osoby: 4 duże ziemniaki 1/2 małego kalafiora 4 duże boczniaki ( lub dowolne inne grzyby) 2 szalotki lub cebulki bananowe 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku około 200 ml słodkiej śmietany lub mleka ( tyle żeby zatopić wszystko w naczyniu do zapiekania, ja zapiekałam w 0,5 l słoikach(...)pokrojone w małą, kostkę ziemniaki. Smażymy do czasu, aż się lekko przyrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, gałką i cukrem do smaku. Mieszamy i przekładamy do słoików ( naczynia do zapiekania ), układając smażone ziemniaki z grzybami , wtykamy do nich małe różyczki kalafiora, dość gęsto lub tyle ile lubicie . Każdy słoik zalewamy śmietaną , mniej więcej do połowy lub jeśli wolicie fit, mlekiem ( smaczniejsze
Ogrodnik w podróżyŁosoś w papilotach z pieczonymi ziemniaczkami porcja dla dwóch osób Będziemy potrzebować: 2 filety z łososia (wielkość wedle zapotrzebowania, nasze były naprawdę duże i stąd również taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest jednak(...)uważam, że warto się tym zająć. Następnie każdy filet z łososia układamy na sporym kwadracie skropionej oliwą aluminiowej folii spożywczej (takiej do zapiekania), oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy na bok (można do lodówki). Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Każdą połówkę nacinamy głęboko w poprzek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, również oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem
Ratunku obiadposypać solą i pieprzem. Do środka włożyć ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki. 2. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki oraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni
Moja Galeria Smakumałe 200 g śmietany 18% 3/4 szklanki wody łyżka mąki pszennej pieprz sól morska sok z 1/3 cytryny starty ser żółty do zapiekania Zapiekanka ziemniaczana z łososiem - sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry i poukładaj luźno w naczyniu do zapiekania. Pokrój seler naciowy w drobne cząstki i rozsyp na ziemniakach. Rybę pokrój na kawałki wielkości kęsa(...)śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę, koper, szczyptę soli, pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i zalej ziemniaki i rybę. Pozwól , aby sos wpłynął do środka. Całość zapiekaj przez ok 20 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec zapiekania posyp startym serem i zezłoć (najlepiej jest włączyć obieg w piekarniku). Podawaj z posiekanym koprem
Gary Bez dnajednej z gazet o tematyce kulinarnej i postanowiłam go sprawdzić, nie żałuję Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down for English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą (4-6 porcji) Składniki(...)dodaj gorgonzolę i podgrzewaj do rozpuszczenia się sera. Zdejmij rondelek z ognia i dopraw porządnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. W większym naczyniu do zapiekania wyłóż w równomiernej warstwie 1/4 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 szpinaku z boczkiem i powtarzaj wykładanie aż do wykończenia składników tak by ostatnia ziemniaczana warstwa była na wierzchu. Zalej całość śmietanką przykryj folią
karmelowyzarówno na obiad jak i na kolacje :) Przygotowujemy ją z mięsa mielonego, najlepiej drobiowego, pomidorów i zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki(...)kuleczki nie popękały. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy na puree. Można je nieco doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ziemniaki przekładamy na dno naczynia do zapiekanek, na to układamy wcześniej przygotowane mięso w sosie, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temp 180 stopni obserwując ser. Kiedy ten zacznie się topić i rumienić zapiekankę można wyciągnąć. Podajemy
Kolizje Smakówprzypraw zawierają już sól .Ziemniaki obieramy i szatkujemy mandoliną do warzyw na cienkie plasterki . Z cukinią i pomidorami postępujemy tak samo tylko ich nie obieramy . W naczyniu do zapiekania układamy warstwę ziemniaków ,solimy posypujemy gałką muszkatołową , czosnkiem i zalewamy śmietaną lub mlekiem . Nie lejcie zbyt dużo , nie mają pływać . Na ziemniakach układamy warstwę z cukinii , smażone mięso z pieczarkami(...)ponownie warstwę ziemniaków . Pomiędzy ziemniakami układamy plasterki pomidora . Smarujemy masłem lub oliwą , ale delikatnie , nie z przesada . Całość solimy do smaku . Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około dwie godziny . Po tym czasie zdejmujemy folię , pozwalamy zrumienić się wierzchniej warstwie i wyjmujemy zapiekankę . Gorące posypujemy tartym serem , rozpuści się bez problemu . Podajcie lekko
Ogrodnik w podróżysmaku 400 ml mleka masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Przygotować mleczny sos: Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Papryczkę opłukać i pokroić(...)wylać na ziemniaki. Mleka powinno być do około połowy wysokości ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i w zależności od wielkości porcji zapiekać około 45 minut. Podczas pieczenia można ziemniaki przesmarować z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w odrobinie roztopionego masła. Podawać z dowolną ulubioną surówką. Ja podałam z pomidorową salsą
Codzienna kuchnia niecodziennasól, pieprz, zioła wg swoich smaków. Usmażonym farszem napełniamy ziemniaki i układamy na natłuszczonej blasze. Zapiekamy w 200 st. C / 15-20 min. Pięć minut przed końcem zapiekania posypujemy serem. Gotowe ziemniaki serwujemy na gorąco... same, z sosem, z surówkami czy do sałatki. Podajemy posypane zieleniną. Smacznego
chleba naszegomiękka i aromatyczna od przypraw Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej karkówki 1 czerwona papryka kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido ) 2-3 cebule 3 – 4 ziemniaki kilka plastrów boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek gęstego greckiego jogurtu żółty tarty ser (dwie łyżki ) 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki(...)Wszystkie warzywa skrawamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki . Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę , szufladkowo , ziemniaki , cebulę , karkówkę , boczek ,paprykę , dynię … I ponownie tak samo , aż do wyczerpania składników . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość doprawiamy obficie , ziołami prowansalskimi i solą do smaku
Ogrodnik w podróżyEnglish Lekki kurczak pieczony z warzywami i chorizo (4 porcje) Składniki: 1 średnia cebula, obrana pokrojona w ósemki 1 średnia czerwona cebula, obrana pokrojona w ósemki 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki 8 nieobranych ząbków czosnku 8 średnich pomidorów, pokrojonych na ćwiartki 75 g chorizo, pokrojonego na plasterki 8 nadudzi z Kurczaka Zagrodowego (lub innych części) ½ łyżeczki(...)oczyszczona i pokrojona w plasterki 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki sól i mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj
karmelowypokroić w plastry. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. • Pomidory pokroić w plastry. • Układać w naczyniu do zapiekania zaczynając od ziemniaków, następnie warstwa jajek, pomidory, znów jajka i na koniec ziemniaki. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C
To co kochamoleju Cukinię kroimy w ok półcentymetrowe plastry, ziemniaki obieramy i również kroimy w plastry, podobnie z cebulą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy naprzemiennie plaster cukinii, ziemniaka, cebuli. Solimy, pieprzymy i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C. W tym czasie siekamy drobno natkę pietruszki, a pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Wykładamy
Cynamonowe szczęściesmażymy. Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do smażącego się boczku. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do boczku i kiełbasy. Smażymy kilka minut.Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ziemniaków. Następnie kiełbasę z boczkiem i cebulą i kolejną warstwę ziemniaków. Zapiekankę polewamy śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim zapiekankę. Zapiekamy
Smakowity Blog Kulinarnykoktajlowe (dowolna liczba) opakowanie mozzarelli w kuleczkach lub pokrojona w kostkę kulka mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, kminek, suszony czosnek, słodka papryka olej Naczynie do zapiekania nasmarować w środku olejem. Wyłożyć zamrożone ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, suszonym czosnkiem, słodką papryką. Bakłażana umyć , pokroić w ćwiartki, obsmażyć z odrobiną soli na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć(...)ziemniaków. Cebule obrać, pokroić w grube piórka i rozsypać na warzywach. Na wierzchu ułożyć pomidorki i odsączoną z zalewy mozzarellę. Włożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika i zapiekać ok. pół godziny (aż ziemniaki i cebula zmiękną
Czerwień i błękit