zaraz - 500 przepisów (strona:13/34)

Nie jemy – szlifujemy i malujemy 156

robiłam malowniczą rewolucję w mieszkaniu, obiecałam sobie, że kolejne wakacje znów spędzę w większości na malowaniu. I tak przez cały rok zbierałam różne meble, oczywiście nam niezbędne, aby zaraz na początku lipca oddać się szlifowaniu. I… Zupełnie nie mogłam zabrać się za malowanie. Brak czasu, absorbujące (wciąż i niezmiennie) i chorujące dzieciaki, praca. Ale stało się! W końcu

gutfut
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 156

długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery w tym przepisie robione są z komosy ryżowej (quinoi) i czarnej fasoli w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw

Moja Delicja
Koktajl kokosowy z migdałami i masłem orzechowym 127

ziemnych 3 łyżki płatków owsianych 1 garść migdałów Przygotowanie: Do kielicha blendera wlewamy mleko kokosowe, dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane i migdały. Całość miksujemy na jednolity płyn.  Podajemy zaraz po przygotowaniu. Koktajl można przechowywać w lodówce, bo kilku godzinach stanie się gęstszy i powstanie idealna na np. kolację owsianka na mleku kokosowym, cudowny smak

Moja smaczna kuchnia
Letni tort z malinami, borówkami i bitą śmietaną 197

łyżką do połączenia składników. 2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy

Szefowa kuchni
Mizeria 195

Mizeria to chyba zaraz obok fasolki szparagowej najpopularniejszy letni dodatek do obiadu. Każdy ma na nią swój niezawodny sposób - jedni uznają taką robioną tylko na śmietanie, drudzy dodają jogurt a jeszcze inni ścierają ogórki na tarce, a nie na plasterki. Ja dziś przedstawiam swoją. Z nutą czosnkową i dużą ilością koperku :) Moją mizerię znajdziecie również w najnowszym numerze magazynu

My simple kitchen
Jak film na noc, to tylko thriller 159

jego dziewczyną na kolację do byłej żony Eden. I wydaje, że nie ma tu nic nadzwyczajnego, bo przecież nie jest to pierwsza kolacja, którą widzę w filmie. Tyle że, zaraz jak tylko Will przekracza próg swojego dawnego domu, pojawiają się migawki z przeszłości i rośnie niepokój. Ostatni raz widział Eden 2 lata temu. A ona, nie dając wcześniej żadnego

Pink Envelope
Pierogi leniwe tradycyjne 231

mąką pszenną, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy, możemy naciąć ciasto w krateczkę. Wałek tniemy na ukośne kawałki 2-3 cm, wrzucamy pierogi na lekko osolony wrzątek, gotujemy chwilę i wyjmujemy zaraz po wypłynięciu. Podajemy leniwe z roztopionym masłem, posypane ciemnym cukrem, można dodatkowo posypać cynamonem, albo zrumienioną bułką tartą. Smacznego. The post Pierogi leniwe tradycyjne appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone ziemniaki 365

minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo). Ziemniaki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, gdyż obniżają ciśnienie, dbają o nasz przewód pokarmowy i stan naszej skóry. Pieczenie ziemniaków to najprostszy sposób (zaraz po gotowaniu) ich przyrządzania. Korzystając z młodych ziemniaczków upiekłam je z ziołami i odrobiną oliwy z oliwek.  Był to dodatek do obiadu, ale były tak smaczne, że znikały

Kuchcik gotuje
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 194

niewątpliwą zaletą labneh jest to, że może go zrobić każdy, jakakolwiek wiedza kulinarna jest zbędna. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu znajdzie się on w Twojej kuchni. Zaraz pokażę Ci jak krok po kroku, jak zrobić własny labneh ! Do czego wykorzystać ser labneh ? Z jogurtu naturalnego odcedzanego przez 6-12 godzin otrzymasz gęsty jogurt typu greckiego. Z jogurtu

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 174

długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery w tym przepisie robione są z komosy ryżowej (quinoi) i czarnej fasoli w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw

Moja Delicja
Ogórkowa 214

Uwielbiam zupę ogórkową. To jedna z moich ulubionych zup, zaraz obok pomidorowej . Zawsze lubiłam ostre i kwaśne smaki. Już dawno temu słyszałam o zupie  ze świeżych ogórków. Długo zwlekałam z wypróbowaniem zupy ogórkowej właśnie w takiej wersji. Ku mojemu zaskoczeniu tak lubiane przeze mnie danie nie okazało się ani mdłe, ani zbyt mało kwaśne. Dzięki soku z cytryny

Pobite gary Barbary
Waniliowe ciasto z porzeczkami (bez miksera) 193

Dzisiaj już na szczęście lepiej, od rana tańczy słońce w firankach. W domu unosi się zapach jagodzianek, które poczyniłam z samego rana. Cichy, spokojny poranek. Czytam sobie różne artykuły. Zaraz wstawię obiad. Takie błahostki... To ciasto polecam absolutnie każdemu, kto narzeka na brak czasu. Nie wymaga ono użycia miksera i robi się je na prawdę szybko. Ciasto typowo

My simple kitchen
Pudding z tapioki z musem malinowym 193

jedno z moich ulubionych śniadań zaraz obok owsianki, gdyż mogę je przygotować dzień wcześniej. W szczególności sprawdzi się teraz, gdy mamy dostęp do świeżych owoców.  W związku z tym, że sama tapioka jest bez smaku, smak zyskuje dzięki temu w czym ją gotujemy, stąd oprócz zwykłego mleka znakomite jest do jego przygotowania także mleczko kokosowe. Ps. tapiokę możecie

Fabryka pomysłów
Placuszki na kwaśnym mleku z wiśniami 202

albo UHT, więc się nie skwasi. Działam szybko i sprawnie bo już zaczyna mi się chcieć jeść. Po krótszej chwili są już pierwsze placki, grube, mięsiste i sycące. I zaraz kuchnia robi się pełna domowników ;-) Takie poranki to ja lubię ;-) SKŁADNIKI: - 750 ml mleka zsiadłego ze śmietaną - 3 szklanki mąki pszennej - 4 jajka - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, czyli włoski likier Nocino (wersja druga) 194

czasie nocino zyska głębie smaku i niesamowity bukiet, warto poczekać tyle czasu. Do tej nalewki używamy orzechów zebranych na początku lipca. I powiemy Wam jedną rzecz: spróbowaliśmy tej nalewki zaraz po przefiltrowaniu, po przelaniu do butelek do dojrzewania. Już wtedy była rewelacyjna! Bez problemu już nadawała się do picia. A jaka była po roku dojrzewania dowiecie się tylko wtedy

Marder&Marder Manufacture