prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977).Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie
Grahamka, weka i kajzerkawyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki.Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni.Formę do tarty wysmarować masłem
Zgrabne GotowanieDuszona szyneczka w sosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami.składniki:700 g szynki1,5 l wody2-3 listki
Monia miesza i gotujebułkę oraz rodzynki i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Ręką wyrobić mięsną masę. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z ziemniakami
Pasja Smakuminut lub dłużej, jeżeli żeberka są bardzo mięsne.Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika. Pozostawić na min. 10 minut. Dopiero, gdy mięso odpocznie, pokroić żeberka na porcje.Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub samodzielnie z sosami.Smacznego
kolorowotorcikowoJest to przepis na gotowe danie.Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.htmlGdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę, ostudzone,dodaliśmy kolejno żółtka, ser parmezan, gałkę muszkatułową i masło oraz wymieszaliśmywszystko razem(BEZ MĄKI), Odkładamy troszkę ciasta do blendera lub miksera.Dokładamy bazylię w ilości jakiej chcemy, im więcej tym smak bazylii będzie
Pasje Jolkiwolnym ogniu.Po tym czasie wszystkie aromaty się uwolnią. Wyjmujemy warzywa i wkładamy wyfiletowane ryby.Na małym ogniu zostawiamy około 20 minut i znowu odcedzamy. W między czasie obieramy 3 średnie ziemniaki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa
Pasje Jolkiziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek. Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ...Smacznego.CMOK
Pasje Jolkijednej strony na wysokim ogniu 1 minutę, po czym mieszamy i smażymy kolejną minutę, dodajemy podduszonącebulę z jabłkiem, mieszamy i wyłączamy ogień.SMACZNEGO!! Warto jeść wątróbki:))Podajemy z ziemniakami, ryżem, różnymi rodzajami kasz, a także i z chlebem.Masło klarowane nie podnosi poziomu cholesterolu i dlatego je tutaj użyłam, ale można również smażyć na smalcu.Pozdrawiam z Mojej Kuchni.CMOK
Pasje Jolkiminut odwracamy i zalewamy zmiksowanym sosem, zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu dusimy 10 minut. Jeżeli jest za gęsty sos podlewamy wodą i mieszamy.Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami i surówką.Smacznego.CMOK
Pasje Jolkibyła moja praca, wyjścia nie miałam.ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA IROZGRZEWAJĄCA.POTRZEBUJESZ na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki , 2 średnie główki czosnku i jedną cebulę,pół szklanki słodkiej śmietanki, pieprz,sól do smaku, dwie bułki pszenne.Warzywa obierz, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Nie musi być pięknie, gdyż
Pasje Jolkinadzienie szpinakowe robię dzień wcześniej, gdyż fajnie się przegryzie i jest już gotowe do wypełnienia rurek.Jeśli kawałki kiełbaski są zbyt duże ,to możemy potraktować je zwykłym ubijakiem do ziemniaków!Jeśli farsz jest zbyt rzadki, to póki gorący należy troszkę zagęścić, czym? Kaszą manną błyskawiczną! Napełniamy surowe rurki nadzieniem. Ja robie to dekoratorem bez końcówki, bo ma duży otwór
Z Kuchni Do Kuchnizaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem duże,- cebula, 1 ogromna, 2-3 mniejsze,- ziemniak, 3- mleko kokosowe, pół puszki,- oliwa z oliwek, odrobina,- ziarenka "Piekło Niebo"- pieprz czarny,- odrobina domowej mieszanki z suszonych warzyw (lub jak ktoś woli - vegeta)WYKONANIE:proste jak drut :)ziemniaczki
Wypisz Wymalujmałych zakupach oraz ustawieniu kilku czy kilkunastu pułapek na wredne owady, które niestety latały mi po kuchni (tak, latały, zostały wyłapane :) ) postanowiłem coś małego przegryźć :)Ostatnio często jadłem ziemniaki, więc tym razem postanowiłem, że będzie to mój ulubiony ryż jaśminowy.Dodatkowo klopsiki ziołowe i surówka z białej rzodkwi, którą bardzo lubię, a czasami ciężko kupić małą. W sklepie, gdzie najczęściej
Parowar Faceta