naczyniu do zapiekania, wysmarowanym wcześniej masłem. Pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na maśle. Jak zmięknie, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusimy dosłownie 3 minuty. Pory wykładamy na rybę i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Dorsza możemy podać wraz z ziemniakami z wody. Smacznego! Artykuł Dorsz zapiekany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również pokroić na cienkie plasterki(...)znowu ziemniaki z cukinią, obsypać solą i oregano. Piekarniki nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze 30-40 minut, ale w wyższej temperaturze – 220 C. Ziemniaki muszą się lekko przyrumienić i oczywiście muszą być miękkie. Smacznego
Kuchnia PokoleńOlej do smażenia Sól pieprz Przyprawa do gyrosa 2 łyżki Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie przez 15 minut. ( Czas od momentu zagotowania się wody). Brokuł gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Przełożyć na sito i zalać zimną wodą(...)czasie zdjąć z ognia. Przygotować sos: Wymieszać jajka z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać śmietanę oraz starty żółty ser i ponownie wymieszać. W naczyniu do zapiekania na dnie ułożyć pokrojone w grubsze plastry ziemniaki. Kolejno wykładamy kurczaka z patelni z papryką. Następną warstwą będą różyczki brokuła. ( można podzielić na mniejsze części. Przykryć pozostałą częścią ziemniaków pokrojonych w plastry. Zalać wszystko przygotowanym
Kulinarne przygodyPolecam na obiad lub nawet ciepłą kolację. 6 dużych ziemniaków cebula jajko pętko kiełbasy np. śląskiej 3-4 łyżki mąki pszennej łyżeczka przyprawy do ziemniaków sól świeżo zmielony pieprz olej do smażenia jajka do zapiekania- ilość zależy od ilości placków natka pietruszki świeżo zmielony kolorowy pieprz Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce- 2/3 na małych oczkach, resztę na dużych
Smakołyki Asiangielskich i irlandzkich domach. Cottage Pie – czyli dosłownie „wiejska zapiekanka” powstała, jak to wiele dań – z biedy. Ścinki mięsa mielono i zapiekano pod pierzynką z sycących, kremowych ziemniaków. Ja wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe uwielbiam – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna na chłodniejsze dni lub gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie
Poezja smakumięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym. Smakowała wszystkim domownikom, nawet wybrednemu Synciowi, który poprosił o dokładkę. Wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym 5 sporych ziemniaków (u mnie młodych) 200 ml gorącego mleka 2 łyżki masła szczypta soli łyżka posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 g mielonej(...)sarepskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy dokładnie. Następnie ucieramy trzepaczką z mlekiem i łyżką masła oraz koperkiem. Doprawiamy solą. W czasie gdy ziemniaki się gotują na patelni, na łyżce masła, podsmażamy posiekana cebulę i czosnek a następnie dorzucamy mięso. Smażymy dopóki nie przestanie mieć czerwonego koloru. Gdy mięso się smaży na mniejszej patelni
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie :) W tym poście pokażę Wam na nasze ulubione lekko pikantne pieczone ziemniaki, z ziołami, z papryką, masełkiem a to wszystko zapiekane w piekarniku... Czyż nie brzmi smacznie ?? :). Idealnie sprawdzą się na obiad zamiast standardowych ziemniaków gotowanych :). A więc, aby nie przedłużać zapraszam :) Składniki ( na 5-6 osób) -7-8 średniej wielkości ziemniaków -masło -zioła prowansalskie -słodka papryka -papryka
Gotuj z Mąkąśmietanki100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią1 duża łyżka wyrazistego sera topionegozioła do pizzysól i pieprz2 posiekane gałązki natki pietruszki oraz 150 g sera żółtego do zapieczenia Ziemniaki namoczyć, obrać ze skórki (np. za pomocą łyżeczki), pokroić w grube plastry, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (nie mogą być jednak rozpadające się). Odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki(...)soli. Odcedzić. Cukinię pokroić w plastry, posypać przyprawą warzywną i ziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki
Czerwień i błękitwymieszać. Faszerowana pierś z kurczaka SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zółta pieprz bazylia 1 mała cebula oliwa z oliwek suszone pomidory -płatki 1kg ziemniaków. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy i ostrym nożem rozcinamy tworząc kieszonkę (trzeba uważać, by nie przebić na wylot).Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy chwilkę ,aby sie zeszkliła ,dodajemy do niej pokrojone(...)naczyniu żaroodpornym około 20 minut w 200stopniach C.Kapuste z pieczarkami przekladamy do blaszki ,na to piersi z kurczaka-nadziane farszem paprykowym, ,posypujemy płatkami suszonych pomidorów i zapiekamy 10-15minut w 200stopniachC. Ziemniaki gotujemy.SMACZNEGO
w mojej kuchniwcześniej upieczonych ziemniaków w mundurkach, następnie po ostygnięciu wydrąża się środek ziemniaka pozostawiając tylko skórki, które są faszerowane masą powstałą z ziemniaków, sera mozzarella i ketchupu. Całość zapiekana jest w piekarniku z pysznymi nuggetsami moczonymi w maślance dzięki czemu pierś wychodzi bardzo soczysta i miękka w środku. Dodatkowo nuggetsy obtoczone(...)właśnie tak zrobiłam i dzięki temu otrzymałam zdrowszy a zarazem bardzo smaczny obiad. Danie może wydawać się pracochłonne ale przygotowania można rozłożyć na dwa dni. Ziemniaki upiec już dzień wcześniej a na drugi dzień tylko przygotować nadzienie i wstawić przygotowane do zapieczenia. Tak samo można zrobić z piersią, którą spokojnie można włożyć
Marta Gotujeserem i szynką – danie ekspresowe, sycące, w stylu zero waste. Tak naprawdę potrzebujecie tutaj bazy: czyli gnocchi (możecie je kupić lub przygotować samodzielnie z ziemniaków z poprzedniego dnia) oraz śmietany Gnocchi zapiekane z serem i szynką porcja dla 4 osób 1 kg gnocchi (ja użyłam gotowych, ale możesz przygotować je samodzielnie) 300 g szynki 100 g kukurydzy
365 dni dookoła kuchnizapiekanki z pęczakiem . A może macie resztki ziemniaków? Proponuję więc zapiekankę warzywną pod ziemniaczaną pierzynką . Jedną z popularnych zapiekanek jest oczywiście zapiekanka makaronowa. Bardzo lubię zapiekany makaron z kalafiorem i cheddar. Zapiekanka z ziemniaków i mozzarella Składniki: okrągła forma o boku 8 cm i średnicy 22 4-5 porcji 6 ziemniaków średniej wielkości 2 szalotki 1 mozzarella, jedna kulka
codojedzeniaznajoma zapiekanka z brukselką ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 cebule 200 g brukselki olej do smażenia ser żółty do posypania Sos beszamelowy z serem: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 250 ml mleka sól(...)pogotować chwilę aby sos stracił surowy posmak mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać ser i całość wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem lub masłem, wyłożyć ugotowane ziemniaki pocięte na mniejsze kawałki. Na to wyłożyć boczek z cebulą oraz brukselki. Całość zaglać sosem i posypać troszkę startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego
Kocham..lubię..gotuję..olej rzepakowy sól, pieprz 1 kawałek papryki czerwonej sól, pieprz bazylia, oregano, tymianek suszony koper świeży sos: 140 g serka topionego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki papryki wędzonej Ziemniaki dokładnie szoruję, nie obieram kroję na cienkie plastry 2-3 mm zrobiłam to maszynką do chleba. Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję sól, bazylię, oregano, tymianek, i mieszam(...)smaruję olejem. Do garnuszka przekładam serki topione, dodaję śmietanę, paprykę wędzoną i podgrzewam na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Wylewam do naczynia do zapiekania. Układam pionowo na przemian plaster ziemniaka, kalafiora, bakłażana i tak dalej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół, i piekę 30-40 minut. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową jak za bardzo
wesoła kuchniadalej, niż poza górską krainę), jednak wciąż mam nadzieję na odrobinę puchu i białej łagodności :) Tymczasem w kuchni, niezależnie od niezimowej aury, zimowo na talerzach. Z ceramicznego naczynia do zapiekania wystaje złoty kopiec Tartiflette, parujący, aromatyczny, jeszcze cicho bulgoczący, bo właśnie wyjechał z gorącego pieca. W kuchennych przestworzach unosi się słodki aromat gałki muszkatołowej, wędzonego boczku i zapowiedź sycącej, zimowej(...)przez 30 sek., następnie zalej całość winem i śmietanką. 5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotuj i zdejmij z gazu. 6. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i układaj warstwami podgotowane ziemniaki na zmianę z porcją śmietanowego sosu. 7. Na sam wierzch ułóż grubo pokrojone plastry pleśniowego sera. 8. Piecz w 180*C przez 30-40min. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpana