z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:173/234)

Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 179

Podlać wodą lub bulionem, zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania  :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 165

wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką.Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym.ja swoje pulpety podałam z brązowym ryżemSmacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 150

nadziane mięsem i serem kawałki cukinii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny.Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny sos ze świeżych pomidorów.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z jeżynami 174

miękkiego masła,1 łyżka cukru waniliowego - przepis >klik!<,450 g mąki (ok. 3 szklanki),100 g cukru,1/2 łyżeczki soli,120 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków.Nadzienie:1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany,3 łyżki dżemu - użyłam malinowego,1/2 łyżeczki cynamonu,owoce - u mnie jeżyny.Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać połowę lekko podgrzanego mleka, kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 862

mąką. Wlać do mięsa i warzyw i mieszając gotować na niewielkim ogniu przez około minutę.Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 195

mąki rozrabiam w małej ilości zimnej wody wlewam do sosu i dobrze mieszam. Gdy się zagotuję dodaję znowu pulpeciki i chwilę gotuję. Na koniec dodaję świeżą bazylię.Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki

NA MOIM TALERZU
Zupa pieczarkowa 214

Szybka, bardzo aromatyczna, tania zupka. Zapraszam do spróbowania! Składniki:400 g pieczarek1 cebula2 duże marchewki4 duże ziemniaki1,5 l - 2 l bulionu200 ml śmietanymajeranek

NA MOIM TALERZU
Pieczony udziec z indyka 643

później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne 50 minut, od czasu do czasu podlewam.  Mięso było soczyste, mięciutkie, wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem.  Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokładnej temperatury panującej w moim piekarniku, nie chce on ze mną współpracować

NA MOIM TALERZU
Danie na specjalne okazje! 153

minut (sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedną roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone).Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska z serkiem wiejskim i rzodkiewką).   SMACZNEGO

NA MOIM TALERZU
Szybki obiad 329

miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej

NA MOIM TALERZU
Kurczak i pergamin 154

następnym razem będę jednak wiedziała, że spokojnie mogę smażyć kilka minut i mięsu nic nie grozi :).  Można podać z wieloma składnikami i wyjdzie nam wspaniały obiad (frytki, ryż, ziemniaki, sałatka

NA MOIM TALERZU
Tarta z dorszem i grillowaną papryką 262

rozwałkować o średnicy większej niż forma. Wyłożyć ciastem formę i pamiętać o tym aby ciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski

cooklife
Sos pieczarkowy do makaronu 444

Brak pomysłu na obiad ? Brak czasu na jego przygotowanie ? Zrób makaron z sosem pieczarkowym. Sos pieczarkowy można podawać także do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, kaszy gryczanej, jęczmiennej lub innej ulubionej.Składniki:* 450 g pieczarek* 1 cebula* 1 ząbek czosnku* 120 g sera ricotta* 100 ml słodkiej śmietanki 30%* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* sól, pieprz* świeża natka

kolorowotorcikowo
Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach 224

lodówce lub na kilka godzin. Po tym czasie obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Zmniejszyć ogień, podlać pół szklanki wody. Dusić 20 min pod przykryciem. Podawać z ziemniakami z wody lub z różnego rodzajami kaszy.  Smacznego

pieprzny smaczek
Frankfurcki zielony sos 200

miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte. Podstawą oryginalnego przepisu są świeże zioła, a przede wszystkim szczypior, szczaw

Food Square

Proponowane wyszukiwania