zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:30/165)

PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 334

morska,  pieprz KamisWykonanie:Pałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oprószamy ognistą mieszanką przypraw, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i rozmarynem. Na blasze układamy ziemniaki i pałki kurczaka, zapiekamy ok 30 minut, po tym czasie dokładamy mrożone warzywa, posypujemy je dołączonym zestawem przypraw. Pieczemy jeszcze ok 20 minut.TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX:Mieszanka bardzo mi się spodobała

Z Majeczką w kuchni
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 95

cebulą, i czosnkiem (około 5-7 minut) - do momentu aż lekko zmiękną.  Dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj z dowolną

Moja Mama Gotuje
zapiekanka ziemniaczana z jarmużem 127

sera feta 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietanki kremówki 4 jajka 100 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego (ulubionego da zapiekania) ok. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz masło do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jarmuż myjemy, usuwamy grube „żyłki”, rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy na dużą(...)żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Wykładamy masę szpinakową a na niem wymieszany ser feta ze śmietaną. Oprószamy tymiankiem. Układamy warstwę ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy przez

Domowy Smak Jedzenia
10 pomysłów na pieczone ziemniaki 139

znajdzie co ś  dla siebie ;)  Smacznego! A jakie są Wasze ulubione przepisy na pieczone ziemniaki? Pieczone ziemniaki  w parmezanowej panierce (Patate sabbiose al forno) Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą (Patate al forno con pomodori secchi, olive nere e cipolla rossa) Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z porami (Gratin di patate, funghi e porri(...)ziemniaczana z porem i jajkami (Gratin di porri e patate con uova) Babka ziemniaczana (Gattò di patate) Ziemniaczana zapiekanka z cukinią (Parmigiana bianca di zucchine e patate) Zapiekany koper włoski i ziemniaki pod beszamelem (Gratin di finocchi e patate con besciamella) Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate) Zapiekanka mięsno-grzybowa pod purée z ziemniaków (Sformato di carne

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka Ziemniaczana Z Cukinią I Bryndzą 530

cukinii pokrojonej w cieniutkie plasterki 50 g bryndzy sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków wiórki masła masło lub oliwa do wysmarowania blaszki/foremki/naczynia do zapiekania 1. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub oliwą. 2. Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki. 3. Jogurt

Gotowanie...to proste !
Frykasy w sosie serowym 147

ziemniaków i posypać suszonym tymiankiem. Polać wszystko sosem serowym, lekko rozchylić ziemniaki, żeby sos spłynął na dno.   Wstawić zapiekankę do mocno nagrzanego piekarnika 220, najlepiej termoobieg. Zapiekać 25 minut lub aż ziemniaki będą ładnie przysmażone. Zapiekanka była rewelacyjna. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą 210

domu przynajmniej dwa razy w tygodniu są podawane, a tym razem zapiekliśmy je z mozzarellą. Świetnie pasują do drobiu jak i wieprzowiny. Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą SKŁADNIKI: 6-8 ziemniaków 125 - 150 g mozzarelli 1 łyżka masła natka pietruszki sól morska PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Naczynie(...)zapiekanek smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków,  całość posypujemy pokrojoną w paski bądź kostkę mozzarellą. Całość zapiekamy przez około 15 minut w 200 stopniach, na koniec zapiekania ustawiamy grzanie od góry by pięknie się przyrumieniło. Podajemy posypując posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 229

łyżka oleju;1/4 pęczka natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić.Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.Na rozgrzany na dużej(...)wymieszać.Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut, aż ziemniaki  się przyrumienią.Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja nie obieram pieczarek, jedynie dobrze je myję pod bieżącą

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 267

papryki łyżeczka papryki chili łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku 330 g kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 garście startego żółtego sera łyżka oleju do smażenia Przepis 1 Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry. 2 Cebulkę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim(...)mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. 4 Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków. 5 Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę. 6 Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka ziemniaczana z szynką 125

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy obieramy z łupin i kroimy w plastry. Wędlinę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni skrapiając olejem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, wędlin i ponownie ziemniaków. W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka ziemniaczana z młodym groszkiem 191

czasem można je zrobić z czegokolwiek, co się ma pod ręką, czyli najzwyczajniej posprzątać lodówkę :) ...a młody groszek lubię szczególnie za jego delikatność i słodycz. Składniki:1,5 kg ziemniaków,60 dag mięsa mielonego,3 cebule,0,5 l sosu pomidorowego,2 ząbku czosnku,4 łyżki oliwy,25 dag młodego groszku z zalewy (do kupienia w Lidlu),30 dag sera(...)smażymy przez 5 minut - na końcu całość przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, po czym wlewamy sos pomidorowy i groszek i dusimy ok. 15-20 minut.W naczyniu do zapiekania układamy warstwami najpierw ziemniaki, na to połowę sosu i ser, następnie kolejną warstwę w tej samej kolejności.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na 35 minut i smacznego

Delicious Titbits
Kotlety schabowe z serem i owocami 166

wyraźnie kształt znajdującego się pod nim ananasa. Po wyjęciu z piekarnika umieszczamy w środkowej części kotletów po 1 łyżeczce konfitury z żurawiną. Podajemy niezwłocznie z przygotowanymi w międzyczasie gotowanymi ziemniakami, które dodatkowo polewamy kilkoma łyżkami gorącego masła oraz świeżymi listkami rozmarynu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-44 {margin: auto;} #gallery-44 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align(...)gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki Rozbite i przyprawione kotlety Panierowane kotlety gotowe do smażenia Kotlety smażymy na lekko złoto Dodajemy ananas i ser, po czym zapiekamy Podane z żurawiną, ziemniakami i rozmarynem Post Kotlety schabowe z serem i owocami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Chrupiący pieczony kurczak 119

oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków) przygotuj marynatę. Czosnek musisz zmiażdżyć praską i dodać go do marynaty. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój je w dość cienkie plastry około 4-5 mm grubości. Kurczaka umyj, wyjmij wnętrzności jeśli kupiłeś z nimi, osusz. Połóż kurczaka piersiami do dołu. Za pomocą bardzo(...)naczyniu, zobacz jak powinien wyglądać na moim zdjęciu. Odlej mniej więcej 1/4 marynaty i odstaw na później. Pozostałą marynatę zużyjesz teraz. Natrzyj nią najpierw dno naczynia do zapiekania. Na dnie ułóż ziemniaki, podobnie jak widzisz na zdjęciu a następnie połóż na ziemniakach kurczaka i za pomocą pędzla dokładnie go zamarynuj. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika, piecz przez 15 minut

nietylkopasta.pl
DOMOWE DUSZONE ZIEMNIAKI-DUSZONKI 287

listki laurowe i ziele angielskie według siebie.Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 C.Musimy kontrolować ziemniaczki żeby nam się za bardzo nie przypaliły.Jeszcze gorące wykładamy na talerz i podajemy. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
kremowy gratin z ziemniaków z karmelizowaną cebulą i parmezanem 132

gałązkę kopru. Zagotowuję i pozostawiam na wolnym ogniu jeszcze na 5-7 minut, żeby smaki dobrze się połączyły i przyprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowaną śmietanką zalewam ziemniaki, na koniec posypuję parmezanem. zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut (czas zależny jest od gatunku ziemniaków, podczas pieczenia należy sprawdzić, czy plasterki są już miękkie

Cook&Love