z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:175/234)

Ryba w cieście 179

się zapiekło.Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.   Smażymy na wolnym ogniu, kilka razy obracając.   Ryba jest gotowa.Świetnie smakuje z ziemniakami z sosem pomidorowym i surówką z białej kapusty.Smacznego

Maminek kulinarny
Śledzik z cebulką 176

półmisek wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i cebulką.Układamy na tym warstwę śledzia  i ....posypujemy pieprzem i cebulką.Całość zalewamy olejem i dekorujemy szczypiorkiem.Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.Smacznego

Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 144

   Mało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka

Maminek kulinarny
Kurczak w sezamie 167

Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejemi smażymy na małym ogniu.   Rumiane i chrupiące to znaczy, że gotowe.Do tego ziemniaki i surówka i obiad doskonały.Smacznego

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka pieczone 159

temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 50-60 minut.   Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno.   Możemy podać jako obiad z ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Kalafior w cieście 155

Kalafior w cieście jest propozycją na zastąpienie ziemniaków w obiedzie.   Składniki:-kalafior-2 szklanki mąki pszennej-2 szklanki lodowatej wody-2 jajka-sól-przyprawa warzywna-olej do smażenia   Do wrzącej, dobrze osolonej wody (można dodać przyprawę warzywną) wkładamy kalafiori sparzamy przez 5-7 minut.   Wyjmujemy i odsączamy.Dzielimy na "różyczki".   Ciasto

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie cebulowym 267

drugiej patelni podsmażamy mięso......do zrumienienia.   Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut.Możemy posypać szczypiorkiem.  Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa 194

wiele wersji sałatki jarzynowej.My skorzystaliśmy ze zmodyfikowanej wersji sałatki Agnieszki M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie).   Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.:-2 marchewki-5 ziemniaków-kawałek selera-1 pietruszka-5 jajekPowyższe składniki gotujemy.-kawałek pora-7 ogórków konserwowych-puszka groszku konserwowego-4 łyżki majonezu-sól, pieprz      Wszystkie warzywa i jajka kroimy

Maminek kulinarny
Schab duszony 164

podsmażamy razem do zeszklenia.Warzywa doprawiamy do smaku.   Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.Schab jest gotowy.   Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy ok. 1/4 szklanki

Maminek kulinarny
Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli 156

minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.   Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Schabowe w ziarnach 202

Obtaczamy w ziarnach.   Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.   Kotlety gotowe.Możemy podać np. z fasolką szparagową i czerwonymi buraczkami lub z ziemniakami i kapustąMożliwości jest wiele.Smacznego

Maminek kulinarny
Podgrzybki w śmietanie 128

Podgrzybki w śmietanie - mniam, mniam.Każde wspomnienie o grzybach to oczywiście podgrzybki w śmietanie.Do ryżu, makaronu, ziemniaków i grzanek pasuje idealnie.Składniki-ok. 30 dkg podgrzybków-2 cebule-szczypiorek-1/2 l słodkiej śmietany 12% lub 18%-5 dkg masła-warzywko i pieprz   Cebulę kroimy w drobną kostkę.Podgrzybki w kawałki.   Cebulę posypujemy delikatnie warzywkiem

Maminek kulinarny
Śledziki w papryce 176

   Mała odmiana, czyli śledziki w papryce konserwowej.   Składniki:-konserwowa papryka pomidorowa-filety śledziowe ( mogą być marynowane lub w oleju )-ogórek kiszony-szczypiorek

Maminek kulinarny
Sałatka Nicejska 229

Składniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w estragonie 232

pozostały na patelni płyn doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Polewamy sosem kurczaka i posypujemy świeżym estragonem. Podajemy z fasolką szparagową lub ziemniakami

Smakowity Blog Kulinarny