zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:29/165)

Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 167

Przepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego. Składniki: Gulasz: 250 g schabu 2 cebule pętko kiełbasy czerwona papryka zielona papryka pół puszki pomidorów krojonych 300 ml bulionu łyżka mąki kukurydzianej papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól Puree: 5 sporych ziemniaków 2 łyżki masła 150 g sera żółtego 1/4 szklanki mleka sól Przygotowanie Przygotowujemy

e-PrzepisyKulinarne
Wszystko powraca. TU I TAM # 32 i Książę Jarmuż w Krainie Gratin. 155

łodyżki. Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i pozostawić na ok.3-5 minut. Następnie odcisnąć nadmiar wody i pokroić. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dno wyłożyć część porcji ziemniaków,  a następnie część porcji jarmużu i plasterki czosnku. Posypać częścią sera i powtórzyć warstwy, pozostawiając trochę sera do posypania z wierzchu. Kremówkę wymieszać z solą(...)pieprzem i gałką muszkatołową i zalać całość. Na koniec posypać pozostałą porcją sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać przez ok. 25 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną, a całość nabierze ładnego, złotego koloru.  Polecam Wam także moją wariację na temat ribollity z dodatkiem jarmużu i pieczonej dynii - cudowna, sycąca zupa. Przepis znajdziecie

KUCHARNIA
ZAPIEKANKI ZIEMNIACZANE Z RADAMEREM I KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM – imprezowa przekąska 150

minut, odcedzamy. Przekrojonym czosnkiem nacieramy dokładnie naczynka do zapiekania i natłuszczamy masłem. Wrzucamy go do garnka, zalewamy mlekiem i śmietanką. Gotujemy, zdejmujemy z ognia. Pokrojone ziemniaki układamy warstwami w naczynkach do zapiekania. Każdą warstwę oprószamy delikatnie pieprzem orz rozmarynem i posypujemy startym Radamerem. Zalewamy mieszanką śmietanki i mleka, zapiekamy ok. 15 minut w 160C. Tak jak pisałam wyżej świetnym dodatkiem

Ostra na Słodko
Ziołowo-maślane pieczone ziemniaki 157

osolonej wodzie. Następnie przestudzić, ponacinać co 5mm, natrzeć masłem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. 2. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki.  3. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć ziemniaki i posypać plastrami czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35-40 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczone udka z warzywami 237

pomidorków koktajlowych przyprawy: sólo, pieprz, oregano, majeranek, zioła prowansalskie Pieczone udka z warzywami – przepis Udka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dodajemy do kurczaka i całość przyprawiamy. Dodajemy pomidorki koktajlowe i zapiekamy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pałki z kurczaka zapiekane w warzywach 205

groszku zielonego 1 mały kalafior pół papryki czerwonej sól pieprz kminek mielony majeranek lub dowolne przyprawy 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki, układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. 2. Pora kroimy na półplasterki, marchewkę ścieramy na grubej tarce i układamy na ziemniakach. 3. Pałki z kurczaka układamy na warzywach i posypujemy przyprawą do kurczaka

Kuchnia u Bietki
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami 131

miękkości. Obrane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i przepłukać zimną wodą. Można lekko podgotować ziemniaki i pokroić w plasterki, wówczas zapiekanką upiecze się szybciej. Formę (foremki) do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków,  warstwę cebuli z grzybami, boczek, warstwę cebuli,  przykryć ziemniakami. Jajko wymieszać ze śmietaną, posolić, dodać trochę gałki muszkatołowej i polać nią ziemniaki. Przykryć. Wstawić

królestwo garów
Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem. 162

rzodkiewki Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdy przecinamy wzdłuż na połowę. Kolejno układamy je na blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły. Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce(...)rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut. Proponuje podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami rzodkiewki. Smacznego

Symfonia smakowa
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 179

czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Frittata z ziemniakow i sera plesniowego 170

gałązki rozmarynu sól, pieprz 4 duże jajka 375 ml śmietany kremówki 100 g sera z niebieską pleśnią np Lazur czy Rokpol Piekarnik rozgrzewamy do 160 st.C. Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania, solimy, pieprzymy i posypujemy listkami rozmarynu. Jajka energicznie mieszamy ze śmietanką i zalewamy ziemniaki. Na wierzchu układamy plastry sera. Pieczemy ok 30 minut. Mi osobiście ta frittata najbardziej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 200

mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach  450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy(...)wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy z oliwek

My Chcemy Jeść
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 123

odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym. Ser pokruszyć, czosnek posiekać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,. Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić

Cooking for Emily
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 155

odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym. Ser pokruszyć, czosnek posiekać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,. Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić

Cooking for Emily
PAŁKI KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 343

morska,  pieprz KamisWykonanie:Pałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oprószamy ognistą mieszanką przypraw, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i rozmarynem. Na blasze układamy ziemniaki i pałki kurczaka, zapiekamy ok 30 minut, po tym czasie dokładamy mrożone warzywa, posypujemy je dołączonym zestawem przypraw. Pieczemy jeszcze ok 20 minut.TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX:Mieszanka bardzo mi się spodobała

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania