zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:27/165)

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi 173

urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi się błyskawicznie i efekt murowany. Składniki

Ugotowane pozamiatane
PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa! 140

świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili. Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu ) – ok. 70-80 minut w 180C. Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami oraz surówką coleslaw z białej kapusty. Przepis powstał

Ostra na Słodko
ZIEMNIACZANE RÓŻYCZKI 513

obieraczki kroję w cieniutkie plasterki. Plastry układam jeden na drugim i zwijam w różyczki. Układam w formie do muffinów i kształtuję różyczki. Skrapiam olejem i oprószam przyprawą do ziemniaków oraz solą. Zapiekam około 45 minut w 190 stopniach

JejKuchnia
Zapiekanka ziemniaczana i pstrąg z patelni 143

gotujemy w mundurkach. Wystudzone obieramy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. W blenderze miksujemy śmietanę ser i jajko, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, zalewamy ziemniaki masą i zapiekamy w temp ok 180 st przez ok 30 min. Pstrąga skrobiemy z łusek, lekko solimy i posypujemy pieprzem, następnie panierujemy w mące i smażymy z obu stron

Gotowanie jest łatwe
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 112

mielone (resztka z sosu do spaghetti - można również dodac pozostałości z innego mięsnego obiadu ) mozarella bazylia Ziemniaki gotujemy, kroimy w plastry. układamy do naczynia żarrodpornego. Układamy - ziemniaki, mięso, ziemniaki, mozarella, bazylia. Zapiekamy do momentu zarumnienienia sie sera. Doooooobre! :) SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką. 580

kroimy na plasterki. 4. Układamy według kolejności: ziemniaki, cebula, parówka, na to kolejna warstwa - ziemniaki, cebula, parówka. Na samą górę trzemy ser i zalewamy sosem.  5. Zapiekamy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a ser przyrumieniony (około 30 minut). Zajrzyj również tu: 1.  Ciasto "Kubuś" 2.  Swojski Kopiec Kreta 3.  Kruche ciasto z jabłkami i bezą

My World by Dagmara Rek
Ziemniaki z farszem cebulowo-tymiankowym. 141

miękkości, dodać tymianek, szczyptę soli i wymieszać. Miąższ ziemniaków rozgnieść widelcem, dodać cebulę, cheddar, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do ziemniaczanych łódeczek. Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blaszce i  zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Podawać z ulubionym sosem

zadanie-gotowanie
Indyk zapiekany z batatami 158

dzisiaj indyk zapiekany z słodkimi ziemniakami i brokułem, proste i szybkie w wykonaniu danie. A do tego zdrowe! Składniki filet z indyka pół brokuła jeden duży batat cebula czerwona kilka pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obieramy słodkiego ziemniaka i kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez 15 minut

Delusional Trine
Pomysł na… kolorowy obiad 229

oznacza od razu, że potrzeba dużo pracy, by przygotować kolorowy obiad. U mnie sznycle z indyka owinęły się wokół pietruszki, pora, marchewki i papryki. Do tego zapiekany kalafior i ziemniaki oraz podpiekana brukselka z szalotką. Dla opornych na urok brukselki – sałata z ogórkiem, papryką, pomidorkami i białą rzodkiewką. Wspaniałości! Mięso doprawiłam solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewkę i paprykę

Kucharzyca
Zapiekane ziemniaki z farszem wołowym zawinięte w Proscuitto 128

smaku. Następnie ściągamy folię z ziemniaków  i studzimy. Następnie ścinamy górę ziemniak i nożem delikatnie wydrążamy dziury Faszerujemy mięsem , i owijamy szynką długo dojrzewającą Proscuitto. Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową. Zapiekamy 35 minut w 200C. Następnie posypujemy żółtym serem i pieczemy kolejne 7 minut. Smacznego słoneczka i życzę udanego i słonecznego weekend

Viola cooks with passion
Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym. Bez glutenu 91

Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym Składniki: 2 małe cukinie 2 małe bakłażany 6 ziemniaków 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 g wieprzowiny 1 puszka pomidorów sól pieprz majeranek olej słonecznikowy ocet jabłkowy Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą

nietadieta
NOWOROCZNA KACZKA Z POMARAŃCZAMI 139

Pieczemy godzinę. Po tym czasie znów podlewamy - tym razem wytopionym sosem. Na wierzch kaczki układamy plastry pomarańczy. Zapiekamy jeszcze 20 minut. Podajemy z ćwiarteczkami zapiekanych z ziołami ziemniaków

Z Majeczką w kuchni
Kotlety mielone z marchewką 163

razy z każdej strony, żeby miec pewność, że środek kotlecika będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty  lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji dla dzieci

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schabowe i smażone ziemniaczki 110

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI: 5 ziemniaków RED LADY 1 łyżka oliwy mielone chilli świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie lubczyk suszony Umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki wymieszać z oliwa i przyprawami. Przełożyć do misy multicookera i ustawić opcję FRY i czas 15 minut. Zamknąć pokrywę po 5 minutach przemieszać i ponownie zamknąć. czynność powtórzyć po kolejnych 5 minutach. Gotowe

ClauditteMissCooking
Francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois 155

masło. Nazywa się tak także w kuchni francuskiej dania, które zapiekane są w płytkim żaroodpornym naczyniu i pieczone pod rusztem w piekarniku, właśnie po to, żeby uzyskać piękny, zrumieniony top. A więc… do dzieła. Kuchnia francuska i francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois czeka :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 250ml śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)następnie obficie masłem. Ziemniaki obieramy i ścieramy na mandolinie na plastry o grubości maksymalnie 3mm (można też je pokroić, ale ścieranie naprawdę jest szybsze :)). W naczyniu do zapiekania układamy pierwszą warstwę ziemniaków, tak by plastry zachodziły na siebie na ok. 5 mm. Delikatnie solimy, doprawiamy pieprzem i szczyptą gałki. Układamy kolejną warstwę, znów doprawiamy – i tak do końca. Całość

Pociąg Do Kuchni
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 349

obieramy i płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzamy. Kroimy ziemniaki w plasterki około 2-3 mm. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno ziemniakami delikatnie solimy, nakładamy warstwę boczku i ponownie ziemniaków. Zalewamy całość bulionem z dodatkiem czosnku. Oprószamy solą ziołową.  Przykrywamy naczynie pokrywą lub folią spożywczą i zapiekamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka z dorsza z ziemniakami 97

kawałki wielkości około 4 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody. Zagotować. Plasterki ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową. Masłem wysmarować formę do zapiekania. W naczyniu ułożyć 1/2 ziemniaków. Oprószyć je solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rybę. Skropić ją cytryną. Oprószyć skórką cytrynową i 1/2 łyżki tymianku. Posypać kaparami. Ułożyć drugą część ziemniaków. Polać bulionem

królestwo garów
Niewiarygodnie pyszna zapiekanka ziemniaczana. Znika ze stołu jako pierwsza! PRZEPIS 10569

masło (około pół kostki na 1,5 kilograma ziemniaków), sól, pieprz. Zrób tak: ziemniaki obierz, opłucz, następnie pokrój na jak najcieńsze plasterki. Miękkim masłem wysmaruj naczynie do zapiekania, resztę rozpuść. Plasterki ziemniaków układaj “na zakładkę”, smarując warstwy masłem, a także delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut, do zrumienienia wierzchu. Podawaj

Kulinarna Polska
Obiad wegetariański 229

Dziś poszłam na łatwiznę moi Drodzy. I przyrządziłam coś pysznego, dietetycznego! Sznycelki a la cielęce zapiekane z ziemniaczkami w frytfannie Toscana. Generalnie obiad sam się zrobił, no...musiałam obrać ziemniaczki..ugotować kalafiora na parze. Składniki -sznycelki a la cielęce Primavika -ziemniaki -cebula -gotowany na parze kalafior przyprawy Skworcu- do burrito,  pieprz ziołowy,  estragon,  pfeffer gold(...)brytfanny Toscana . Połóż na wierzch kalafiora wcześniej uparowanego. Dodaj sznycelki a la cielęce Primavika. Posyp suszonymi pomidorami z czarnuszk i czosnkiem niedzwiedzim Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu , kiedy ziemniak uzyska pożądaną miękkość. Podawaj z ulubioną sałatką, surówką, dodatkami... Sznycelki a’ la cielęce Primavika powstały z myślą o tych, którzy lubią poznawać nowe i ciekawe smaki.  Wyprodukowane

Z Kuchni Do Kuchni
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 140

Pyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości, a subtelnie dobrane przyprawy podkreślają smak mięsa, idealnie harmonizując go z całością. Polecam! Składniki na pulpety zapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko(...)oczkach. W sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania.      Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni

Rozpustne gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami 123

smażenia * tymianek 1/3 łyżeczki * zioła prowansalskie łyżeczka * majeranek 1/2 łyżeczki * papryka słodka łyżeczka * sół * pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotowań w solonej wodzie na półmiękko ( gotowałam ok. 10 minut). Po przestudzeniu ziemniaki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez chwilę, aż straci swój różowy surowy kolor. Dodać pomidory i dusić(...)Formę do zapiekania wysmarować odrobiną masła lub oleju. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków posypać je 1/4 startego sera. Kolejno wyłożyć farsz mięsny z pomidorami. Przykryć kolejna warstwą ziemniaków. Posypać pozostałą częścią sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ( bez termoobiegu) ok 25 minut w naczyniu z przykryciem lub wyłożonym folią aluminiową. Ostatnie 10 minut piec przez przykrycia.Smacznego

Kulinarne przygody
BAZYLIOWO-ORZECHOWE FILETY Z KURCZAKA NA OLEJU RZEPAKOWYM - BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO 139

orzechy, sok z cytryny, sól i 3 łyżki oleju rzepakowego - na desce rozkładamy filety układamy po łyżce masy bazyliowo-orzechowej, rolujemy, układamy w naczyniu do zapiekania, na wierzch roladek układamy pozostałą część masy - ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grube plastry, układamy w odrębnym naczyniu do zapiekania polewamy olejem rzepakowym, oprószamy solą morską i posypujemy świeżym rozmarynem - ziemniaki pieczemy

SMYKWKUCHNI
Młode ziemniaczki zapiekane w boczku 122

podgotowane z wierzchu. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby lekko przestudzić. Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Można także takie ziemniaki zgrillować. Należy jednak pamiętać, aby układać ziemniaczki w taki sposób, aby miejsce z końcówką plastra boczku było od spodu. W przeciwnym razie podczas pieczenia boczek może się lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 185

piekarniku z oliwą, masłem i ziołami i podała mi z sosem z serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce

Pyza i Surówka
Kremowa zapiekanka z pieczarek i ziemniaków 389

łyżka przyprawy do ziemniaków lub warzywnego bulionu w proszku 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól i pieprz  Piekarnik rozgrzej do 220°C. Naczynie do zapiekania natłuść odrobiną oliwy. Zarówno ziemniaki, jak i pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki przełóż do rondla, zalej mlekiem kokosowym oraz wodą, dodaj przyprawę lub bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut(...)wrzuć pieczarki oraz przeciśnięty ząbek czosnku i smaż do momentu, aż grzyby zmiękną i odparuje większość wody. Przełóż pieczarki do rondla z ziemniakami, dopraw wedle uznania solą i pieprzem, delikatnie zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika na 45 minut, aż wierzch zapiekanki będzie spieczony i zarumieniony.  2 lub 4 porcje

Roślinna - blog wegański
Pyra faszerowana pieczona 77

ziemniaków. Przyprawy według własnego uznania, do smaku. Piekarnik rozgrzać na 200 stopni. Środki ziemniaków wypełniać farszem, każdy ziemniak owinąć dookoła plastrem boczku. Układać w naczyniu do zapiekania, posypać wierzch przyprawą do ziemniaków. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Wyjąć podawać według uznania z jogurtem, surówką lub dodatkiem pieczonego mięsa. Smacznego:) Artykuł Pyra faszerowana pieczona pochodzi z serwisu

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania