Pomysł na te piernikowe dzwonki podsunęła mi Ania z blogu AniaGotuje.pl. Jako, że mam słabość do testowania nowości to zaraz zagniotłam moje sprawdzone ciasto piernikowe i oto powstały lukrowane dzwonki, można je powiesić na choince lub obdarować bliskie Wam osoby. Składniki: - 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500 - 25 dag miodu, może być sztuczny lub prawdziwy
Apetyczna babeczkaKolejne pierniczki, które zaraz po upieczeniu nadają się do jedzenia. Chociaż nie wiem czy w tym przypadku to plus, bo upiekłam całą blaszkę niespełna tydzień temu z myślą, że będą na święta, ale obawiam się że nie dotrwają do tego czasu :) Trzeba przyznać, że są pyszne i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. A przepis
Słodka Kraina Wypiekówprzykrywamy je ściereczką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Zaraz po wrzuceniu pierogi delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna. Pierogi gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką
Smak mojego domuniedzielny obiad przygotowałam piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie. Zaraz pewnie ktoś zacznie krzyczeć, że wino nie jest dla dzieci. Zgadza się. Pamiętajcie jednak że wino pod wpływem temperatury traci swoje %, a pozostaje smak i aromat. Więc i najmniejsze dzieci mogą jeść potrawy na nim przygotowane. Składniki: 2 piersi z kaczki sól
Lili w kuchniświetle, w obecności kogoś bliskiego. Pamiętam jak dziś (byłam wtedy na studiach) gdy w horrorze dzwoni telefon, każdy krzyczy "nie podnoś, nie odbieraj", bo wiemy co się zaraz wydarzy...i wtedy nagle...słyszę dzwonek w moim telefonie! Na szczęście była to tylko moja mama, ale tak mnie wystraszyła, że zapamiętam ten horror na długo ;-) Teraz jakoś nawet
Ana Mari's worldporanek, tymczasem proszę o kciuki, bo sprawdzian, bo matura, a po tym wszystkim (kończenie o 17 to jest to), idę się jeszcze dobić w poszukiwaniu prezentów, bo w sumie zaraz święta? dobrze, że D ma dzisiaj uczelnie, dobrze, że niedaleko, dobrze, że nie będę musiała się tłuc półprzytomna przez autobusy, tramwaje i pociągi ;) no, ale wiecie batat, tahini
More food, love and dreamsChyba nie ma nikogo komu by nie smakowały :) są lekkie , delikatne w smaku ,rozpływają się w ustach :) Przepyszne na śniadanie ale i o każdej porze dnia , u mnie zniknęły zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe :) Przepis jest na 12 bułeczek Składniki : - 500 g mąki ( u mnie typ 750 ) - 160 g maślanki - 180 ml mleka
Wypieki Reneukładamy wyrośnięte bułki na papierze do pieczenia spodem do góry ,kładąc lekko je rozciągamy , ja piekłam po 3 sztuki ,nagrzana blaszkę wyciągamy i zsuwamy na nią papier z bułkami , zaraz po włożeniu bułek do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 15 minut . Wyciągamy i studzimy na kratce. kolejne porcje pieczemy tak samo . Smacznego
Wypieki Reneprzekładania tortów. Ulepszona receptura sprawia, że możecie teraz zrobić ten pyszny krem bez ryzyka, że masa się zwarzy w momencie dodawania czekolady do śmietany. Krem ma plastyczne właściwości zaraz po zrobieniu-ale z czasem nabiera gęstości ( nie gęstnieje jednak zupełnie- cały czas można delikatnie zatopić w nim łyżeczkę ;-)) – co sprawia, że świetnie nadaje się do tortów, które będą
Domowe TortyNajprostsze ciasto drożdżowe - najlepsze na ciepło zaraz po wyjęciu z formy... W sam raz na śniadanie w biegu lub lunch do zabrania na wynos. To ciasto upiecze każdy - nawet początkujący piekarz :) Zima jest idealną porą roku do przygotowywania ciast drożdżowych, wystarczy umieścić je w pobliżu gorącego kominka lub grzejnika - rośnie na naszych oczach :) Zasady, których należy przestrzegać
Chocolate Muffin Blogpikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę masali do curry. Po indyjskie przyprawy nie musimy zaraz jechać do Indii, można je zamówić w sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 kg piersi
Kuchcik gotujetydzień śniadania będą sponsorowane przez ten owoc :D Uzupełniłam wczorajszy post o przepis >>KLIK<< :) A dzisiaj mimo tego, że jest sobota się nie wyspałam, bo zaraz jadę do Lublina...Na drogę biorę książkę z biologii - nudzić się nie będę :( Miłego weekendu
breakfast of dreamstypowym dla Dominiki "pazurem", przekorą, śmiałością do zrobienia kroku dalej. Idealnym dopełnieniem są przepiękne zdjęcia również autorstwa Dominiki. Nie ma tu przepisu, którego nie chciałabym wypróbować już, zaraz, teraz... Urocze są także słowa, jakie autorka wplątuje w kulinarną podróż po krainie warzyw - szczere, bezpretensjonalne, osobiste - po prostu prawdziwe. Czytając ma się wrażenia, jakby Dominika rozmawiała z nami
KUCHARNIApoczątek powiem tak. Ciastka są mega pyszne i nie wiem jak długo poleżeć, bo u mnie leżały godzinę czasu, dziecko zjadło prawie wszystkie :) Są przepyszne! Ja zaraz ubieram się i idę po orzeszki na następne ciastka :) Ciastka są bardzo łatwe i konsystencja ich jest idealna, ciepłe są miękkie i lekko ciągnące, ale jak wystygną są chrupiące i lepsze niż
Blondynka GotujeCałą rodziną uwielbiamy tą sałatkę! Robi się ją błyskawicznie. Jest smaczna i zdrowa, bardzo czosnkowa :) Można ją jeść zaraz po przyrządzeniu, choć najlepsza jest jeśli damy jej chwilę na przegryzienie i „nabranie mocy” :D Doskonała na śniadanie, kolację oraz przekąskę. Jeśli nie dysponujecie ogórkami małosolnymi wówczas użyjcie kiszonych, choć przyznam, że to już nie to samo ;) Składniki
MyCookBook.pl