ładnie się prezentują. Do ciasta użyłam Truskawelli w czekoladzie Eterno i pysznego dżemu z Czarnej porzeczki Orzech Ciasto jest bardzo mięciutkie, kremowe, ja oczywiście musiałam zaraz ukroić do kawki i moja masa jeszcze dobrze nie zastygła bo ciasta to moja największa słabość :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kakaowe : 8 jajek 1 szklanka
Sama słodycz i szczypta chilikwas foliowy, potas, żelazo, witaminy z grupy B), a przy tym- jak na strączki- jest lekkostrawna. Marchewka nadaje lekkiej słodyczy, zaś maślanka delikatnej, kremowej nuty... Jak dla mnie pyszności, zaraz po zupie z ciecierzycy z mlekiem kokosowym , która otwiera listę moich ulubionych 'nietradycyjnych' zup :) Koniecznie spróbujcie! * wywar warzywny / mięsny- 1 litr * marchewka- 5 średnich sztuk (około
Kraina Miodem Płynącagarnka i wypłynie na powierzchnię oleju rumieniąc się - olej ma już odpowiednia temperaturę. Jeśli kulka ciasta pozostaje długo na dnie garnka - olej jest za zimny, natomiast jeśli zaraz po wrzuceniu kulki zarumieni się ona natychmiast - olej jest stanowczo za gorący. Wyrośnięte puchate pączki należy zdejmować ze stolnicy szerokim nożem i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć pączki z obydwu
maniapieczeniapasteryzuje. NIE mrożę, mrożone gotowe posiłki , moim zdaniem tracą na smaku. Oczywiście jest to moje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach. Wracając do rzeczy. Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety
Eli Gotowaniekrem zgęstnieje dodajemy do niego odłożone wcześniej białko. Tak przygotowany krem można wylać na sezamowy spód i zapiec 10 min w temp. 180 stopni. Tarta jest gotowa zaraz po wyjęciu z pieca. Polecam tę tartę z czekoladą lub posypką bezową. Smacznego
Kuba GotujeDziś zapraszam Was na aromatyczne kruche krakersy z suszonymi pomidorami. Najlepsze nie zaraz po upieczeniu, ale z każdym dniem lepsze. Kruche, delikatnie pomidorowe. Żeby zrobić te pyszności potrzeba: 200 g.mąki pszennej 100 g. zimnego, pokrojonego w kostkę masła łyżkę śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli 3 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów 1 rozmącone jajko do posmarowania
Niebieski kubek z kawaptyś musi się całkowicie upiec i wyschnąć w środku, aby nam nie opadł. Z tego przepisu, jednak nie zdarzyło się, aby nie wyszło. Mają tylko jedną wadę – znikają zaraz po napełnieniu ich śmietaną
Jacob TastesPrzepis na smażonego karpia miał się pojawić jeszcze przed świętami,ewentualnie zaraz po nich.Niestety,natłok obowiązków spowodował,że biedne rybki nie doczekały się sesji fotograficznej. Nic jednak straconego.Karpik to moja ulubiona rybka więc pojawia się na talerzu gdy tylko jest ku temu okazja.Odkąd pamiętam mój tatuś zawsze przyrządzał rybkę w ten sposób,jest bardzo bardzo smaczna
Niespełnione zdolności kulinarnedole i wystudzić. Takie studzenie sprawi, że biszkopt będzie równy. Biszkopt najlepiej się kroi na drugi dzień, ale gdy damy mu ze 2 - 3 godziny od wystudzenia (nie kroić zaraz po wystudzeniu) to świetnie się go pokroi
Kuchcik gotujewyszło naprawdę pysznie! Pierwsze zniknęło w ciągu pół dnia. No dobrze, stwierdziłam dwa dni później, że zrobię kolejne, może tym razem pożyje dłużej. Ale wiecie co? Guzik prawda, zaraz go nie było! :P Już dawno nie zdarzyło mi się, żeby ciasto tak szybko się rozeszło – i dobrze że szybko – to znaczy, że smakowało. Chyba nawet bardzo – kłóciłam się
Jak gotować i nie zwariowaćnależy obserwować ciasto. Na jednej blaszce powinny znaleźć się elementy podobnej wielkości i grubości, wtedy upieką się równomiernie. Ściany z witrażami należy ściągać z papieru, aż cukierki zastygną. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie, ale w miarę stygnięcia twardnieje. Białka rozetrzeć z cukrem pudrem. Należy go dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej podzielić go na części. Nieużywany przykryć
https:KKuchniaMniamBiałka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Na koniec delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami. Piec w 170 stopniach przed 40 minut. Zaraz po upieczeniu wyjąć blachę i zrzucić na koc z wysokości ok pół metra. Potem wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu przekroić na 3 części. Przygotować krem
Di gotujeMiała być wiosna a wyszło jak zwykle… Chociaż zaraz… u mnie akurat zakwitła różyczka. Tak. Sięgnęłam w końcu po szydełko. Sam kwiatek nie jest mojej roboty- wykonała go moja prababcia. Gdy znalazłam go na dnie szafy wraz z kompletem szydełek, od razu wiedziałam, jak go wykorzystam- do kolejnej zakładki. Łodyżka to drucik owinięty włóczką. Listek to moja radosna twórczość
Wrzosowa Polanawyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pierniczki można polukrować i ozdobić posypką lub opruszyć cukrem pudrem. Pierniczki zaraz po upieczeniu są dość twarde, miękną dopiero po kilku dniach. Warto zrobić większą porcję tych miodowych słodkości, ponieważ można je przechowywać nawet kilka tygodni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPróby przygotowania roślinnego majonezu podejmowałam kilkakrotnie. Z bardzo różnym rezultatem. Mąż do dziś wspomina specyficzny zapach majonezu z kalafiora, który wypełniał całą lodówkę i buchał z niej niespodziewanie zaraz po otwarciu drzwiczek... I bynajmniej nie była to przyjemna woń. :D Po eksperymentach ze słonecznikiem, ostatecznie zostałam fanką majonezu z nerkowców. W internecie nie brakuje przepisów na jego przygotowanie
Smakuje zdrowo