 1 JAJKIEM   ,I TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ SEROWĄ WYLEWAMY NA WIERZCH  PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU-20 MIN W TYM CZASIE OBIERAMY I KROIMY TRUSKAWKI, I PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Swojskie jedzonko
SAŁATKA Z TORTELINI,OGÓRKA I SZYNKI 556

IDEALNA NA PRZYJĘCIE JAK I NA CO DZIEŃ SKŁADNIKI: OGÓREK ZIELONY DŁUGI 25 DAG SZYNKI KONSERWOWEJ PIEROŻKI TORTELINI NAJLEPIEJ Z PIECZARKAMI LUB SEREM 4-5 ŁYŻEK MAJONEZU 2 ŁYŻKI ŚMIETANY 18% ZĄBEK CZOSNKU SÓL ,PIEPRZ (można dodać drobno posiekany koperek jak ktoś lubi-bardzo fajnie się komponuje z tą sałatką,ja nie dałam bo mój mąż nie lubi) PIEROŻKI UGOTOWAĆ(...)OPAKOWANIU-PRZELAĆ ZIMNĄ WODĄ OGÓRKA OBRAĆ I POKROIĆ W  KOSTKĘ SZYNKĘ RÓWNIEŻ POKROIĆ MAJONEZ MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ I CZOSNKIEM DODAJEMY DO SAŁATKI,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM I GOTOWA

Swojskie jedzonko
SURÓWKA Z MŁODEJ SUROWEJ CUKINII 144

pyszna prosta do zrobienia i idealna na obiadek do mięska i ziemniaczków... SKŁADNIKI: MŁODZIUTKIE MAŁE CUKINIE ZE SKÓRKĄ MAŁY ZĄBEK CZOSNKU JOGURT GRECKI LUB ŚMIETANA SÓL,PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: CUKINIE KROIMY NA BARDZO DROBNE PLASTERKI-JA UŻYWAM TARKI KTÓRA TNIE NA PLASTERKI JAK NA MIZERIE WYCISKAMY CZOSNEK (TYLKO NA SMAK-NIE ZA DUŻO) DODAJEMY JOGURT LUB ŚMIETANĘ I DOPRAWIAMY SOLĄ

Swojskie jedzonko
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 95

WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI 1/2 KOSTKI DROŻDŻY PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI KOSTKA MARGARYNY 2 JAJKA 1/2 DUŻEGO KUBKA ŚMIETANY 12 % KURKUMA PRZYGOTOWANIE: W GARNKU NASTAWIAMY KAPUSTĘ Z POKROJONĄ W KAWAŁKI ŁOPATKĄ WODĄ I ROSOŁKAMI,GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI(JA ZAZWYCZAJ ROBIĘ TO DZIEŃ WCZEŚNIEJ,ALE NIE TRZEBA) NASTĘPNIE ODCISKAMY WODĘ(...)CIASTO, DO MISKI DAJEMY MĄKĘ,SÓL,I 1/3 ŁYŻECZKI KURKUMY,WKRUSZAMY  DROŻDŻE,SZCZYPTĘ CUKRU,POKROJONĄ MARGARYNĘ,JAJKO I ŻÓŁTKO(JEDNO BIAŁKO ZOSTAWIAMY DO POSMAROWANIA NASZYCH PIEROŻKÓW ),I WLEWAMY ŚMIETANĘ-ZAGNIATAMY GŁADKIE CIASTO-W RAZIE POTRZEBY MOŻNA DOSYPAĆ MĄKI ŻEBY SIĘ NIE LEPIŁO KROIMY NA PÓŁ,I NA POSYPANYM MĄKĄ BLACIE ROZWAŁKOWUJEMY KROIMY NA PROSTOKĄTY NIERÓWNOŚCI ODKRAJAMY NA POŁOWĘ TRÓJKĄTA

Swojskie jedzonko
PASTA JAJECZNA Z CURRY NA KANAPKI 144

NAPRAWDĘ PYSZNA PASTA NA CHLEBEK-BARDZO CZĘSTO ROBIĘ JĄ NA ŚNIADANIE LUB KOLACJĘ-POLECAM SERDECZNIE SKŁADNIKI: 3 JAJKA SZCZYPIOREK SEREK KANAPKOWY(NP.MÓJ ULUBIONY MAŁY) ŁYŻKA MAJONEZU,MAŁA ŁYŻECZKA ŚMIETANY 18% SÓL, PIEPRZ CURRY PRZYGOTOWANIE: JAJKA GOTUJEMY NA TWARDO,ROZGNIATAMY WIDELCEM,SZCZYPIOREK KROIMY DROBNIUTKO,DODAJEMY SEREK,MAJONEZ I ŚMIETANĘ,DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM I CURRY MIESZAMY I GOTOWE-I NAPRAWDĘ

Swojskie jedzonko
DROŻDŻÓWKA SEROWA Z JABŁKAMI 172

szklanki mąki pszennej 250 g twarogu (u mnie klinek) 6 średnich jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu cukier jak kwaśne jabłka ok 3 łyżki lukier 2 łyżki śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: W MISCE MIESZAMY CIEPŁE MLEKO,DROŻDŻE,2 ŁYŻKI CUKRU,2 ŁYŻKI MĄKI I ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA(...)STOPNIACH OK 45 MIN, JA UŻYŁAM KWADRATOWEJ  BLASZKI 24 CM,ALE MOŻE BYĆ TEŻ TORTOWNICA 30 CM PO UPIECZENIU,JESZCZE CIEPŁE CIASTO POLEWAM LUKREM ZE ZMIESZANEJ ŚMIETANY ,CUKRU PUDRU I SOKU Z CYTRYNY I GOTOWE SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 166

KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI SKŁADNIKI: CIASTO: 4 SZKL. MĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA 100 ML ŚMIETANY 18% KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO(...)MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY CIASTO.ODSTAWIAMY NA 30 MIN. NA FARSZ KAPUŚCIANY:KAPUSTĘ KROIMY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI,PIECZARKI ŚCIERAMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH,PODSMAŻAMY,(JAK UŻYWAMY SUSZONYCH GRZYBÓW TO NAMACZAMY

Swojskie jedzonko
Kruche ciasto z jagodami i lukrem 194

znika błyskawicznie-gwarantuje-hihi Składniki  : 2,5 szkl mąki, 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 100ml śmietany 22% ok 1 l jagód 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło(...)dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1/3 do 2/3. Większy kawałek rozwałkować tak żeby wyłożył blaszkę na grubość ok 1 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, ok 10 minut.   Jagody oczyścić, delikatnie przepłukać

Swojskie jedzonko
Ciasto z serem, truskawkami i kokosową kruszonką 149

łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml mleka 100 g masła+3 łyżki 250 g miękkiego twarogu 150 g kwaśnej śmietany 60 g cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku 250 g truskawek 4-5 łyżek wiórków kokosowych przygotowanie: w misce mieszamy 150 g mąki ze 100g cukru,cukrem waniliowym i proszkiem(...)pieczenia,następnie dodać 2 jajka,60 ml mleka i 100g roztopionego masła,wymieszać na gładkie ciasto,masę wylać na wysmarowanej i wysypanej mąką blaszce kwadratowej,następnie twaróg mieszamy ze śmietaną,cukrem pudrem i budyniemw proszku i 1 jajkiem,masę twarogową przełożyć na pierwszej masie, piec 20 min w 180 C truskawki oczyścić i pokroić na kawałki,z wiórków,3 łyżek

Swojskie jedzonko
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami 174

kremowym śmietanowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów, cebulki i bazylii. Składniki na 2 porcje: duża pierś z kurczaka 200 g makaronu kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy 200 ml śmietany do sosów cebula świeża bazylia sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić(...)dorzucić do cebuli. Suszone pomidory pokroić w paski i również dodać na patelnię. Całość przesmażyć przez minutę, dolać śmietanę i poddusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Bazylię posiekać i wrzucić do sosu, który następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Sernik brzoskwiniowy pieczony na jogurtach. 108

zwykłego sernika, jest dużo pewniejsze, nie wychodzi zakalec ani inne rewelacje. Smaki można zmieniać dowolnie, można dać jogurt o innym smaku i inne owoce ale można także dać gęstą śmietanę i zrobić wersję śmietankową. Składniki na prostokątną blaszkę około 27x37: Na ciasto kruche: 3 szklanki maki pszennej tortowej pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek(...)ułożyć na cieście. Masa jogurtowa: 5 białek 1 szklanka cukru pudru duży budyń śmietankowy - na 1 litr mleka (wykorzystujemy proszek) 1 litr dobrego gęstego jogurtu brzoskwiniowego (można zamienić na śmietanę 18%) 200 g wiórek kokosowych Białka ubić na bardzo sztywno, stopniowo ciągle ubijając dodawać cukier puder, proszek budyniowy, wiórki. Na najmniejszych obrotach miksera dodać jogurt. Masę wyłożyć na ciasto

Poezja Smaków - blog kulinarny
Słodko kwaśna galaretka 98

Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki Sok z cytryny – 4 łyżki Skórka otarta z cytryny – 1 łyżka Bita śmietana Mięta  Galaretkę truskawkową rozpuścić w 450 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Galaretkę cytrynowa rozpuść w 400 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać , pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretki przestygną , do cytrynowej dodać sok, dobrze wymieszać(...)rozlać do szklanek, schłodzić w lodówce, następnie dolać galaretkę truskawkową, umieścić w niej oczyszczone i umyte truskawki i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować śmietaną i otarta skórką z cytryny oraz miętą

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania