z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:178/234)

Duszona marchewka z groszkiem 206

także kukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem.Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna.Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora.Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może dodać więcej

Gospodyni Miejska
Kotlety z kaszy jęczmiennej 197

smażenia.Kotlety z kaszy jęczmiennej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Można też podać z sosem np. z pieczarkami w sosie śmietanowym.Do masy na kotlety można też dodać starte na tarce

Gospodyni Miejska
Pączki 359

należy smażyć cały czas na tej samej mocy palnika (na małym ogniu), a gdyby temperatura oleju była zbyt wysoka należy ją obniżać wrzucając do oleju gruby plaster surowego, obranego ziemniaka.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Szybka botwinka 119

Szybka botwinka...Delikatnie kwaśna, smacznie buraczana.Zabielona śmietaną. Oprószona koperkiem.Prosta i szybka w wykonaniu.Po prostu pyszna!Składniki:2 pęczki botwinki;Pęczek koperku;1 płaska łyżka ulubionej

Gospodyni Miejska
Kurczak pieczony w glazurze 266

glazury. Pozostałe 30 minut kurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg.Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek.Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem.Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka.Ostrą paprykę w glazurze

Gospodyni Miejska
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 195

miękkie, od czasu do czasu mieszając.Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać.Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo.Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać.Do potrawy można dodać kiełbasy

Gospodyni Miejska
Zupa z bobu z grzankami 160

zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego.Śmietanę można zastąpić serkiem topnionym o smaku śmietankowym (ok. 50 g) lub jogurtem naturalnym.Można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie koperkowym 177

patelnią i wbić 4 - 6 surowych jajek.Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną.Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę można zastąpić masłem.Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pieczarki w majonezie na ciepło 473

mleka.Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Bigos z cukinii 199

podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut.Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu.Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Pieczarki można zastąpić

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 244

żna użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego.Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie.Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kasza gryczana z sosem drobiowym 347

podanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób.Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem.Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować.Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 202

pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,sok z 1 cytryny,½ szkl. wody.Przygotowanie:Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem i kakao, dusić  15 minut. Pektynę wymieszać z cukrem

SzczyptaSmaQ
Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 192

przymrozkach).Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw. Polecam tą warzywną kombinację. Do zagęszczenia zupy użyłam siemienia lnianego, które można zastąpić jednym ziemniakiem.    Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4   Składniki:1 średni seler,4 bulwy topinamburu,2 pasternaki (lub pietruszki),1 czerwona cebula,1 l bulionu,100 g serka koziego

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 313

który od razu trzeba wypić po nadgryzieniu pierożka. Mięso przyprawiane jest dużą ilością świeżej kolendry. Wegetarianie także mogą cieszyć się smakiem chinkali – dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz z serem – w nich oczywiście nie znajdziemy rosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji

Poezja smaku