zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:32/165)

Zapiekany kurczak z warzywami 161

piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150 g pieczarek 2 małe cebule czerwone 150 g pomidorków koktajlowych 6 młodych ziemniaczków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekany kurczak z warzywami wykonanie: Ziemniaki myjemy, kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy przez około 5 - 7 minut aż ziemniaki będą lekko miękkie. Odcedzamy. Kurczaka kroimy w grubsze(...)łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki. Ziemniaki i kurczaka układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy paprykę, pieczarki i cebulę. Skrapiamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec zdejmujemy przykrycie i gotujemy jeszcze około 5 minut

Delusional Trine
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 278

kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 2015-07-27 21:44:06 Prosty w przygotowaniu i świetnie smakujący filet z kurczaka zapiekany pod plastrami wędzonego boczki i górskiego sera, podany z żurawiną i pieczonymi ziemniakami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie filety z kurczaka (po 250-300g) kilka plastrów (o grubości(...)natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera. Równolegle do kurczaka przygotowujemy również pieczone ziemniaki – zgodnie z naszymi instrukcjami na ten temat. Powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie co mięso, które podajemy razem z nimi oraz

Kulinarna Pokusa
Ziemniaki z piekarnika 155

stopni na około 40-50 minut (warto sprawdzać wcześniej czy ziemniaki są już odpowiednio miękkie, gdyż wiele zależy od wielkości i odmiany ziemniaków. W połowie pieczenia należy ziemniaki przemieszać, by równomiernie się zapiekały). Podajemy jako dodatek do drugiego dania, lub jako samodzielne danie np z kefirem lub maślanką. Uwagi: Podane ilości są orientacyjne. Niestety nie pomyślałam żeby zważyć ziemniaki

Smaki Na Talerzu
Ziemniaki po warszawsku z sosem czosnkowym 674

ziołami prowansalskimi i solą. Lazur pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze startym na grubych oczkach serem żółtym i bułką tartą. Tak oto powstałym farszem napełnić wydrążone ziemniaki. Całość ułożyć na blasze i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie lepiej sprawdzić czy ziemniaki są już gotowe czy jeszcze potrzebują kilku dodatkowych minut (wszystko zależy jaką mamy

Karola gotuje
Żółty kalafior pod serowym beszamelem 391

sól pieprz biały ok 500g ugotowanych ziemniaków Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Gotować maksymalnie 10min. Delikatnie przelać kalafior czystą, zimną wodą. Ziemniaki pokroić na plasterki i ułożyć na dnie formy do zapiekania(21×25). Kalafiora podzielić na różyczki tak, aby zakryły całą powierzchnię z ziemniaków. SOS: Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć(...)się rozpuści. Można chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Zapiekanki Tagged: beszamel , kalafior , ser żółty , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. 177

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szpinak podsmażyć, aż do odparowania płynu. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę, dusić przez chwilę. Spód naczynia do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, posypać przyprawami. Na ziemniaki wyłożyć cebulę z marchewką, na to znowu ziemniaki, posypać przyprawami. Kolejno wyłożyć szpinak, a na koniec trzecią warstwę ziemniaków, zalać masą jajeczną

zadanie-gotowanie
Ziemniaki pieczone z cynamonem 195

Cypru, gdzie cynamon w kuchni jest prawie obowiązkowy. Ziemniaki umyć, obrać pokroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 2 lub 3 – zależy od wielkości ziemniaków. Ziemniaki włożyć do naczynia do zapiekania, wlać wodę, olej, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić pokruszony liść laurowy oraz pokruszoną korę cynamonu. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 30 minutach ziemniaki

królestwo garów
Hete bliksem 209

wykonania tej potrawy, w tym wypadku w wersji z białą kiełbasą. Pierwsze istotne zastrzeżenie jest takie, że ziemniaki i jabłka doprawiliśmy zdecydowanie „po swojemu”, łącznie z tym że przyrządzamy je na bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-217 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-217 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kiełbasę obtaczamy w przyprawach... ...i zapiekamy przez ok. 1h Pokrojone warzywa Ziemniaki z cebulą podsmażamy i dusimy... ...po 15 min. dodając jabłka i przyprawy Boczek z dodatkową cebulą podsmażamy Hete bliksem Post Hete bliksem pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
Kapuściana zapiekanka z mięsem 148

włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło

R'n'G Kitchen
Dorada zapiekana z pomidorkami koktajlowymi na kartoflach 118

zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę tymianku. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Plasterki umyć, Formę do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć plasterki ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.    Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę

królestwo garów
Kurczak gyros z batatmi i dynią 157

Kurczak gyros w towarzystwie fajnych zapiekanych warzyw. Idealnie nadają się do tego dynia, ziemniaki, bataty słodkie ziemniaki. Dodałam tez cebulę czerwoną bo bardzo ją lubią. Warzywa można zapiekać różne. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 1 tusza z kurczaka 1,9 kg 1 łyżka soli płaska 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki przyprawy gyros

wesoła kuchnia
Kugel – zapiekanka z tartych ziemniaków 8869

mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 4 łyżki oleju, oliwy lub smalcu (drobiowego) Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 205 stopni. Naczynie do zapiekania wysmaruj trzema łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika. Krok 2 Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dobrze odciśnij z wody. Odlej wodę, ale zachowaj krochmal i przełóż go do ziemniaków. Zetrzyj na tarce, tylko(...)Krok 3 Do dużej misy wbij jaja, rozmieszaj je dobrze rózgą. Dopraw 2 łyżeczkami soli i połową łyżeczki pieprzu. Przełóż do jajek ziemniaki, dodaj 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj całość. Krok 4 Wyjmij naczynie do zapiekania z piekarnika (ostrożnie bo gorące). Przełóż do niego masę ziemniaczaną, wyrównaj wierzch, polej łyżką oleju i wstaw do piekarnika na godzinę. Kugel podawaj

Niedzielny kucharz
Nie marnuję – ziemniaki 229

razu wyrzucać, nie trzeba ich także odgrzewać tysiąc razy i jeść do środy. Można je kreatywnie wykorzystać, nadając im drugie, smaczne życie Nie marnuję – ziemniaki Burgery ziemniaczano – marchewkowe Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Kotlety ziemniaczane z kaszą Knedle ziemniaczane ze śliwkami Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką Tortilla de patatas Gnocchi Czekam teraz(...)Wasze pomysły na niemarnowanie ziemniaków Buziaki, Angelika     Artykuł Nie marnuję – ziemniaki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami 238

Pomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami  1-2 pomidory 1/2 cukinii

Ugotować
Moussaka (musaka) 358

Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka

Oryginalny smak