Proponowałam już pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami , a teraz czas na pierogi różowe z serem. Niestety coś pożarło mi zdjęcia gotowych pierogów - ostały się tylko te zaraz po zlepieniu. Obiecuję, że jak będę robiła je raz jeszcze (a będę na pewno), to sfotografuję efekt finalny. RÓŻOWE PIEROGI Z SEREM Składniki: - 350 gram mąki - 1 małe jajko
Życie zamknięte w smakudomu robi je troszeczkę inaczej. Od lat robię je tak samo. Każdy w mojej rodzinie ma swój ulubiony stan ogórków małosolnych w trakcie ich powstawania, mąż i córka prawie zaraz po zalaniu solanką a ja jak lekko szczypią. Wszyscy jednak zgodnie możemy powiedzieć, że ogórki małosolne bardzo lubimy. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 4 płaskie łyżki
Smaki Ewyjakie robiłam! Nie przypominają w smaku tradycyjnych muffinek, które na ogół wychodzą zbite i ciężkie - może za wyjątkiem dwóch innych przepisów, które prezentowałam na blogu i które plasują się zaraz na 2 i 3 miejscu muffinkowego podium: Muffinki z jabłkami i czekoladą oraz Muffinki z masłem orzechowym i dżemem . Ale te są jeszcze lepsze - zresztą jak wszystkie wypieki
Kto ugości moich gości?ogromną słabość do pieczonych serników. Przygotowuję je w najróżniejszych kombinacjach smakowych, starając się również eksperymentować ze składnikami. Gdy więc padła propozycja wykorzystania w jednym wypieku wanilii, jogurtu i malin, zaraz po ucieranym cieście jogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeparszywych czasów. Mamy specjalistów z dupy wyciągniętych, którzy doznali duchowego oczyszczenia poprzez czytanie poradników czy innych netowych szarlatanów i doszli do oszałamiających w ich mniemaniu wniosków. Jesteś gruba? Zaraz wylezie jakaś laska, która oświadcza, że zrzuciła 342 kilo, co daje jej święte i moralne prawo do mówienia ci jak się czujesz. Jesteś przeraźliwie chuda? Nie ciesz się! Internety podsuną
ladykitchencytryny szczypiorek, miód, musztarda, sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pokrojony por przesmażyć krótko na maśle Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a obrane jabłko w kostkę i zaraz polać je sokiem z cytryny, by nie ściemniało Gdy por przestygnie, dodać do niego w/w składniki i wymieszać, posypać szczypiorkiem i polać dipem z musztardy, miodu i soku
Proste PotrawyPodstawą dobrej rolady jest puszysty biszkopt, który da się ładnie zwinąć:) Udało mi się w końcu opracować doskonały przepis na taki biszkopt! Bardzo ważne jest również to, aby biszkopt zaraz po upieczeniu wyjąć na wilgotną ściereczkę a następnie go zrolować. Wtedy mamy pewność, że podczas końcowego zwijania ciasto nam nie popęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto
Z miłości do słodkościkonsumpcję podzielę na dwie raty, ale bułeczka była obłędnie pyszna... i po prostu trudno było przestać :-) Bułeczki cynamonowe są bardzo proste do wykonania. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Znikają w oka mgnieniu. Sami wybierzcie jak duże "Kanelbullar" chcecie upiec ;-) Polecam! Składniki na ok. 25 szt.: Ciasto: 550 g mąki pszennej 250 g mąki razowej ( u mnie
maniapieczeniachyba nikogo, kto nie lubi tej pory roku. No, może czasami, kiedy jest zbyt gorąco, kiedy słońce tak nam daje popalić (nomen omen), że mamy wrażenie, że zaraz wyparujemy. Wtedy lata nie lubimy. Krótko, gwałtownie i bardzo intensywnie. Prawda? :) Ale wystarczy, że pojawi się chmurka na niebie, że słonko zblednie, a temperatura spadnie o kilka stopni i...zaczynamy narzekać
Codzienna kuchnia niecodziennaNieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją ulubioną. Jeśli kochacie śliwki, to koniecznie wypróbujcie przepis :) SKŁADNIKI (4 porcje) kruszonka 80 g masła 150 g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki
DefinicjaSmakuolej. Rozgrzej gofrownicę i przed każdorazowym nałożeniem ciasta delikatnie ją natłuść. Nakładaj ciasto chochlą, równomiernie rozprowadź i smaż kolejne partie do momentu, aż gofry będą zarumienione. Najlepsze są zaraz po upieczeniu - jeszcze ciepłe; podawaj z konfiturą, świeżymi owocami, jogurtem sojowym lub z czymkolwiek chcesz. Z podanej ilości ciasta uzyskałam 12 gofrów
Roślinna - blog wegańskisamo jak pacierza) to połakomiłem się na zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany
Marder&Marder Manufactureznalazłam już rok temu w jakimś miesięczniku, jednak w Holandii truskawki nie nadawały się do niczego :( Jednak będąc już w kraju i mając do dyspozycji takie ilości truskawek (mieszkam zaraz przy bazarze) nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Zmiksowane i lekko doprawione truskawki w połączeniu z kremowym serkiem i płatkami czekolady to prawdziwa eksplozja smaku, wręcz idealna
W poszukiwaniu inspiracjiNiesamowita sprawa jak naprawdę, wydawać by się mogło zwykłe danie, potrafi smakować. Nie będę ukrywać, że kuchnia gruzińska, zaraz obok madziarskiej jest moją ulubioną, więc może dlatego też troszkę mocniej odczuwam jej smaki. Mimo wszystko jak najbardziej polecam ten przepis, bo jest szybki, przesmaczny i.. jakże efektownie się prezentuje! Porcja dla 4 osób ciasto: 500g mąki pszennej
Kuchenna Kontrrewolucyapszennej łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Pamiętacie? Wspominałam kiedyś, że jajka na biszkopt są już dobrze ubite, kiedy mieszadłem narysujemy 8 i zaraz po narysowaniu zobaczymy ją jeszcze w całości. Do ubitych jaj przesiewamy resztę suchych składników, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, standardowa prostokątna blacha do pieczenia
MamaOskarka