ze śmietaną - 548 przepisów (strona:18/37)

Tarta cytrynowa. 171

190g mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 110g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka zimnej wody. Masa cytrynowa: 1 białko + 4 jaja, 300ml śmietany kremówki ( 30% ), 140g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, starta skórka z dwóch cytryn, 70ml soku z cytryn. Przygotowanie: Spód: Mąkę z zimnym masłem posiekać. Dodać resztę składników i wyrobić(...)przypiekają, jeżeli tak się stanie przykryć folią aluminiową i piec pod przykryciem. Ja już po 10min. pieczenia musiałam przykryć swoją tartę. Upieczoną tartę ostudzić, posypać cukrem pudrem. Jeżeli zostanie śmietana kremówka i nie ma do czego jej zużyć można ją ubić i podawać razem z tartą ( krem nakładać bezpośrednio przed podaniem ciasta). Mi zostało troszkę masy cytrynowej, ponieważ z jednej

W kuchni u Moniki
Żurek. 154

Składniki: 200g boczku, najlepiej wędzonego, 180g kiełbasy,  średnia cebula, 3 białe kiełbasy, 2 x marchew, pietruszka, kawałek selera, 4 ziemniaki, 5 ząbków czosnku, butelka żuru staropolskiego (500ml), mała śmietana 18%, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól lub warzywko ( ja dałam przyprawę uniwersalną ), pieprz, majeranek, 2 jajka. Przygotowanie: Kiełbasę, boczek i cebulkę lekko przesmażyć. Wrzucić do garnka(...)się zagotuje. Gotować na średnim ogniu ok.35-45min. Po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żur i dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Przez chwilę gotować. Śmietanę wlać do miseczki i cały czas mieszając dolewać po łyżce zupy, aż będzie rzadka. Następnie wlać do zupy, tym razem ciągle mieszając w garnku. Na koniec dodać sporo majeranku. Spróbować i ewentualnie

W kuchni u Moniki
Sałatka gyros. 136

wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, 3/4 główki czosnku. Przygotowanie:  Mięso pokroić w paski(...)można dać mniej), dodać cztery łyżki oliwy. Wymieszać i przykryć, włożyć do lodówki na 2h. Następnie podsmażyć i ostudzić. Wyłożyć do miski jako pierwszą warstwę.  Sos: mała śmietana 18%, cztery czubate łyżki majonezu, dwie czubate łyżki ketchupu, pieprz, 3/4 główki czosnku (wycisnąć). Wymieszać. Połową tego sosu polać mięso.   Ogórki pokroić w małą kostkę. Dodać jako kolejną warstwę

W kuchni u Moniki
Sałatka śniadaniowa. 139

Składniki: 2 pęczki szczypioru, 2 pęczki rzodkiewki, 6 jaj, duża śmietana 18% - najlepiej rzadka, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek pokroić. Pokrojone warzywa wymieszać ze śmietaną, dodać soli i pieprzu. Sałatka musi być dobrze posolona, wtedy jest lepszy smak. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zupa kalafiorowa. 143

Składniki: kość schabowa, kilka ziemniaków, kalafior, 2xmarchew,  por, korzeń pietruszki, natka pietruszki, śmietana 30% do zup i sosów, sól, pieprz, ewentualnie vegeta( jarzynka). Przygotowanie: Kość od schabu zalać wodą, dodać obraną i umytą marchew, por, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie vegetą (jarzynką). Gotować na mniejszym ogniu. Po kilkunastu minutach dodać podzielony na różyczki(...)kalafior. Gotować do miękkości warzyw. Na końcu dodać śmietanę i zagotować. Smacznego

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane z gulaszem. 173

przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka, olej do smażenia. Placki ziemniaczane: 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.  Ponadto: śmietana 18%. Przygotowanie: Gulasz: Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Dodać vegetę, pieprz i paprykę czerwoną. Mocno podsmażyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Najlepiej patelnię (na, której było(...)zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć.  Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Gotowe placki podawać z gulaszem i łyżką śmietany. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ozory w sosie majonezowo czosnkowym. 116

