oliwek i dodać pokrojoną dynię. Smażyć tak ok 10 minut, aż dynia zacznie się robić miękka. Pamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków chili. Zupę można posypać prażonymi pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni
Smaki Przyprawy i Koloryłyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć ser, potem należy ulepić pierogi. Po ugotowaniu polać masłem, lub też podać ze śmietaną ubitą z cukrem i wanilią. v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal
Smaki Przyprawy i KoloryŚledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę
Smaki Przyprawy i Koloryjest tak pyszna, że warto próbować ją na różne sposoby. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki, 1/4 kubka cukru, 1/8 łyżeczki soli, 10 łyżek masła, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Krem cytrynowy: sok z 2-3 cytryn, 1/2 szklanki wody, skórka z 2 cytryn, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 łyżek cukru, 100 g masła
Smaki Przyprawy i Kolorybardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami. Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną. Polecam! Składniki 500 g mąki 1,5 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka wódki 1 łyżeczka jogurtu 2 jabłka sól olej
O kuchni z uczuciemProste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną . Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy AleksandryOrzeźwiający, słodko-kwaskowy, idealny mrożony deser na letnie dni. Domowy Sorbet Malinowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Jego smak jest wyjątkowy a podany z bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia. Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Składniki: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny łyżka wódki (w wersji dla dzieci
Słodka Stronadeser dla całej rodziny. Ciasto do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: 1,5 łyżki masła 5 dag mąki 5 dag masła Dodatkowo: 30 dag śliwek 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników zagniatam
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM
Mała Cukierenkacytrynowej marynacie i ekspresowa surówka 4. Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym A teraz czas na podium: 3. Mrożona kawa z lodami waniliowo-czekoladowymi, przyprawami zwieńczona bitą śmietaną i jagodami 2. Owsianka pod musem z kiwi 1. Puszyste i ekspresowe placuszki kefirowe Dziękuję Wam za każdy komentarz, mail, wiadomości na fanpage. Dziękuję, że jesteście, gotujecie razem
Słodkie okruszkizwykłego cukru 180 g mąki pszennej 4 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 90 g śmietany 18% polewa 1 szklanka cukru pudru około 3 łyżki przegotowanej, ciepłej wody Miękkie masło utrzeć ze zwykłym cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę (około kilkanaście minut). Następnie wbijać
Ugotowaćrzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ (5 słoików 0,2 l) 1 kg truskawek cukier żelujący
Marder&Marder Manufactureżelazo czy magnez patisony to świetna alternatywa dla mięsnego obiadu. Wraz ze świeżo przetartym czosnkiem tworzą smaczny duet. Wystarczy podać warzywko z młodymi ziemniaczkami oraz np. sałatą masłową ze śmietaną i w ten czas posmakować prawdziwie letniego posiłku. Szukajcie tego smacznego krewniaka dyni na lokalnych stoiskach warzywnych lub w marketach sieci kaufland które co roku we wrześniu dodają patisona
Kuchnia PROzdrowotnamajonezowo czosnkowy jest zdecydowanie moim ulubionym sosem. Składniki: mała śmietana 18%, dwie czubate łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, pieprz, kilka wyciśniętych ząbków czosnku ( ilość ząbków czosnku zależy od tego kto jaką intensywność smaku woli - ja daję ok.7 dużych ząbków). Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ja używam blendera. Sos wychodzi dość gęsty
W kuchni u MonikiGotową zupę podałam z makaronem. Kopczykiem żółtego sera. Który nie specjalnie współpracował. Przez co ujęcie powtarzałam kilka razy. Suszonymi pomidorami. I kleksem oliwy. Zupa oryginalnie zawiera sporo śmietany. Jednak serek Apetiny równie dobrze się z nią komponuje. Jeśli nie lepiej ;) Przygotowało się ją w trymiga. A podana od razu, super rozgrzała. Niestety. Z Neapolem ma wspólną tylko nazwę
bastalena