z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:167/234)

Filet z kurczaka z porami 254

śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje.5. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z ziemniakami i sałatą.Smacznego!!!Źródło: Po prostu pyszne

Kuchnia domowa Ani
Chlebek bananowy 137

szklanki mąki1/3 szklanki roztopionej margaryny1/2 szklanki cukru3 dojrzałe banany1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliewentualnie aromat rumowy Sposób wykonania:1. Banany obieramy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z margaryną. Następnie dodajemy jajko i cukier. Mieszamy.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą, dodajemy do masy i mieszamy dokładnie łyżką lub trzepaczką.3. Pieczemy w niewielkiej keksówce

Kuchnia domowa Ani
Karkówka duszona z cebulą 185

Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody i nadal dusimy jeszcze 10 minut pod przykryciem, aż cebulka zmięknie.5. Podajemy na ciepło do ziemniaków czy też kaszy.Smacznego!!!Źródło: Moje gotowanie

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak 165

kapusty4-5 ziemniaków1 marchewka1 duża cebula1 mały seler 1 duża laska kiełbasyliść laurowyziele angielskiesól, pieprz2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki kminkuSposób przygotowania:1. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.2. Warzywa obrać, ziemniaki, marchewkę i selera pokroić w kostkę, cebulę posiekać.3. Kiełbasę pokroić w półplasterki.4. Żeberko zalać wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować

Kuchnia domowa Ani
Zupa kalafiorowa II 171

pomidorowegosiekana natka pietruszkiSposób przygotowania:1. Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. Warzywa obsmażamy na patelni na łyżce oleju.2. Dodajemy wodę, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W połowie gotowania dodajemy podzielony na różyczki kalafior.4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem i dodajemy siekaną

Kuchnia domowa Ani
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 276

upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)Składniki:batat (słodki ziemniak)400 gjabłko1 duża sztmąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 golej4 łyżkisoda1 łyżeczkacukier puder2/3 szklankicukier waniliowy2 łyżeczkicynamon 1/2 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczkikarob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki1/4 szklankido dekoracji: lukier

głodny alergik
Wigilijne śledzie last minute ze śmietaną, majonezem i jabłkiem 243

drobną kostke,skropic sokiem z cytryny,by nie ściemniałojogurt wymieszać z majonezem,połączyć z cebulą i jabłkiem,dodać cukier i wyłożyć na śledzie.Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietkądruga możliwość - osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym.Posypać zieleniną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym 259

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonegobułka tarta1 jajkosól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos:  zupa pomidorowa250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowegowoda

Szefowa kuchni
Polędwiczki dzika konfitowane w gęsim tłuszczu 177

aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce.Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj...   Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego

SzczyptaSmaQ
Eskalopki cielęce z szynką parmeńską i szałwią - Saltimbocca alla romana 195

szybki i efektowny pomysł na cielęce sznycle. Inspiracją był przepis z  Italia od kuchnipodawałam z podsmażonymi ziemniakami i sałatką z cukiniiskładniki : dla 4 osób8 cienkich sznycli cielęcych- po 2  na osobę  8 plasterków szynki parmeńskiej8 liści szałwiikieliszek białego winasóloliwa + masło do smażeniaPrzygotowanieSznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć

Stare Gary
zupa ogórkowa 218

kubeczka śmietany lub jogurtu1,5 l bulionusól pieprz oliwa + masło do smażeniaprzygotowanieZiemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane 183

czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem  odsmażyć na gęsim smalcu,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty

Stare Gary
Surówka z topinambura 160

zawędrowały do Europy i Azji. Rozpowszechniły się, choć uprawiane były raczej jako warzywo ogrodowe, na ograniczoną skalę, a nie na polach.W XVIII wieku straciły na znaczeniu zastąpione przez ziemniaki. Później bulwy wykorzystywane był głównie jako roślina pastewna, choć okresowo zyskiwały na znaczeniu. Przykładowo podczas II wojny światowej ponownie były popularne we Francji. W okresie przedwojennym były nierzadko uprawiane

Stare Gary
Kapuśniak ,najzwyklejszy 138

podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.  Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty

Stare Gary
Rolada z perliczki 227

temperaturę zwiększyć do 180 st,C i piec jeszcze przynajmniej 15 min, do czasu, aż się perliczka lekko zarumieni. Kroić w plastry, polewać wytworzonym sosem i podawać np z ziemniakami. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania