mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki do panierowania 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz sos 200 ml śmietany kremówki 2 łyzki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Do miski wkładamy mięso,wbijamy całe jajko,bułkę tartą namoczoną w mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy(...)stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Sos W mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną i połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na zrazy i zapiec wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut, zapiekane zraziki
O kuchni z uczuciemSkładniki : 0,5 kg dojrzałych pomidorów kilka łyżek świeżej śmietany 2-3 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : P omidory umyj ( możesz sparzyć je wrzątkiem i zdjąć skórkę ), pokrój na cienkie plasterki. Zieloną natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą , drobno posiekaj na desce, wsyp do pokrojonych pomidorów. Dodaj kilka łyżek ( 2-3 ) śmietany, dopraw
Przepisy i porady kulinarnechałwą. Kilka "podmienionych" składników i całkiem nowy smak. Składniki ciasta: 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku 2 łyżki kakao Masa serowa: 1/2 kg sera 12,5 dag margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka czekoladowa: 6 białek(...)mleka) Polewa: 10 dag masła 1/3 szklanka cukru 4 łyżki mleka 15 dag chałwy Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Przygotować masę serową. Utrzeć margarynę z cukrem
Praktyczna plszejka domowej roboty . Składniki szejk wiśniowo waniliowo bananowy : soya o smaku waniliowym 500 ml Alpro lody wiśniowe 500 ml banany 4 szt Dodatkowo: wiśnie 300 g śmietana 30% 500 ml ksylitol 150 g Wykonanie : Do blendera kielichowego wlewamy napój sojowy o smaku waniliowym . Dodajemy lody wiśniowe nadal miksujemy. Na koniec dodajemy banany i miksujemy . Przekładamy szejka(...)szklaneczek - wyszedł przepyszny Lody wiśniowe wykonanie: Wiśnie myjemy i drylujemy następnie miksujemy z ksylitolem . Osobno ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zmiksowane wiśnie . Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Mieszamy po 30 minutach i znowu wkładamy do zamrażalnika - czynność powtarzamy 4 krotonie i zostawiamy je do następnego . Ps: Lody zrobiłam dzień wcześniej
Różowa kuchniauzyskania złocistego koloru. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z buraków Składniki 400 g upieczonych lub ugotowanych buraków 1 cebula 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka miodu 1 cytryna Wykonanie Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy kwaśną gęstą śmietaną, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem
w mojej kuchnicytryna czy grejpfrut. Składniki na ciasto 400gr. mąki pszennej ok. 100-150ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 łyżka roztopionego, chłodnego, masła Nadzienie truskawki śmietana cukier Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy do niej jajko, dodajemy masło, sól, cukier i wodę. Zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, które pojedy n czo dość(...)cukru, boki lekko smarujemy wodą i zlepiamy. Pierogi z truskawkami g otujemy w osolonym wrzątku, ok 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe pierożki wyjmujemy na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem Smacznego. Podoba Ci si ę Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udost ępnij ” i ,, Lubi
Smaczne Potrawybrokuła, ze słonawym smakiem sera feta, to dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 1 brokuł - 1 ogórek gruntowy - 1 ser feta - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka śmietany - przyprawa do kurczaka - czosnek granulowany - sól i pieprz Przygotowanie: Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą(...)kurczaka oraz czosnkiem. Ogórka obieramy, kroimy go w kostkę razem z serem fetą. Wszystkie przygotowane składniki łączymy, polewamy majonezem i śmietaną a doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z ulubionym chlebkiem
Zainspirowana w kuchnikaszę gryczaną (serio!) i maliny więc wykombinowałam takie oto cudo, które celowo ma klimat „swojski”, tj. nie oklejałam go całego kremem, zresztą to nie krem a bita śmietana. Ps. Najlepszą rekomendacją dla tego tortu jest fakt, że Miśka stwierdziła, że robię najlepsze tory na świecie #dumnamama Składniki na ciasto: 500 g suchej kaszy gryczanej (należy ją zmielić(...)trakcie miksowania sami wyczujecie czy masa nie jest za sucha) 200 g cukru pudru (użyłam zmielonego ksylitolu) 200 ml wody po gotowanej ciecierzycy łyżeczka proszku do pieczenia „Bita śmietana”/krem: 2 puszki zimnego mleka kokosowego (co najmniej 12 h w lodówce) 100 g cukru pudru (może być ksylitol) słoik dżemu malinowego lub 400 g świeżych malin (zblendowanych) łyżka
greenscarfjabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką. SKŁADNIKI 3 szklanki maki 1 margaryna 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkład do jabłecznika: 1, 5 kg jabłek np. Antonówka 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: Jabłka obieramy kroimy w ósemki. Posypujemy cukrem i cynamonem(...)proszkiem, dodajemy margaryn i rozcieramy z mąką. W brew różnym opiniom, nie siekam nożem, tylko szybko rozcieram margarynę z mąką w dłoniach. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem, śmietanę i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką jeśli się klei i jest za rzadkie. Ciasto dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami
W kuchennym oknie EwyCiasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa: 600 ml mleka(...)borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem
Kuchcik gotujeuprażone pestki z dyni do smażenia - masło sok z cytryny Jeśli nie dysponujemy świeżo startym chrzanem, to 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka mieszamy z łyżką gęstej śmietany. Do 4 łyżek świeżego chrzanu dodałam 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki śmietany i cukier trzcinowy do smaku. Czas przygotowania dania to około
Proste Potrawyjest to klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają(...)piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote. Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama ją zrobiłam, te w sprayu mi kompletnie nie smakują). Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorypodzielić się przepisem mojej Mamy. Jesienią co sobotę piekłyśmy szarlotkę. To takie moje wspomnienie dzieciństwa. 2 szklanki mąki 150g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć
Smaki Przyprawy i Koloryfaworki. Czy to tylko siła tradycji, nie wiem. Ja dziś też uległam tradycji i zrobiłam faworki. Skladniki: 4 żółtka, 2 szklanki mąki (przesianej przez sito), 5-6 łyżek kwaśnej śmietany, 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu, olej, cukier puder. Wykonanie: do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy żółtka i śmietanę i ocet. Wykładamy
Smaki Przyprawy i Kolorywpływa dobrze na ogólną kondycję organizmu. Miseczka takiej kaszy na śniadanie daje energię na kilka godzin. Ale dziś chcę Wam zaprezentować placki z kaszy jaglanej. Podałam je z bitą śmietaną i łososiem. Ale byłyby również pyszne z bekonem i pomidorami! (Inspirowałam się Make life easier ) Na 6 placuszków: 5 łyżek kaszy jaglanej sól i pieprz 1 jajko(...)łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy 4 szklanki wody masło do smażenia Do podania: Bita śmietana wędzony łosoś koperek Prażymy kaszę przez 3 minuty i zalewamy szklanką wody. Odcedzamy i w garnku gotujemy w 3 szklankach wody przez ok 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z jajkiem, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy na maśle
Smaki Przyprawy i Kolory