Składniki: 2 ozory wieprzowe, pieprz, kilka ząbków czosnku, kilka łyżek majonezu, śmietana lub woda do rozrzedzenia troszkę majonezu. Przygotowanie: Ozory ugotować w wodzie do momentu aż będą miękkie - ok.1h30min. Obrać i odkroić śliniankę. Pokroić na kawałki. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: kilka łyżek majonezu wymieszać ze śmietaną lub wodą, z posiekanym czosnkiem (można wycisnąć) i pieprzem. Sos majonezowo czosnkowy połączyć

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej i ananasa. 175

Pomimo tego, iż znajduje się w niej mało składników, to jest bardzo smaczna.  Składniki: kapusta pekińska, puszka kukurydzy, puszka ananasa, dwie pojedyncze piersi kurczaka, 3 łyżki majonezu, mała śmietana 18%, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka ugotować (wodę osolić lub dodać vegety, warzywka lub jarzynki) zostawić do wystygnięcia. Kapustę, ananasa i pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, śmietanę

W kuchni u Moniki
Jesienne ciasto gruszkowe 154

ciasto gruszkowe Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g brązowego cukru 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych(...)gruszki brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej jajka, śmietanę, olej, miód i starty imbir. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza. Piekarnik

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Shrek 349

szkl mąka ziemniaczana -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka sok pysio - 900 ml budynie śmietankowe bez cukru -3 szt galaretka kiwi -1 szt galaretka agrestowa -1 szt śmietana -24% -0,5 l woda gotowana -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem(...)wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu. MASA ŚMIETANKOWA Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki, ubijać do stężenia masy. Na upieczony i ostudzony biszkopt, wylać gorący budyń, ostudzić. Na ostudzony budyń wyłożyć masę śmietankową, włożyć do lodówki. (function

Kuchnia Danusi
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 153

pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie(...)mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy koncentratem i  pozostałymi przyprawami, dodajemy śmietanę

Kulinarne przygody Gatity
Zakazany czekoladowiec na "drugie" urodziny Gizmo 153

Takie skojarzenie do chrumkania Gizmo ;) Bo to w końcu dla Niego. Serduszko. 200g masła 200g cukru 200g gorzkiej (70%) czekolady 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200ml (36%) śmietany 250g serka mascarpone wiórki startej czekolady, orzechy nerkowca, suszona żurawina (opcjonalnie, do dekoracji) Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu rozpuściłam masło. Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę(...)koniec delikatnie, stopniowo dodałam białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st. W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam w lodówce. Jeśli po upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze. O to właśnie chodziło! Im bardziej nieforemne, tym lepiej. Teraz wystarczy środek

bastalena
Roladki schabowe w sosie szczawiowym 173

smaczne. składniki: 700 g schabu 40 g szczawiu garść szpinaku sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 0,7 l wody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster(...)dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć roladki. Podawać z tłuczonymi ziemniakami

Monia miesza i gotuje
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym 312

language:EN-US;}   Składniki na ok. 12 sztuk: 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego 1l bulionu (ewentualnie woda i dwie kostki rosołowe) 1 mała marchewka 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) –ok. pół małego pojemniczka 3 czubate łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy 1 cebula 2 kajzerki namoczone w mleku lub wodzie(...)angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 20 minut do miękkości mięsa. Pulpeciki wyjąć na talerz. Pora przygotować sos. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę. Zagotować chwilę. Następnie mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do garnka w celu zagęszczenia sosu. Z powrotem do garnka włożyć pulpeciki. Smacznego

Fabryka pomysłów
Prosta tarta jabłkowa 188

było trzeba. Mało pracy, krótki czas oczekiwania i taka nagroda... Prosta tarta jabłkowa składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 0.5 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko 100 ml śmietany kremówki 80 g brązowego cukru  ewentualne masło do foremki wykonanie Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tart. Jeśli tak jak ja nie macie prostokątnej foremki do tart, możecie sami uformować spód

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania