zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:33/165)

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. 163

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szpinak podsmażyć, aż do odparowania płynu. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę, dusić przez chwilę. Spód naczynia do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, posypać przyprawami. Na ziemniaki wyłożyć cebulę z marchewką, na to znowu ziemniaki, posypać przyprawami. Kolejno wyłożyć szpinak, a na koniec trzecią warstwę ziemniaków, zalać masą jajeczną

zadanie-gotowanie
Ziemniaki pieczone z cynamonem 180

Cypru, gdzie cynamon w kuchni jest prawie obowiązkowy. Ziemniaki umyć, obrać pokroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 2 lub 3 – zależy od wielkości ziemniaków. Ziemniaki włożyć do naczynia do zapiekania, wlać wodę, olej, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić pokruszony liść laurowy oraz pokruszoną korę cynamonu. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 30 minutach ziemniaki

królestwo garów
Hete bliksem 187

wykonania tej potrawy, w tym wypadku w wersji z białą kiełbasą. Pierwsze istotne zastrzeżenie jest takie, że ziemniaki i jabłka doprawiliśmy zdecydowanie „po swojemu”, łącznie z tym że przyrządzamy je na bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-217 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-217 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kiełbasę obtaczamy w przyprawach... ...i zapiekamy przez ok. 1h Pokrojone warzywa Ziemniaki z cebulą podsmażamy i dusimy... ...po 15 min. dodając jabłka i przyprawy Boczek z dodatkową cebulą podsmażamy Hete bliksem Post Hete bliksem pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
Kapuściana zapiekanka z mięsem 129

włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło

R'n'G Kitchen
Dorada zapiekana z pomidorkami koktajlowymi na kartoflach 101

zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę tymianku. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Plasterki umyć, Formę do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć plasterki ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.    Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę

królestwo garów
Kurczak gyros z batatmi i dynią 128

Kurczak gyros w towarzystwie fajnych zapiekanych warzyw. Idealnie nadają się do tego dynia, ziemniaki, bataty słodkie ziemniaki. Dodałam tez cebulę czerwoną bo bardzo ją lubią. Warzywa można zapiekać różne. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 1 tusza z kurczaka 1,9 kg 1 łyżka soli płaska 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki przyprawy gyros

wesoła kuchnia
Kugel – zapiekanka z tartych ziemniaków 8843

mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 4 łyżki oleju, oliwy lub smalcu (drobiowego) Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 205 stopni. Naczynie do zapiekania wysmaruj trzema łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika. Krok 2 Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dobrze odciśnij z wody. Odlej wodę, ale zachowaj krochmal i przełóż go do ziemniaków. Zetrzyj na tarce, tylko(...)Krok 3 Do dużej misy wbij jaja, rozmieszaj je dobrze rózgą. Dopraw 2 łyżeczkami soli i połową łyżeczki pieprzu. Przełóż do jajek ziemniaki, dodaj 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj całość. Krok 4 Wyjmij naczynie do zapiekania z piekarnika (ostrożnie bo gorące). Przełóż do niego masę ziemniaczaną, wyrównaj wierzch, polej łyżką oleju i wstaw do piekarnika na godzinę. Kugel podawaj

Niedzielny kucharz
Nie marnuję – ziemniaki 197

razu wyrzucać, nie trzeba ich także odgrzewać tysiąc razy i jeść do środy. Można je kreatywnie wykorzystać, nadając im drugie, smaczne życie Nie marnuję – ziemniaki Burgery ziemniaczano – marchewkowe Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Kotlety ziemniaczane z kaszą Knedle ziemniaczane ze śliwkami Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką Tortilla de patatas Gnocchi Czekam teraz(...)Wasze pomysły na niemarnowanie ziemniaków Buziaki, Angelika     Artykuł Nie marnuję – ziemniaki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami 220

Pomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami  1-2 pomidory 1/2 cukinii

Ugotować
Moussaka (musaka) 337

Moussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka

Oryginalny smak
Zapiekanka szpinakowo ziemniaczana 163

szpinak,  dodać czosnek przesmażać parę minut aż szpinak dobrze odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Jogurt wymieszać dokładnie z jajami, doprawić solą, pieprzem, płatkami papryki. Naczynie do zapiekania polać oliwą, ułożyć plasterki ziemniaków, szpinak, pokruszony kozi ser. Zalać masą jogurtową. Posypać wędzoną wędliną  - jeżeli używamy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 40 - 50 minut - do czasu

Stare Gary
Soczysty obiad z kurczakiem 301

oliwek i mieszamy do połączenia się. Wlewamy do ziemniaków i marchewki. Posypujemy przyprawą karahi chicken masala . Mieszamy. Szczypta mieszanki ziół-opcjonalnie . Na dno naczynia do zapiekania wkładamy kurczaka, na wierzch aromatyczne ziemniaki z marchewką. Skrapiamy jeszcze winegretem  i..do piekarnika na 200 stopni około 45 minut. Najlepiej sprawdzać, marchewka ma być miękka. Na półmisku- u mnie PORCELANA BOGUCICE

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekane chorizo z ziemniakami 112

plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy na złoty kolor. Chorizo zdjąć i na tej samej patelni lekko poddusić cebulę, w razie potrzeby dodać trochę oliwy. Formę do zapiekania wysmarować oliwą, wyłożyć część ziemniaków, na nich ułożyć cebulę i chorizo, przykryć resztą ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Ziemniaki powinny lekko się przyrumienić.   zastawa

królestwo garów
Kaczka po nelsońsku 150

ładnie zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę. Na tłuszczu poddusić cebulę ze szczyptą cukru. Pod koniec duszenia dodać grzyby, rozmaryn, chwilę razem gotować. Dno naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę ziemniaków, przykryć połową cebuli, na niej położyć resztę ziemniaków, następnie resztę cebuli. Oprószyć pieprzem. Na wierzchu ułożyć kaczkę. Kawałki układać skórą do góry. Śmietanę wymieszać z mąką

królestwo garów
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 233

Wyjątkowo pyszny i łatwy obiad, którym do syta naje się cała rodzina :) Soczyste, mięciutkie, rozpadające się mięso z udek kurczaka (bez kości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami - ziemniakami, cukinią, papryką, czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak kurczaka i kiełbaski

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania