Pierwszy raz jak piekłam, to niestety się nie udało, tak do końca. Musiałam je piec około 2 godziny, aby było do zjedzenia. Ciasto jest nietypowe, bo podstawowym składnikiem jest śmietana kremówka 30%, a nie masło lub margaryna. Zmodyfikowałam przepis i ciasto smakuje teraz przepysznie. Jest to ciasto ucierane, więc szybkie i proste do wykonania. W smaku nie za słodkie, lekko(...)sprawą śliwek. Życzę Wam miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie! CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I PISTACJAMI. Składniki: 400 g śliwek węgierek 250 ml śmietany kremówki 30% 270 g cukru 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 1 czubate łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 50 g pistacji obranych (użyłam solonych
Zakątek rozkoszy kulinarnychsprawa . Szybkie wykonie i frajda z nadziewaniem. Akcja Ciasto na Niedzielę Składniki na rurki : 500 g mąki pszennej typ 500 250 g gęstej śmietany 18% 200 g margaryny szczypta soli cukier waniliowy 30 g cukier do obtaczania rurek Dodatkowo: czekolada 100 g mleko 2 łyżki Wykonanie rurek : Do misy wsypujemy(...)mąkę przesianą . Dodajemy cukier waniliowy . Margaryna miękka pokrojona w kostkę. Śmietana kwaskowa Szczypta soli Zagniatamy ciasto i do woreczka wkładamy , a potem do lodówki na dwie godziny do schłodzenia . Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto i przekładamy je na stolnicę silikonowa . Ciasto dzielimy na 4 części , wałkujemy cienko podsypując mąką aby nie sklejało się. Kroimy w paski
Różowa kuchniaKurki, czosnek, cebula, śmietana i masło – to bardzo popularne połączenie składników i smaków, które w tej czy innej formie przewija się przez różne dania. Wg przepisu poniżej przygotujemy je w postaci zupy. Zupa z kurek to jedno z najbardziej znanych, „flagowych” dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych . Przygotowana na bulionie(...)wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g kurek (mogą być również mrożone ) 1,5l bulionu (patrz uwagi) 200ml słodkiej śmietany 18% 1 średnia marchewka (150g) kawałek (150g) selera 3 nieduże ziemniaki (350g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (120g) 1,5 łyżki masła sól świeży koperek do podania Instrukcje Warzywa
Kulinarna Pokusawyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe 1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku 100 g margaryny(...)kwaśnej śmietany 0,5 l mleka 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła Wykonanie : Z podanych składników na budyń ugotować budyń z 1 łyżką masła. Odstawić do przestygnięcia. Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy . Wszystko wyrobić mikserem na grudkowatą masę
Sama słodycz i szczypta chiliczosnek, sól. Można dodać jeszcze kotlety sojowe pokrojone w kostkę, przygotowane wcześniej w ten sposób , ale bez nich placek też jest dobrze napakowany i również pyszny. Tradycyjną śmietanę od lat zastępujemy "śmietaną" ze słonecznika, na którą przepis znajdziecie tutaj . Część takiej śmietany mieszam z gulaszem, reszta służy do oblania placków z góry. Do tego ogóreczki na zagryzkę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście możemy podać z bitą śmietaną lub lodami i przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, pycha… Robiłam już ten deser trzy razy i za każdym razem znika błyskawicznie:) Do przepisu radzę użyć dość(...)150g schłodzonego masła 1 żółtko 1 białko 5-6 niedużych jabłek (dość miękkich) 1 garść ulubionych, poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny i orzechów włoskich) około 3 łyżeczek miodu Dodatkowo: bita śmietana lub lody cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło
Mała Cukierenkałyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Bita śmietana: 500ml śmietanki kremówki 30% 1,5 opakowania Śnieżki Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych(...)zaparzamy kawę. Słodzimy i studzimy. Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy masą, wyrównujemy i układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki. Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki. Chłodzimy. Następnego dnia wierzch posypujemy kakao (typu Nesquik lub Puchatek) lub startą czekoladą. SMACZNEGO! ;) Podany przepis pochodzi
Czerwona Porzeczkakażdym sosem. Składniki 250 g makaronu fusilli (świderki) 300 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 łyżka suszonego estragonu 100 ml śmietany 30% 150 ml śmietany 18% pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy(...)paski lub kostkę (jak kto woli), podsmażamy na maśle klarowanym. Śmietany mieszamy ze sobą i estragonem, dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy osączony z zalewy groszek, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy makaron i posiekany szczypiorek, ponownie mieszamy (do całkowitego połączenia sosu z makaronem). Podajemy od razu
R'n'G Kitchenmasła - 200 g białej fasolki - 500 g buraków - 400 g pomidorów - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz - 1 łyżeczka octu - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 200 ml śmietany do zupy 22% Składniki na 6-8 porcji. Białą fasolkę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień zmieniamy wodę, solimy i gotujemy do miękkości. Można też użyć(...)pomidory będą miękkie to blendujemy na gładką masę i dodajemy do zupy. Jak wszystkie warzywa mamy ugotowane to dodajemy do zupy fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Do zupy dodajemy śmietanę hartując ją zupą żeby nam się nie ścięła (do śmietany dodajemy stopniowo zupę i mieszamy). Jeżeli jest potrzeba to na koniec jeszcze doprawiamy i jemy Jeżeli ktoś nie jada mięsa
Kuchenne WariacjePropozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej. Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą z masłem i cynamonem i na wiele innych sposobów, wg uznania i upodobania. Zawsze smakują wybornie. Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 350 g mąki pszennej śliwki węgierki sól cukier cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące(...)szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody ( czas gotowania zależy od wielkości uformowanych knedelków, im mniejsze tym czas krótszy). Wyjąłem łyżką cedzakową. Podałem ze śmietaną wymieszaną z cynamonem i cukrem
R'n'G Kitchengęstą) 3 szt sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa papryka słodka pół małej łyżeczki cukier oliwa 2-3 łyżki 1 łyżeczka curry śmietana ukwaszona lub słodka jeśli lubimy SPOSÓB WYKONANIA : Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z miąższu, kroimy w kostkę (wielkość nie ma znaczenia) Cebulę, czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę(...)Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupę, dodajemy również pokrojone w kostkę ok 3 ziemniaków. Gotujemy do miękkości,miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami wedle naszych upodobań. Możemy zabielić ją słodką śmietaną lub ukwaszoną gęstą śmietaną co nada jej dodatkowego smaku. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub np. z groszkiem ptysiowym. Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne przepisy
Basia w kuchnimnie zupa owocowa to taka podbita mąką i zaprawiona śmietana . Natomiast dla mojego męża to czysta woda z kluskami . Nie woda tylko kompot . Według mnie kompot z kluskami nie jest zupą . Dlatego gotuje taką jaką nauczyłam się od mojej mamy.z małą różnicą , nie dodaje mąki. Składniki 4 porcje 1 kg truskawek ( może być mrożonych) 2 litry wody 4 łyżki(...)cukru ( można więcej ,będzie slodsze) 400g gęstej śmietany (może być jogurt typu greckiego) Wykonanie Umyte truskawki zalewam wodą i gotuje . Od zakipienia ok 4 minut. Następnie miksuje truskawki i dodaje śmietanę i cukier . Jeszcze tylko 1 raz musi zagotować się . To wszystko . Dodaje kluski osobno ugotowane. Tę zupę można jeść na ciepło i na zimno. Taką zupę gotuję
Eli Gotowanieciasto jest gotowe. Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 części. Krok 4 Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia śmietany. Krok 5 Przekrojone placki posmarować bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia
Eli Gotowaniekakao 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. śmietany 18% W rondelku na parze roztopić masło z czekoladą i kakaem, odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka ubić(...)cukrem, wanilią i solą, aż w pełni się połączą. Do mikstury dodać schłodzoną mieszankę czekoladową, wsypać 1/3 mąki i dokładnie wymieszać, wlać śmietanę, a kiedy się połączą na gładką masę, dosypać resztę mąki. Wlać do papilotek w foremkach, do ok. 3/4 wysokości. Piec 18-20 minut. Frosting 150g mascarpone 2-3 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżeczki cukru pudru
Przepysznik - BLW i nie tylkonaleśniki (np. z TEGO przepisu) Farsz: 100g orzechów włoskich 5 łyżek rodzynek skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szkl. cukru pudru 5 łyżek śmietany 30% (ja użyłam kwaśnej 18% i też wyszły przepyszne) 1 kieliszek rumu 2 łyżki masła Sos czekoladowy: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kieliszek rumu(...)ruloniki i włożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch każdego posmarować masłem. Zapiekać w temperaturze 180 C przez ok. 15-20 minut. W tym czasie rozpuścić na parzę czekoladę, wmieszać delikatnie śmietanę, cukier i rum. Sos powinien być gładki i lśniący, niezbyt gęsty. Po wyjęciu naleśników z piekarnika, polać je sosem i podawać na ciepło. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko