zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:22/165)

Ziemniaczki zapiekane - ziołowe 116

pieczenia, rozkładamy równomiernie zamarynowane ziemniaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę, po około 40 minutach przewracamy, aby zrumieniły się z każdej strony. Rada: Ziemniaki można zapiekać podgotowane, wtedy czas pieczenia się znacznie skróci

Kolorowy Przepisownik
na hiszpańską nutę ziemniaki,por,jajka na szybki obiad... 293

czas mieszając z 5 minut jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną i ciut pieprzem mielonym i wlac do ziemniaków, przykryć pokrywką na 3 minuty, następnie drewnianą łyżką podważać ziemniaki aby jajka się zapiekały po całości gotowe ziemniaki zostawić w garnku na 5 minut podać z kiszonym ogórkiem - ziemniaki tak przygotowane są naprawdę smaczne, syte i wcale nie potrzebują mięsnego dodatku.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kuchnia włoska usystematyzowana. 174

Sardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam

Brzuszki Łakomczuszki
Bób zapiekany z jajkiem i ziemniakami 146

Letni obiad z bobem i ziemniakami oraz jajkiem. Podaję bo w formie zapiekanej do tego maślanka, koperek i można się zajadać. Takie obiady uwielbiam. dużo ziół, warzyw sezonowych. 70 dkg młodych ziemniaków małych 200 g bobu 6 pomidorów suszonych 6 pomidorków koktajlowych 8 plastrów boczku wędzonego 2 jajka koper świeży, bazylia sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki rozmarynu(...)rzepakowego Ziemniaki małe nie obieram tylko je skrobię. Nacinam do połowy każdego ziemniaka na całej powierzchni.Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, olej. Przekładam ziemniaki do naczynia do zapiekania i wstawiam na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół. Od czasu do czasu przewracam ziemniaki. Bób gotuję aldente w osolonej wodzie około pięć

wesoła kuchnia
Jagnięcina, warzywa, ziemniaki. Zapiekanka pasterska 185

danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką.Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków

Smaczna Pyza
Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem 179

Dorsza oprószyć solą, pieprzem  i skórką cytrynową. Odstawić.  Ziemniaki pokroić w plasterki lekko podgotować. W tym samym czasie ugotować lekko brokuła. Brokuła lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem rozłożyć brokuły, 1 ząbek czosnku, następnie położyć warstwę ziemniaków polać śmietanką, znowu 1 ząbek czosnku, zetrzeć równomiernie gałkę muszkatołową na ziemniaki  i pieprz oraz posypać

AZgotuj!
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 291

szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach(...)utrzyma w ryzach. Mieszamy i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 2-3 minuty, do zgęstnienia. Mięso zostawiamy w patelni albo przekładamy do naczynia do zapiekania i szykujemy wierzchnią warstwę zapiekanki – absolutnie przepyszne purée. Ziemniaki obieramy, odważamy potrzebną ilość i kroimy je na jednakowej wielkości kawałki. Zalewamy ziemniaki wrzącą wodą, solimy łyżeczką soli i gotujemy ziemniaki miękkości. Ustawiamy piekarnik

Karo in the Kitchen
Pieczone ziemniaki z czosnkiem 206

Włożyć je do naczynia żaroodpornego, roztopionym masełkiem posmarować i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągnąć, nałożyć na każdy ziemniak po łyżce masła i zapiekać przez kolejne 30 min. Widelcem sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie, jak tak to wyciągnąć

pink envelope
Małe studenckie zapiekanki. Idealne na przyjęcie lub szybki obiad. 215

czasu Polecam i Wam te małe studenckie zapiekanki. Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję; ilość należy zwiększyć w zależności od ilości zapiekanek) 2 ziemniaki kawałek kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego + po posmarowania naczynka do zapiekania duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej czarny mielony pieprz szczypta suszonej bazylii 2 łyżki mozzarelli wiórki Przygotowanie: Ziemniaki(...)obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Wyciągamy około 4-5 minut przed końcem gotowania. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Naczynko do zapiekania smarujemy olejem. Układamy naprzemiennie plastry ziemniaka z plasterkami kiełbasy wypełniając dno naczynka. Polewamy mieszaną oleju z przyprawami. Układamy kolejną warstwę ziemniaków i kiełbasy i polewamy resztą mieszanki oleju z przyprawami. Całość posypujemy wiórkami

Słodkie okruszki
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 244

zupy (np. chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka

Brzuszki Łakomczuszki
ZAPIEKANKA PASTERSKA Z ZIEMNIAKÓW I MIĘSA 123

jeszcze ok.5 min.Odstawiamy. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy do nich masło,starty na tarce żółty ser,śmietankę doprawiamy do smaku solą pieprzem gałką muszkatołową i tłuczemy ziemniaki na gładkie puree. Bierzemy naczynie do zapiekania smarujemy(...)masłem i wykładamy mięso mielone na spód a następnie na mięso wykładamy puree z ziemniaków. wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika(funkcja góra-dół) i zapiekamy przez 40 min aż ziemniaki się zarumienią :). SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Skandynawska zapiekanka „kuszenie Janseena „ 123

wpływu na ostateczny smak . Fajne danie stołu szwedzkiego z długa tradycją i bogatym smakiem . Kusi łatwością przyrządzenia i tym ,że całość zapiekamy w jednym garze a potem .. odgrzewamy lub nie , zawsze smakuje to najważniejsze składniki : 5-6 ziemniaków średniej wielkości 2 cebule , także średniej wielkości śmietana BIO 18 % ( 300 ml ) 2 łyżki smalcu kurzego lub wieprzowego 2 szklanki mleka(...)łyżeczki czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i kroimy jak na cienkie frytki . Cebulę także kroimy w paski . Na smalcu obsmażamy ziemniaki , tak długo aż się lekko przypieką . Przekładamy do foremki do zapiekania . Teraz czas usmażyć cebulę , także na złoto . Obsmażoną cebulę dokładamy do ziemniaków solimy , doprawiamy czosnkiem , pieprzem , delikatnie mieszamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewamy mlekiem

Ogrodnik w podróży
Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem 177

Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 260 stopni C. Umyłem starannie każdy ziemniak. Osuszyłem, nakłułem widelcem. Zaznaczyłem nożem górną część ziemniaka tzw. "pokrywkę” , którą odkroiłem po upieczeniu. Każdy ziemniak owinąłem folią aluminiową, zapiekałem 45 minut. Pieczarki umyłem, obrałem i drobno pokroiłem, usmażyłem na maśle na patelni. Boczek pokroiłem na małe kawałki, usmażyłem na patelni beztłuszczowej na chrupko. Ziemniaki po upieczeniu wyjąłem(...)resztą masła, dodałem śmietanę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz oraz usmażone pieczarki i boczek. Dorzuciłem do farszu posiekany szczypiorek i nadziałem nim wydrążone ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem kilka minut w piekarniku. Podałem gorące z zimnym kefirem

R'n'G Kitchen
Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią 276

miękkie w środku a na zewnątrz ładnie upieczone. Następnie nie wyłączaj piekarnika, wyłóż warzywa do półmiska.Odłoż na bok.  i do tego samego naczynia , gdzie się zapiekały papryka i cukinia, wsyp ziemniaki, obtocz olejem, sosem , który wytworzył się podczas zapiekania warzyw. Posyp dodatkowo oregano. Troszeczkę zapiekaj. Wyłóż na talerz tak papryke cukinie jak ziemniaki, podawaj posypane ziarnami prażonymi Ziarenkowo

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania