warte czekania. Oponki serowe 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 250ml kwaśnej śmietany pół kieliszka spirytusu Ser przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami, wyrobić w miarę gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1,5cm. Z tak przygotowanego
Przepysznik - BLW i nie tylkosoli) bazylia cytryna (do skropienia) kilka różyczek brokułów (~300gr) żółty ser My podajemy z podpiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym mały jogurt naturalny ząbek czosnku pieprz 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) por, jarmuż - do smaku (opcjonalnie) 1. Łososia skropić cytryną, obtoczyć w bazylii i odrobiną pieprzu (przy okazji sprawdzić czy na pewno nie ma ości!) i do lodówki
Przepysznik - BLW i nie tylkopewno też by mu smakowało) jesteśmy wielkimi fanami Calzone i polecamy go nie tylko miłośnikom smaków Italii. Calzone 80g drożdży łyżeczka cukru/zdrowszego słodzidła żółtko jajko 200g masła 5 łyżek śmietany 5 łyżek mleka 500g mąki pszennej sos: pomidory/ przecier pomidorowy + passata + wybrane zioła kulka mozzarelli 3-4 łyżki kukurydzy 200g piersi z indyka upieczonej w ziołach z oliwą 1 ogórek
Przepysznik - BLW i nie tylkocytryny. Na koniec dodać odparowany i rozdrobniony na papkę szpinak (można zblendować). Po dodaniu szpinaku można jeszcze dosypać mąki, jeśli uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym serkiem. Mimo, że naleśniki mają w sobie szpinak, doskonale komponują się
Przepysznik - BLW i nie tylkojajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Najbardziej klasycznym sposobem podania jest kawałek masła położony na jeszcze ciepłego placuszka i syrop klonowy - jest to wyjątkowo smaczne połączenie
Przepysznik - BLW i nie tylkomiodu, czy syropu klonowego, albo cukru jeśli ktoś nie ma w stosunku do niego obiekcji. Jagody są dość kwaśne i w formie lodów ciężko się je je nieosłodzone :) Śmietanę ubić na sztywno, można ją też trochę dosłodzić syropem. Na koniec dodać mus jagodowy, zostawiając z niego mniej więcej pół szklanki. Do foremek na lody, które można kupić w IKEI, Empiku
Przepysznik - BLW i nie tylkoJagody - owoce które nie raz uratowały mnie z opresji. Mnie a także członków mojej rodziny podczas zdrowotnych niedyspozycji... Wiadomo o co chodzi ;-) Pozatym wymieszane z cukrem i śmietaną smakują idealnie. Ale dziś podzielę się z Wami przepisem na pierogi, przepisem na ciasto które gości w mojej rodzinie od lat. Niby żadna filozofia, ale czasami spotykam ludzi którzy nie potrafią
Radość kipiąca uśmiechem.jesien. A jak jesień to pierwsze ciasto któe przychodzi mi do głowy to szarlotka. Ta z dodatkiem powideł śliwkowych. Polecam! Skłądniki; 2.5 szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki śmietany 20 dag margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 kg jabłek słoiczek powidła śliwkowego ( 280 ml) 3 łyzki cukru łyzeczka cynamonu Wszystkie składniki ciasta połaczyc ze sobą i wyrobić kruche
Radość kipiąca uśmiechem.składniki na cisto: 190 g mąki 20 g cukru 100 g masła 1 żóltko 2 łyżki śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. składniki na obłożenie: 4 jabłka 1/2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniadobrymi polskimi jabłkami. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 2 szkl. mąki tortowej 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta 5-6 dość sporych jabłek sok z cytryny cynamon do smaku Składniki na kruszonkę: 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki
Gotowanie...to proste !cukrze. Dokładnie zlepić, formułując kulki. Wrzucamy po kilka sztuk na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy od razu posypane cukrem, polane śmietaną, roztopionym masełkiem czy podsmażoną bułką tartą. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwoda 2 łyżki Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Twaróg ucieramy ze śmietaną i cukrami. Smarujemy twarogiem naleśniki i składamy. Układamy na talerzu. wszystkie składniki sosu rozpuszczamy w garnuszku, nie gotujemy. polewamy naleśniki
Camilla w kuchnigodziny. Następnie gołąbki wyciągamy na talerz, staramy się wyłowić wszystkie liście(!) i kulki i dodajemy koncentrat. Można zredukować sos, gotując bez przykrycia lub zaciągnąć mąką ze śmietaną. I gotowe
Pelusiowa KuchniaCiasto z truskawkami, budyniem i kruszonką... Spód: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany aromat waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 20 dkg cukru 20 dkg masła 40 dkg mąki Dodatkowo: 1 kg truskawek lub innych owoców Wszystkie składniki na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę
Pelusiowa Kuchniasłodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu preparowanego 0,5 szklanki orzechów włoskich 200 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 60 g masła 2 łyżki śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladą i śmietanką. Dodać uprażone orzechy i dmuchany ryż. Wymieszać i wilgotnymi
Oryginalny smak