zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:28/165)

Tort ziemniaczany 183

Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Składniki: Na tortownicę o śr. 24 cm 10 dużych ziemniaków 6 dużych cebul 30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej 30 dkg sera żółtego w kawałku 5 łyżek cebulki zapiekanej sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna 1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma Sposób przygotowania(...)Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Można to zrobić na tarce do krojenia ogórków lub w robocie kuchennym. Ważne by nie były zbyt grube. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, tak by "pióra" były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami cebulki zapiekanej, doprawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 168

brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek  Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką   Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy

Atlas Smaków
Ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka 115

warstwę ziemniaków , solimy , sypiemy połową gałki i czosnku , oraz pieprzem do smaku . Następnie układamy całego poszatkowanego kalafiora , solimy . Teraz reszta ziemniaków , solimy , sypiemy pozostałymi przyprawami , pokrywamy wiórkami masła i polewamy śmietanką . Zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika . Zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 1,5 godziny . Po tym czasie zdejmujemy folię i pozwalamy zrumienić się górze zapiekanki

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka "Trzy sery" z bakłażanem, pomidorkami i młodymi ziemniakami 271

pomidorków koktajlowych i plastrów bakłażana. Wszystko doprawione ziołami, aromatyczną oliwą, czosnkiem i cebulą. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków koktajlowych 2 młode bakłażany kilka grubszych plastrów Rolady ustrzyckiej lub innego miękkiego sera wędzonego opakowanie kulek mozzarelli,odcedzonej przed zapiekaniem 1 trójkątny ser pleśniowy - camembert lub brie - pokrojony w grubsze plastry kilka ząbków czosnku 1 mała czerwona cebula(...)pokroić w plastry, posypać przyprawą warzywną i odłożyć, by puściły sok. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (użyłam tej z suszonych pomidorów). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, plastry bakłażana, umyte pomidorki, wszystkie sery, pokrojony w plastry czosnek i cebulę. Posypać ziołami i porwaną w palcach natką. Zapiekać w 190oC aż sery się rozpuszczą

Czerwień i błękit
” Baronetta” zapiekanka z ziemniaków i dyni 112

smaku masło 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki mleka szczypiorek do dekoracji Obraną dynię , cebulę i ziemniaki , ścinamy w cieniutkie plasterki na mandolinie do warzyw . Formę do zapiekania smarujemy masłem . Na dnie układamy warstwę ziemniaków , posypujemy gałką , czosnkiem, pieprzem solą . Zalewamy mlekiem . Następnie układamy warstwę cebuli , dynię i ponownie doprawiamy gałką, czosnkiem,pieprzem i solą . Ostatnią warstwę stanowią ziemniaki , które warto(...)polewamy całość śmietaną . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy folią aluminiową . Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 170 C przez około 1-1,5 godziny w zależności od grubości warstw . Zawsze można sobie pomóc i nakłuć zapiekankę wykałaczką , jeśli wchodzi gładko to znaczy że ziemniaki są dopieczone Na kilka minut przed wyjęciem odkrywamy wierzch ,żeby ziemniaki pięknie się zrumieniły , tworząc pyszną

Ogrodnik w podróży
Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback 112

końca. Można sobie ułatwić życie wbijając patyczek do szaszłyków, przez całą długość ziemniaka. Patyczek będzie tworzył coś w rodzaju ogranicznika.   Następnie ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania. Posmaruj połową roztopionego masła, dopraw szczodrze solą i pieprzem. Ziemniaki obłóż rozgniecionym czosnkiem, skrop oliwą z oliwek aby czosnek się ładnie zarumienił.   Piecz

kuron.com.pl
PIECZONE ZIEMNIAKI Z POMIDORAMI 198

Ostatnio jem znacznie mniej ziemniaków niż dawniej. Jeśli się na nie decyduję, to najczęściej w wersji zapiekanej lub jako dodatek do zupy. Kilka dni temu upiekłam je w towarzystwie pomidorów (świeżych oraz suszonych). Oto efekt: Czytaj więcej

Kasia Sarna
Kiełbasiana zapiekanka 136

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie warstwę kiełbasy z cebulą i znowu ziemniaki . Całość zalewamy koncentratem pomidorowym z kartonika i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 1,5 godziny . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , posypujemy zapiekankę serem i jeszcze chwilę trzymamy w gorącym piekarniku

Ogrodnik w podróży
Zupa krem z porów z ziemniaczanymi grzankami 181

smaku Wykonanie:  Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, zapiekać do uzyskania chrupkości ziemniaków.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ziemniaki zapiekane z sosem śmietanowym i cheddarem 88

pomocą wykałaczki, czy są miękkie. Otworzyć folię, obrać je i włożyć z powrotem do folii. Na każdego ziemniaka wyłożyć sporą ilość sosu, posypać serem i zapiekać ok 7-10 minut. Gotowe ziemniaki posypać obficie koperkiem. Jest pysznie! Smacznego

Trufelkowo
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 112

tysiąc sposobów, lecz składników w nich nie było zbyt wiele. Dzisiaj są coraz bardziej wykwintne, wyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej(...)proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem. Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności

Smaki Ewy
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem 111

przez około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zdejmujemy przykrycie, całość posypujemy starym serem żółtym i zapiekamy jeszcze 15 minut. [caption id="attachment_8244" align="aligncenter" width="1024"] Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem[/caption] Zobacz inne przepisy z kalafiorem: Kalafior Zapiekany W Sosie Beszamelowym Z Serem Żółtym Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem Makaronowa Zapiekanka Z Kalafiorem W Sosie(...)Serowym Kotleciki Z Mięsem I Kalafiorem Kotlety Kalafiorowe Artykuł Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z porami (Gratin di patate, funghi e porri) 98

mięsno-grzybową pod purée z ziemniaków . Dzi ś  zapraszam Was na zapiekank ę  ziemniaczano-grzybow ą  z porami. Ziemniaki w po ł ą czeniu z podsma ż onymi grzybami i porami zapiekane pod chrupiac ą  pierzynk ą  z sera, tworz ą  danie idealne, w sam raz na jesienne, pochmurne dni. Smacznego! **** La combinazione(...)metà del formaggio. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.  Ziemniaki  przekładamy do żaroodpornej formy posmarowanej oliw ą. Na ziemniaki wykładamy resztę sera. Całość zapiekamy ok. 50-55 minut. **** Riscaldate il forno a 180 gradi. Versate le patate in una pirofila unta di olio. Per ultimo distribuite il formaggio grattugiato rimasto. Infornate

La grande e la piccola cuoca
Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem 106

nią Grecy i Rzymianie. Do Polski przywędrowała w XIV wieku i uprawiano ją głównie w klasztornych ogrodach. Do dziś kapusta gości na polskich stołach. Oto przepis na zapiekaną białą kapustę z ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem. Składniki ½ główki białek kapusty 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka słodkiego sosu sojowego  kilka(...)solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy marchewkę i czosnek, a po kilku minutach ugotowane ziemniaki. Smażymy jeszcze kilka minut. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem. Zapiekaną białą kapustę podajemy na gorąco jako wegetariańskie danie główne lub dodatek do dania mięsnego. Warto

My Chcemy Jeść
Schab zapiekany ze szpinakiem, mozzarellą oraz orzechami włoskimi. 220

piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Schab zapiekany w taki sposób jest bardzo soczysty, zapewne dzięki szpinakowi. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania