Jest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku. - czas
Basia w kuchnisię stało, że ja "mięsożerca " a tak mało przepisów z tej dziedziny na moim blogu. No nic nadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek
Basia w kuchnijedzą. Ilość ziół dodaje cudownego aromatu więc nie używam żadnych "jarzynek, veget " lub innych cudów tego rodzaju.Zupę można zajadać samą ale ja najczęściej podaję ją z okraszonymi ziemniakami, tak nauczyła mnie moja babcia
Basia w kuchniKolejny miesiąc minął..a ja ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu listopadzie opublikowałam tylko 24 wpisy..Obserwatorów bloga mam 202... ..Polubień" na FB przybyło
Moje domowe kucharzenieIdealny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Brukselka- tak mało jej w naszej kuchni, a przecież jest przepyszna. To jest wersja dla tych, którzy nie mogą się do mnie j przekonać albo twierdzą, że kiedyś jedli ale jest feee. Właśnie tym sposobem przekonałam do niej mojego brata, a to nie było łatwe. Składniki:500 g brukselki50 g pestek
Niezły Młynekobiad przepyszna zapiekanka, niezbyt pracochłonna. Przez dodatek jajek scalających pozostałe składniki jest oryginalna i smaczna. Charakteru i smaku nadaje jej ser feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego3 cebule2 papryki (kolor dowolny)1 puszka pomidorów1 łyżka słodkiej czerwonej papryki1
Szefowa kuchniSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki
Oryginalny smakmożliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE!Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM!...........bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem!Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę! Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków
Z Kuchni Do Kuchniobiecywałam znowu pojawia się kasza jaglana :) i to w wersji obiadowej zamiast ziemniaków. Kotleciki są świetnym dodatkiem do obiadu ale również są pyszne same w sobie, a z dipem jogurtowym smakują obłędnie. Przepis jest banalnie prosty tak jak wykonanie, dlatego gorąco polecam.Porcja na 12 kotlecikówSkładniki:0,5 szklanki kaszy jaglanej pęczek pietruszki1 cebula 1 ząbek czosnku3 łyżki
Niezły MłynekMoja euforia związana ze śniegiem poszła w zapomnienie....Trwała 1 godzinę, po tym czasie śniegu już nie było ani grama. Także za oknem
pieprzny smaczeksmażę. Przeważnie używam skórki od słoninki, taki babciny sprawdzony sposób. Można również pędzlem maczanym w oleju smarować patelnię lub wymyślony przeze mnie sobie taki oto sposób: połówka ziemniaka zamiast pędzla :-) Soczewicę zalewam 1,5 szklani osolonej wody i gotuję na wolnym ogniu do momentu odparowania jej. Kiedy już będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę, dodaję czosnek
pieprzny smaczeksmutna, to trzeba sobie ciut rozpogodzić ten dzień.Będą warzywa, będzie ser a dodatki podania zostawiam oczywiście Wam:-)Gotujmy razem !!!Składniki: zielona oraz żółta cukinia dwie małe cebuledwa małe ziemniaki 4 mniejsze pomidory pietruszkamarchewka mozarella lub inny ser do posypaniaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki kroję w cienkie plasterki, ser ścieram na tarce.Formę smaruję olejem/oliwą i układam składniki
pieprzny smaczekząbki czosnku camembert (opcjonalnie)kiełki brokuła (opcjonalnie)pestki dyni (opcjonalnie)Sposób przyrządzenia: Tak naprawdę ile kucharek tyle przepisów na kremy. Zazwyczaj podsmażam cebulę, zalewam wodą i dodaje włoszczyznę i ziemniaki, dziś jednak byłam leniwa i zagotowałam tylko wodę z kurkumą, curry i solą, wrzuciłam różyczki brokuła i gotowałam kilka minut pod przykryciem.Kiedy brokuł jest miękki blenduję, podlewam dwoma chochlami wody
pieprzny smaczekktóre są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)Składniki:3 kalarepy 1 marchewka 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki200 g bobu natka pietruszki parmezan
pieprzny smaczekząbki czosnku duża garść orzechów włoskich 4 duże łyżki śmietany 18%pół cukinii sól, pieprzoliwa z oliwekSposób przyrządzenia:Cukinie pokroić w plastry, zamarynować w przyprawie do ziemniaków z łyżką oliwy. Grillować na suchej patelni. Cebule i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać orzechy, oraz pokrojonego w kawałki wędzonego łososia, delikatnie mieszać. Kiedy łosoś zacznie przyjmować
pieprzny smaczek